Abonament gratuit

PENTRU PRIMUL TRIMESTRU AL ACESTUI AN Nuclearelectrica îşi ameliorează profitul cu 24%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Nuclearelectrica îşi ameliorează profitul cu 24%

Compania a livrat pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale circa 90% din volumul total al energiei electrice vândute, în primele trei luni ale anului 

Nuclearelectrica (SNN) a raportat, pentru primele trei luni ale anului curent, un profit net de 219,28 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat 18,7%, până la 678 milioane de lei, se arată în raportul publicat de operatorul centralei de la Cernavodă, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţia veniturilor a fost determinată de creşterea cu 23,5% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în primul trimestru al acestui an, la 242,29 lei/Mwh, în condiţiile în care, Nuclearelectrica a vândut, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, o cantitate de energie similară cu cea vândută în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2018, se arată în raportul companiei.

"Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a urcat cu 9% (n.r. în primul trimestru al acestui an, faţă de primele trei luni din 2018) beneficiind de o creştere a preţului mediu de vânzare pe această piaţă cu 18% (preţ fără Tg - tarif de injecţie în reţea), în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa spot (PZU) a scăzut cu 44%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mic cu 58% (preţ fără Tg)", menţionează Nuclearelectrica, care a livrat pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale circa 90% din volumul total al energiei electrice vândute.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare au urcat cu 8,6%, la 255,39 milioane de lei, după primele trei luni ale anului curent, de la 235,27 milioane de lei, la finele lunii martie 2018.

Astfel, profitul din exploatare s-a majorat cu 42,9%, la 286,22 milioane de lei, de la 200,32 milioane lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Recent, conducerea companiei a transmis că nu are bani pentru a aloca dividende suplimentare, ca urmare a solicitării adresate de Ministerul Energiei, privind distribuţia către acţionari a 35% din sumele repartizate la alte rezerve.

Pentru acest an, acţionarii SNN au aprobat deja distribuirea ca dividende a sumei de 378,91 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape întregul profit obţinut de companie în 2018.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 82,49% din capitalul producătorului de energie nucleară, a cărui capitalizare la BVB este de 3,25 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS