Peste 89,6 miliarde euro, cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top Bucureşti

Ziarul BURSA #Companii / 26 noiembrie 2020

Ziarul BURSA - premiat cu trofeul de excelenţă "Ioan V. Socec"

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top Bucureşti a depăşit 89,6 miliarde de euro, în creştere cu 15,5% faţă de ediţia precedentă, a anunţat Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, cu ocazia organizătii ediţiei a XXVII-a a Topului Firmelor din Bucureşti.

Dr. ing. |Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei bucureştene, a declarant ieri în deschiderea evenimentului: "Poate mai mult ca niciodată, avem nevoie de poveşti de succes, care trec dincolo de cifre şi indicatori seci, fie că e vorba despre afaceri de familie care au crescut organic, de idei care au prins viaţă în anii studenţiei sau de proiecte considerate nebuneşti atunci când au fost expuse pentru prima dată. Toate ne dau putere să mergem mai departe. Să spunem: da, se poate! Au mai facut-o şi alţii! Pot şi eu! Mai mult ca oricând, lumea afacerilor are nevoie de onestitate, în relaţiile cu concurenţii, clienţii, angajaţii şi cu noi înşine, pentru că în perioadele dificile nu au rezistat niciodată formele fără fond. Dumneavoastră, laureaţii noştri, sunteţi modele demne de urmat pentru cei care astăzi traversează momente grele!".

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, a transmis un mesaj în această ocazie:

"În acest an greu, de criză sanitară, viaţa economică merge înainte şi felicit Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti că a găsit tăria de a-i felicita pe premianţi. Felicitări! De dumneavoastră avem nevoie, de dumneavoastră şi de miile de antreprenori care sunt în spatele dumneavoastră, care să tragă economia înainte".Totodată, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a subliniat în mesajul transmis: "Vreau să vă asigur că prin activitatea pe care o desfăşurăm suntem cel mai important lobby-ist pentru mediul de afaceri în faţa decidentului politic. Vrem să vă asigurăm că nu o să vă dezamăgim, că vom face cele mai mari eforturi pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor dumneavoastră. Vă doresc să fiţi optimişti şi să fiţi prudenţi, cred că prudenţa e cel mai important lucru în această perioadă, deşi câteodată în business se spune că cel mai mare risc e să nu îţi iei niciun risc". Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Potrivit metodologiei amintite, dintre cele 134.059 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2019, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 50.133 firme, adica 37,4% din total. Dintre acestea, Camera bucureşteană a premiat 7.267 firme, adică 14,5% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,4% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut.

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.529 firme, 35% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (2.003 de companii, 28% din total) şi de cele cu profil industrial (1.505 firme, 21% din total). În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 6% revine sectoarelor: construcţii (437 companii laureate) şi cercetare, dezvoltare şi high-tech (respectiv 404 entităţi premiate), turismului, 3% (249 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2% (140 companii).În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

Cele 7.267 firme aflate în Top, cu 2% mai multe faţă de anul precedent, au realizat o cifra de afaceri cumulată de 89,6 miliarde euro, în creştere cu 15,5% faţă de ediţia 2019 şi un profit din exploatare în valoare de 8,1 mld euro, mai mare cu 10,7% comparativ cu cel consemnat anul trecut. În cadrul acestor companii lucrează 563.496 de salariaţi , în creştere cu 4,1% faţă de ediţia precedentă.

Laureaţii fac parte din cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării. Cu o rată a şomajului de doar 1,24% faţă de 3,26% la nivel naţional, Capitala concentrează 22,4% din totalul firmelor active din România, aproximativ 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 18% din valoarea exporturilor româneşti şi 31% din valoarea importurilor realizate de România şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării. În Bucureşti activează 104.000 firme cu capital străin (44% din totalul consemnat la nivel naţional), cu un capital social subscris cumulat de 25,1 miliarde euro, respectiv 54% din totalul capitalului social subscris la nivel naţional de societăţile cu participare străină la capital.Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2019, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul "George G. Assan", companiei Faur SA, pentru "Brandul românesc al anului" şi trofeul "Ioan V. Socec" ziarului Bursa.

De asemenea, au fost acordate o serie de trofee speciale: Bibliostar SRL (Librăria Mihai Eminescu), pentru promovarea culturii şi educatiei europene; East Electric SRL, pentru activitatea performantă desfăşurată de-a lungul a trei decenii în domeniul cercetării dezvoltării; Fiatest SRL, pentru prima companie românească de consultanţă specializată în managementul calităţii şi în educaţia adulţilor; Olimpic Internaţional Turism SRL, pentru excelenţă în organizarea de târguri internaţionale şi misiuni economice şi companiei imobiliare Apulum 94 SRL, pentru pentru profesionalism şi capacitatea de a rezista şi a se reinventa, în beneficiul clienţilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital susţinut de Adrian Naidin, conducătorul Orchestrei de camera a CCIB, înfiinţată de curând la iniţiativa preşedintelui Secţiunii Servicii şi vicepresedinte al Camerei bucureştene, Ion Hohan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro