Piaţa zahărului îşi pune bazele pe exportul din Brazilia

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 aprilie 2004

Scad recoltele din India, Thailanda şi Uniunea Europeană

Exporturile de zahăr din centrul şi sudul Braziliei ar putea să atingă 13 milioane de tone în acest an, recolta de trestie din regiune fiind estimată să crească cu 7,1% faţă de anul trecut, potrivit previziunilor companiei britanice de brokeraj "ED&F Man Sugar". Aceasta aşteaptă o recoltă de 298,6 milioane de tone pentru 2004, în vreme ce sindicatul brazilian din sectorul trestiei de zahăr preconizează o recoltă nouă de 319,9 milioane de tone. Producţia de zahăr ar putea creşte la 22,6 milioane de tone, de la 20,4 milioane de tone, potrivit sindicatului brazilian (Unica).

Brazilia este cel mai mare producător mondial de zahăr şi a exportat peste un milion de tone de zahăr în luna martie, ceea ce înseamnă de aproape patru ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul trimestru, exporturile s-au dublat, ajungînd la 2,89 milioane de tone. Menţionăm că aproximativ 78% din exporturile pe luna martie au provenit din recoltele din centrul şi sudul Braziliei.

Societatea "ED&F Man Sugar" mai anticipează că recolta de zahăr a Indiei nu va mai aduce surplus pe piaţă, aşa cum s-a întîmplat vreme de patru ani. Recolta din Maharastra se va situa la jumătate din nivelul atins în 2003, dat fiind că în sudul Indiei se anunţă o vreme extrem de secetoasă. În plus, stocurile de zahăr din regiune sînt reduse.

Specialiştii de la "ED&F Man Sugar" mai amintesc şi de situaţia din Thailanda, arătînd că, pînă la data de 6 aprilie, au fost prelucrate 63,94 milioane de tone de trestie de zahăr, cu 2,1% mai puţin decît anul trecut.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, se aşteaptă o scădere, pentru al doilea an consecutiv, a recoltei de sfeclă de zahăr. Declinul va fi de circa 3 procente, estimează "ED&F Man Sugar", după scăderea de 7% înregistrată anul trecut.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro