Pasiune "naţională": jocurile video

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 noiembrie 2020

Pasiune "naţională": jocurile video

Joaca este benefică pentru sănătatea fizică şi emoţională a oamenilor. Transformarea distracţiei în dependenţă nu mai este deloc sănătoasă. În materie de jocuri video, graniţa între amuzament şi patimă este foarte subţire şi adesea este trecută, efectele fiind dintre cele mai neplăcute pe trmen scurt şi mediu. Un studiu recent arată că ţara noastră are foarte mulţi... jucători. Aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată datele primului mare studiu de piaţă legat de consumul de jocuri video din ţara noastră, lansat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), în cadrul conferinţei de specialitate Dev.Play 2020. Conform studiului, "Utilizatorii de jocuri video din România", dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani, mai mult de jumătate (52%) sunt bărbaţi şi 48% sunt femei. Totodată, 39% dintre jucătorii adulţi au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare), aproape jumătate (48%) dintre aceştia sunt căsătoriţi sau în uniune consensuală. Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA a vorbit despre popularitatea jocurilor:

"Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau şi cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depăşit ca valoare pe cele ale muzicii şi filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare şi în România, dar nu existau cifre concrete despre relaţia românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arată cât de mulţi români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranţă, în anii care vor urma va putea fi îmbunătăţit cu şi mai multe detalii statistice relevante". Rezultatele RGDA arată că un utilizator se joacă, în medie, pe 2 - 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt: telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) şi console (15,5%). În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceştia. Cât despre achiziţia de jocuri video, 45% dintre respondenţi au spus că plătesc pentru acestea, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe diverse platforme, mai mult sau mai puţin legal. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online, le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%). De asemenea, dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 şi 9% Nintendo Switch, topul preferinţelor rămânând similar. Peste două treimi (68%) din totalul jucătorilor de console plătesc lunar 46 de lei.

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menţionat la o distanţă considerabilă de iOS (15%), iar suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Potrivit sursei citate, utilizatorii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%) şi suma pe care o cheltuie într-o lună aceştia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei. Studiul relevă atât motivaţiile, cât şi preferinţele legate de gaming ale connaţionalilor noştr. Astfel, şapte din zece jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorinţa de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru cinci din zece jocuri sunt un hobby. În acelaşi timp, 40% dintre cei chestionaţi afirmă că se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăţa ceva nou. Aproape toţi respondenţii au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menţionând că se joacă şi la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun. Studiul RGDA evidenţiază faptul că jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenţi, urmate de cele single player (47%). În ceea ce priveşte tipul jocurilor, în topul preferinţelor se află jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) sau jocurile de tip "first person shooter" (FPS) - cu 47% dintre preferinţe. În urma cercetării de specialitate au reieşit şase tipologii de jucători: jucătorul ambiţios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul raţional, cel relaxat şi jucătorul grăbit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro