OAMENII DE AFACERI: TVA la încasare - prea frumos să fie adevărat

Emilia Olescu, Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2012

TVA la încasare - prea frumos să fie adevărat

Guvernul a anunţat, zilele trecute, că intenţionează să implementeze câteva dintre măsurile pe care mediul de afaceri le solicită de multă vreme, cum ar fi TVA de 9% în industria de morărit şi panificaţie şi plata TVA la momentul încasării facturii.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin speră ca "Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI această propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine". Oficialul a adăugat că, prin aplicarea acestei măsuri, autorităţile urmăresc aducerea la suprafaţă a "economiei gri". În cazul în care nivelul redus de TVA nu va fi aplicat chiar din acest an, bugetul pe 2013 va fi cu siguranţă construit pe o astfel de măsură.

În ceea ce priveşte plata TVA la momentul încasării facturii, premierul Victor Ponta a anunţat că aceasta va fi aplicată pentru sume în cuantum de până la 500.000 euro, condiţia fiind ca plăţile să fie efectuate prin bancă.

Pentru implementarea ambelor măsuri fiscale, este nevoie de acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Oamenii de afaceri sunt încântaţi de iniţiativele Executivului şi, în acelaşi timp, sceptici că acestea vor fi cu adevărat puse în aplicare.

Ionel Blănculescu: Măsuri excepţionale, pe care ne-am plictisit să le cerem

Măsurile pe care Executivul intenţionează să le ia sunt foarte bune, potrivit lui Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care ne-a declarat: "Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple".

Domnia sa este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea acestei măsuri, întrucât va fi nevoie ca FMI să-şi dea acceptul: "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plata TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa".

În prezent, pentru achitarea TVA la facturare, sunt utilizaţi bani de la furnizori sau de la bănci, "producând tot felul de distorsiuni în actul economic".

Ionel Blănculescu consideră că, deşi iniţiativa este bună, nu am putea avea în acest an TVA de 9% în sectorul de morărit şi panificaţie: "În 2012 ar putea fi doar un proiect pilot, pe un singur produs, urmând ca la anul să avem TVA redusă la toate produsele din domeniu".

Cristian Pârvan: Nu vom avea TVA la încasare din august, pentru că este vacanţă parlamentară

Plata TVA la încasare nu va putea fi făcută începând de la întâi august, cum a afirmat premierul Ponta, întrucât pentru acest lucru este necesară o Ordonanţă de Urgenţă, iar acum este vacanţă parlamentară, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a declarat: "Se aruncă pe piaţă diferite măsuri pozitive, le comentăm, ne batem capul cu ele, dar nimeni nu ştie dacă vor fi aplicate sau nu. De cele mai multe ori, rămân la stadiul de discuţii. În orice caz, când vom discuta bugetul pe 2013, va trebui ca toate aceste lucruri să fie prinse în anexele bugetului, pentru ca măcar anul viitor să poată fi implementate".

Cristian Pârvan spune că va trebui să avem o fiscalitate adecvată, altfel nu vom putea îndeplini condiţiile Pactului Fiscal pe care l-am semnat şi vom fi penalizaţi de UE.

În acest sens, potrivit domniei sale, sunt necesare o analiză de ansamblu şi o simulare, pentru a vedea ce se poate face în fiecare dintre segmentele fiscalităţii.

Ovidiu Nicolescu: TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire

TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire şi a necesităţii unor credite, diminuarea unui blocaj financiar şi dobândirea unor resurse suplimentare, ne-a spus Ovidiu Nicoles­cu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa consideră că abordarea unora dintre măsurile solicitate de mediul de afaceri dovedeşte receptivitatea Executivului la necesităţile sectorului.

Ovidiu Nicolescu şi-a arătat speranţa că implementarea TVA de 9% la produsele de panificaţie se va reflecta în diminuarea preţurilor şi, res­pectiv, în creşterea cererii.

Aurelian Dochia: Modificarea TVA trebuie gândită cu mare atenţie

Modificările legislaţiei cu privire la TVA trebuie gândite cu mare atenţie, în special reducerea acesteia pentru produsele de morărit şi panificaţie, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa consideră că, în prezent, nu există spaţiul necesar pentru astfel de măsuri. Este posibil ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să accepte iniţiativele, dacă Guvernul va reuşi să îl convingă că acestea nu au efecte negative asupra veniturilor bugetare, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, ne-a explicat Aurelian Dochia. "FMI nu este interesat de structura bugetului, ci ca acesta să se afle în echilibru. Dacă Guvernul reuşeşte să îl convingă de menţinerea echilibrului în condiţiile adoptării măsurilor cu privire la TVA, atunci este posibil să accepte. Sunt sceptic, însă, că acest lucru se va întâmpla", ne-a declarat domnia sa.

Reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse trebuie analizată atent, pentru că este dificil de revenit asupra ei, în cazul în care nu produce efectele aşteptate, arată analistul economic.

Laurian Lungu: Încasarea TVA la plata facturii este benefică, în special pentru IMM-uri

Încasarea TVA la plata facturii ar avea un impact pozitiv asupra economiei, în special pentru sectorul companiilor mici şi mijlocii, este de părere Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica". Domnia sa ne-a declarat: "Dacă punem în balanţă costurile şi beneficiile introducerii acestei măsuri, primele vizând momentul încasării TVA la buget, iar beneficiile, reducerea poverii pentru companii, vom observa că efectele pozitive le depăşesc pe cele negative. Sunt multe IMM-uri care se află în blocaje generate de neîncasarea facturilor pentru care trebuie să plăteas­că TVA şi care riscă să intre în insolvenţă din această cauză. Amânarea plăţii pentru momentul încasării facturilor reprezintă un sprijin important pentru companiile care se confruntă cu probleme legate de fluxule de numerar". Măsura are şi un efect pozitiv indirect, aceste companii rămânând în piaţă şi continuând să plătească taxe, arată economistul.

În schimb, reducerea TVA pentru produsele de morărit şi panificaţie poate să aibă un impact neutru sau, chiar, negativ asupra încasărilor bugetare, atrage atenţia Laurian Lungu. "Există o probabilitate foarte mare ca veniturile la buget să scadă, chiar şi în condiţiile aducerii unei părţi semnificative din economia nefiscalizată la suprafaţă", consideră domnia sa, care este de părere că există alte mijloace care pot fi folosite pentru combaterea evaziunii fiscale.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Da.

  1. Cum, mama dracu', se face ca escrocii au idei bune?!

   Plata TVA la incasare este de bun simt.

   Cum de o promoveaza tocmai idiotul de Voiculescu?! 

  Plata TVA la incasarea facturii este cea mai arzatoare dorinta a oamenilor de afaceri!

  Daca se aplica, aceasta decizie va ajuta foarte mult mediul de afaceri si nu numai. Eu o vad aplicata astfel: 

  - firma X factureaza 100 lei + 24 lei TVA catre firma Y; 

  - firma X plateste 24 lei TVA catre stat numai daca incaseaza factura e la firma Y; 

  - daca firma Y nu plateste factura catre firma X, atunci firma Y nu deduce TVA-ul din factura si va plati ea TVA-ul catre stat. 

  Trebuie mentionat un lucru foarte important: 

  STATUL NU VA PIERDE NICIUN LEU SI NICI TIMP PANA LA INCASAREA TVA-ULUI! 

  De ce? Statul va incasa TVA-ul de 24 lei ori de la firma X (daca incaseaza factura), ori de la firma Y (daca nu plateste factura)! 

  In acest fel, se incurajeaza plata facturilor cat mai repede posibil. Firma Y va prefera sa plateasca factura catre firma X decat sa plateasca TVA-ul la stat si apoi sa plateasca si factura cu tot cu TVA urmand sa astepte recuperarea acestuia. Banii se vor misca mai repede, afacerile vor creste, vor aparea noi locuri de munca etc. 

  Sincer, cred ca este cea mai buna decizie posibila pentru mediul de afaceri si daca USL-ul face acest lucru va avea foarte mult de castigat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro