ZIARUL BURSA

13 august 2021
Ediţia din 23.10.2024
Antonio Costa, Ursula von der Leyen şi David Sassoli, în momentul semnării de colegiuitori a regulamentului privind introducerea certificatului digital Covid-19.

ASTĂZI Certificatul digital Covid-19 devine obligatoriu în UE

George MarinescuInternaţional / 13 august 2021

Turiştii care nu deţin respectivul document şi se află într-unul din statele care între timp au intrat pe listele galbene sau roşii, vor intra în carantină Dumitru Luca, preşedintele ANAT: "Turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde" Regulamentul (UE) 2021/953 privind certificatul digital ce a intrat în vigoare la 1 iulie, prevede o perioadă tranzitorie de şase săptămâni, până la 13 august 

Certificatul digital Covid-19 a devenit obligatoriu, începând de astăzi, pentru toţi cetăţenii europeni care doresc să călătorească în interiorul UE. Deşi documentul a intrat oficial în vigoare la 1 iulie 2021, nu toate statele membre au solicitat prezentarea lui la intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor, din dorinţa ca actualul sezon estival să se desfăşoare în condiţii optime pentru antreprenorii din turism care au avut pierderi semnificative anul trecut, din cauza restricţiilor drastice impuse de autorităţi pe fondul pandemiei.

Presiune extremă pe bilanţurile firmelor din România

COFACE AVERTIZEAZĂ Presiune extremă pe bilanţurile firmelor din România

M.G.Macroeconomie / 13 august 2021

Peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni din acest an, cu 23% mai mult faţă de acelaşi interval al anului trecut 

Companiile active în România se confruntă cu o deteriorare istorică a bilanţurilor, iar numărul insolvenţelor este aşteptat să crească în perioada următoare, avertizează experţii Coface România. Potrivit unui studiu realizat de Coface, peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni din acest an, cu 23% mai mult faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut.

Sura foto: Agerpres

Un nou val sperie Europa

Octavian DanInternaţional / 13 august 2021

Lumea stă mai nou sub semnul "valurilor". Nu s-au stins bine ecourile discuţiilor legate de începutul "Valului 4" al pandemiei de coronavirus, că un alt val răsare la orizont, la fel de problematic, la fel de ameninţător.

De această dată este vorba de un val de migranţi din Afganistan, ţară căzută în mare parte sub controlul talibanilor după retragerea trupelor NATO.

De ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?

OPINII De ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?

Cristian DogaruPiaţa de Capital / 13 august 2021

Vestea săptămânii pentru mine a venit din SUA, legată de Nasdaq mai precis, unde toate companiile tranzacţionate vor trebui de acum să îndeplinească anumite cote de diversitate rasială şi sexuală. Mai exact, companiile listate vor trebui să aibă cel puţin un director care se identifică drept femeie şi cel puţin un director care se autoidentifică drept negru sau afro-american, hispanic, asiatic, nativ american sau nativ din Alaska, nativ din Hawaii sau aparţinând comunităţii LGBTQ+.

Decizia a stârnit şi nemulţumiri din partea... altor minorităţi. De pildă, Asociaţia Americană a Persoanelor cu Dizabilităţi a cerut Nasdaq să includă şi persoanele cu dizabilităţi în această regulă, pentru că "incluziunea persoanelor cu handicap este importantă pentru investitori". Altfel, reacţii timide pentru că în SUA puţini riscă să se pună împotriva curentului progresist, chiar dacă e vorba de aberaţii de acest tip.

Dezbateri aprinse în jurul PNDL 3

Dezbateri aprinse în jurul PNDL 3

George MarinescuFonduri Europene / 13 august 2021

Dorinţa liberalilor de a impune un nou Program Naţional de Dezvoltare Locală - aşa numitul PNDL 3 -, deşi nu pare a fi pe placul partenerilor de coaliţie de la USRPLUS, este agreat de cei de la UDMR, formaţiune politică al cărei membru - Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Locale şi Adrministraţiei Publice, a iniţiat proiectul de ordonanţa de urgenţă ce prevede o alocare de 50 miliarde lei pentru ceea ce se va numi oficial programul "Anghel Saligny". Pentru că guvernul Cîţu este decis să adopte respectivul act normativ, cei de la Expert Forum i-au înaintat o scrisoare deschisă în care solicită proceduri transparente atât cu privire la proiectele selectate pentru finanţare, cât şi cu privire la cheltuirea fondurilor de la bugetul de stat ce vor fi alocate pentru viitorul PNDL 3, deoarece în opinia acestora "investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă în 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală".

Lupta politică

Cornel CodiţăEditorial / 13 august 2021

Cornel Codiţă

Doamne, cît de generoasă e viaţa cu noi... uneori. Iaca, pe marea scenă a politichiei noastre, zilele acestea, se derulează, gratis, o nouă secvenţă din seria Momente şi Schiţe. Alte momente şi alte schiţe decît cele din paginile scrise deja de Caragiale.

"Lichiditatea din pieţe se evaporă înainte ca Fed să reducă achiziţiile de active"

BLOOMBERG: "Lichiditatea din pieţe se evaporă înainte ca Fed să reducă achiziţiile de active"

M.T.Internaţional / 13 august 2021

Un indicator al lichidităţii din pieţele financiare, al cărui declin a "prevestit" două dintre cele mai puternice crahuri bursiere ale deceniului trecut, transmite din nou semnale de alarmă cu doar câteva luni înainte ca Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) să decidă reducerea ritmului de achiziţii de active, scrie Bloomberg. "Semnalul este obscur, dar a transmis indicii semnificative în trecut", scrie agenţia de presă financiară.

În esenţă, vorbim despre gap-ul dintre ratele de creştere a masei monetare şi a produsului intern brut (PIB) din SUA, un indicator cunoscut analiştilor americani drept "Marshallian K". Acest indicator tocmai a trecut în zona negativă pentru prima dată din 2018, ceea ce înseamnă efectiv că PIB-ul creşte cu o dinamică mai însemnată decât masa monetară M2.

Creşteri cu două cifre pentru profitul şi veniturile Bursei din Tel Aviv

ÎN PERIOADA APRILIE-IUNIE 2021 Creşteri cu două cifre pentru profitul şi veniturile Bursei din Tel Aviv

Alina VasiescuInternaţional / 13 august 2021

30 de companii s-au listat la TASE în trimestrul al doilea, respectiv 63 în primul semestru Listările din primele şase luni din 2021 au generat 7,8 miliarde de şekeli, cu 680% mai mult comparativ cu suma atrasă de companiile care s-au listat pe piaţa din Israel în semestrul întâi din 2020 

Tel Aviv Stock Exchange Ltd. (TASE), operatorul Bursei de Valori din Tel Aviv, a raportat, pentru trimestrul al doilea din 2021, o creştere cu două cifre a profiturilor şi veniturilor sale, faţă de perioada similară din 2020. Profitul a atins 12,1 milioane de şekeli (3,14 milioane de euro), fiind mai mare cu 20% faţă de trimestrul al doilea din 2021, iar veniturile - 84,6 milioane de şekeli, în creştere cu 15%. Avansul veniturilor se datorează în principal creşterii sumelor provenite din alte operaţiuni decât cele de tranzacţionare şi compensare. Aceste din urmă venituri (din tranzacţionare şi compensare) au scăzut cu 2%, la 31,65 milioane de şekeli.

Câştigul ajustat înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a fost de 26,1 milioane de şekeli, cu 25% mai mare faţă de intervalul aprilie - iunie 2020, când a atins 21 de milioane de şekeli.

Creştere anuală record pentru indicele preţurilor producătorilor industriali din SUA

Creştere anuală record pentru indicele preţurilor producătorilor industriali din SUA

M.G.Macroeconomie / 13 august 2021

Preţurile au urcat cu 7,8% în iulie, în ritm anual, respectiv cu 1% în ritm lunar 

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite şi-au accelerat peste aşteptări creşterea anuală în luna iulie 2021, până la 7,8%, de la 7,3% în iunie şi 6,6% în mai, pe fondul unui avans lunar de 1% în iulie, venit după o altă creştere de 1% în luna anterioară, conform datelor publicate de statistica americană. Rata anuală de 7,8% a creşterii PPI (Producer Price Index) este cea mai mare din istoria urmăririi acestor date de către autorităţile americane.

Lansări şi provocări pe piaţa telefoanelor inteligente

TEHNOLOGIE Lansări şi provocări pe piaţa telefoanelor inteligente

O.D.Miscellanea / 13 august 2021

Finalul verii vine cu un val de lansări pe piaţa telefoanelor inteligente. Marii competitorii încearcă să dea lovitura în a doua parte a anului. Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co. a prezentat două noi telefoane pliabile high-end, cu preţuri mai mici decât versiunile de anul trecut. Lansarea oficială a avut loc şi în Bucureşti într-un cadru care amintea de vacanţă şi distracţie, într-un club din zona de Nord a Capitalei.

Finanţare consistentă pentru proiectele destinate tinerilor

Finanţare consistentă pentru proiectele destinate tinerilor

O.D.Miscellanea / 13 august 2021

Programele pentru tineret au devenit foarte importante la nivelul Uniunii Europene. Tinerii sunt o prioritate pentru Europa şi pentru România, iar 12,5% din sumele Fondului Social European la nivel naţional trebuie să meargă către proiecte de sprijin pentru aceştia, susţine Secretarul de Stat Corina Atanasiu, care a participat la Convenţia Naţională pentru Tineret, eveniment organizat la Timişoara de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, în parteneriat cu Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Fundaţia Naţională pentru Tineret, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj şi Asociaţia MIERT.

Acţionarii TeraPlast sunt convocaţi pentru alegerea membrilor board-ului

LA DATA DE 14 SEPTEMBRIE Acţionarii TeraPlast sunt convocaţi pentru alegerea membrilor board-ului

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 13 august 2021

Acţionarii TeraPlast (TRP) sunt convocaţi, la data de 14 septembrie, pentru alegerea membrilor Consiliului de Administraţie a companiei, pentru o perioadă de un an, a anunţat ieri producătorul de materiale de construcţii printr-o notificare remisă operatorului pieţei noastre de capital.

În prezent, Consiliul TeraPlast este format din preşedintele Dorel Goia şi membrii: Magda Palfi, Lucian Claudiu Anghel, Vlad Nicolae Neacşu şi Alexandru Stânean, care este şi director general al companiei.

Oil Terminal - profit de 9,7 milioane de lei, în creştere cu 28%

ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Oil Terminal - profit de 9,7 milioane de lei, în creştere cu 28%

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 13 august 2021

Afaceri de aproape 95 milioane de lei, cu 3,5% peste cele de la jumătatea anului trecut 

Oil Terminal (OIL) a raportat, pentru primul semestru al acestui an, un profit net de aproape 9,74 milioane de lei, în creştere 28,1% faţă de cel din primele şase luni ale lui 2020, în condiţiile în care, cifra de afaceri netă s-a ridicat la 94,84 milioane de lei, cu 3,5% peste cea din intervalul ianuarie-iunie 2020, după cum reiese din raportul operatorului terminalului petrolier de la Marea Neagră publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Studenţii evaluează acţiunile guvernanţilor

O.D.Miscellanea / 13 august 2021

Liderii studenţilor din toată ţara s-au strâns în oraşul Baia Mare pentru a pregăti viitoarele demersuri naţionale. Până pe 20 august, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) organizează cel mai mare şi mai complex...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a depreciat la 4,9148 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 13 august 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,1 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9148 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1731 dolari, în depreciere cu 0,06%...

Cresc pieţele europene

BURSELE LUMII Cresc pieţele europene

A.V.Internaţional / 13 august 2021

Pieţele din Europa au crescut ieri, în majoritate, după ce publicarea datelor privind evoluţia inflaţiei din SUA a temperat îngrijorările legate de înăsprirea politicii monetare americane.

Deutsche Börse

- Acţiunile grupului german de...

Indicii avansează, pe fondul unui rulaj redus

BVB Indicii avansează, pe fondul unui rulaj redus

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 13 august 2021

Acţiunile BRD - pe prima treaptă în topul lichidităţii  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu evoluţiile din pieţele europene.

Indicele BET, ce reuneşte cele mai...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo