OPINIIDe ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2021

De ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?

Vestea săptămânii pentru mine a venit din SUA, legată de Nasdaq mai precis, unde toate companiile tranzacţionate vor trebui de acum să îndeplinească anumite cote de diversitate rasială şi sexuală. Mai exact, companiile listate vor trebui să aibă cel puţin un director care se identifică drept femeie şi cel puţin un director care se autoidentifică drept negru sau afro-american, hispanic, asiatic, nativ american sau nativ din Alaska, nativ din Hawaii sau aparţinând comunităţii LGBTQ+.

Decizia a stârnit şi nemulţumiri din partea... altor minorităţi. De pildă, Asociaţia Americană a Persoanelor cu Dizabilităţi a cerut Nasdaq să includă şi persoanele cu dizabilităţi în această regulă, pentru că "incluziunea persoanelor cu handicap este importantă pentru investitori". Altfel, reacţii timide pentru că în SUA puţini riscă să se pună împotriva curentului progresist, chiar dacă e vorba de aberaţii de acest tip.

Unde mai e criteriul legat de compentenţă? Unde mai e concursul prin care cel mai bun ocupă poziţii executive, indiferent de orientarea sexuală sau apartenenţa etnică? Parcă facem un salt înapoi pe vremea comunismului timpuriu, unde fiii de munctori şi ţărani intrau la facultate pe locuri asigurate, în vreme ce urmaşii chiaburilor se băteau pe câteva locuri amărâte. Va amintiţi sceneta cu Toma Caragiu în care se dorea angajarea unei balerine la Operă şi toţi directoraşii şi politrucii îşi angajau protejatele astfel încât schema trebuia dilatată să încapă şi balerina profesionistă şi pilele potentaţilor? Cam ca în acest caz, doar ca e vorba de alte "balerine".

Mă gândesc că de acum companiile de pe Nasdaq vor trebui să îşi dilate schema de personal, să inventeze nişte poziţii executive pentru a se încadra în respectiva cerinţă, posturi pe care mulţi "minoritari" vor tăia frunză la câini, aplaudând nobilele principii ale diversităţii. Evident, pe banii acţionarilor.

Să mai spunem că Nasdaq a prezentat pentru prima dată propunerea de modificare a regulii către Comisia americană de valori mobiliare (SEC, ASF-ul lor) în decembrie, astfel încât nu e ceva impus de politruci, ci e o măsură dorită chiar de instituţie şi va afecta cam 3.000 de companii (nu cred însă că s-a făcut vreun sondaj printre acestea pentru că principiile diversităţii s-ar fi lovit frontal de pricipiile contabilităţii şi ar fi sfârşit cu capul spart).

Ce urmează acum? Să avem minim un director bolnav mintal printre directorii de companii listate? Că şi ei sunt minoritari, îi iubim, şi îi vrem reintegraţi. Minim un director emigrant? Cel puţin un executiv care luptă activ împotriva încălzirii globale? Un procent minim de angajaţi care să fie obligaţi să vină pe biciclete?

Comunismul parcă ar vrea să revină pe uşa din dos, camuflat în alte lozinici, cu alt public ţintă şi la fel de nociv-egalitatea cu forţa va sfârşi în privilegii şi în final la colapsul societăţilor construite pe aberaţii. Ironia sorţii, dacă prima dată comunismul venea pe fondul unor dezechilibre sociale pe care dorea să le corecteze, făcând din săraci soldaţii săi devotaţi, comunismul de rit nou se sprijină pe fiţele clasei mijlocii care nu mai ştie ce să mai facă în căutarea unui sens. Şi cum familia, religia, naţiunea au fost puse la colţ în retorica oficială, se găsesc tot soiul de cauze "alternative" bune de mobilizat generaţiile crescute pe reţelele sociale.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Teoretic ai spune ca niste firme care nu merg pe principiu de competenta vor pierde, nu? Deci hai sa le facem concurenta noi cei cu meritocratia! Dar... probabil ca firmele americane ne bat si cu o mana legata la spate.

  Sa vedem... cine le face concurenta? Poate China? Sa vedem. E interesant. 

  1. Noi nu contăm, suntem la altă categorie.

   Însă chinezii deja îi mănâncă pe americani la micul dejun, cumpărându-i bucată cu bucată. 

   Dupa ce-am lecturat atent articolul am ajuns la concluzia ca vor fi la foarte mare pret femeile cu un picior rupt si-o mana lipsa, cu piele neagra si dungi galbene, nascute prin Alaska si crescuta tocmai in Antarctica, care prefera compania femeilor care s-au nascut barbati, de preferat cu un usor retard mintal, care vine la birou cu un picior pe skateboard si un altul incaltat intr-o patina cu rotile.

   Hai ca nici nu-i atat de dificil :))) 

  Păi tocmai că există deja bolnavul mintal de la Casa Albă. E tot un fel de corporație și aia, dar la un alt nivel.

  E vremea lor. A poponarilor, a oropsiților rasial și a femeilor singure. Ei vor moșteni pământul.

  1. E vremea lor, vremea tik-tok-erilor.

  "De ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?"

  pentru ca le e frica de strategii asimetrice si creative de dezvoltare. 

  eventualele idei prea "luate pe ulei" ar putea fi mitigate la nivel de riscuri prin sistemul de control intern si decizie la nivelul firmei...  

  dincolo de caracterul retoric al titlului si al ideilor din articol, ar fi o idee interesanta de explorat.  

  p.s. ... mi-ar fi frica sa ma uit in executia bvc-ului (buget venituri-cheltuieli) in cazul unei firme consude de un bipolar :))) ...and that was a joke :)))  

  cum sa n-aiba? fiecare are , esti copil?

  Hamsteri albi primiti???

  Societatea omeneasca pare a nu fi capabila sa faca ceva intr-o maniera naturala, ci numai cu forta, totul cu forta. La un moment dat, unele categorii minoritare sunt discriminate, se creeaza niste drame, si intr-un tarziu apare o reactie contrara, de supracompensare, care ii discrimineaza pozitiv, crezand ca abuzul contrar va anula si va compensa pentru un abuz initial. Aceasta este societatea bipolara in care traim. Timp de secole se considera normala sclavia, segregasrea rasiala, exterminarea nativilor americani si altele, iar apoi se intoarce si pune categoriile victimizate pe un piedestal. Curat echilibru mintal, coane Biden! Ar trebui sa parasiti continentul Nord-AMERICAN, daca tot tineti sa aratati ca sunteti corecti, pentru ca el apartine nativilor, atatia cati au mai ramas. Va rog sa-i repuneti in drepturi!

  eu nu am sa critic daca nebunia nu ajunge si aici , ba dimpotriva , poate asa mai crestem si noi . dar la rau sintem primii la asimilat .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb