Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

PREMIERUL CEH ANDREJ BABIS:"Cehia trebuie să construiască reactoare nucleare chiar dacă încalcă legislaţia UE"

Ziarul BURSA #Internaţional #Energie /

Cehia va trebui să construiască noi reactoare nucleare pentru a înlocui capacităţile învechite şi pe acelea care produc energie din cărbune, chiar dacă se încalcă legislaţia UE, susţine premierul Andrej Babis, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin, asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.

Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare, dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi vor fi profitabile pentru acţionari.

La nivelul UE, mai mult de o treime din electricitate este generată de reactoarele nucleare, iar Babis susţine că energia nucleară ar fi o alternativă cu emisii de carbon mai reduse faţă de cărbune, folosit acum pentru a produce 50% din necesarul de energie.

"Trebuie să mergem înainte cu acea­s­tă iniţiativă, chiar dacă se încalcă legislaţia UE. Securitatea energetică este prioritatea noastră şi nu există alternativă", a declarat premierul ceh.

În prezent, sunt negociate potenţialele garanţii de stat între CEZ şi Guvernul de la Praga, dar orice ajutoare de stat pentru proiecte trebuie aprobate de autorităţile de reglementare ale UE.

Recent, Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point, în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Opţiunea preferată de Guvern este ca CEZ să construiască un reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany pentru a înlocui reactoarele care urmează să fie închise după 2035. Apoi ar putea urma un alt doilea reactor, la Temelin.

CEZ a anulat în 2014 licitaţia privind construirea unei noi unităţi la Temelin, după ce fostul Executiv a refuzat să acorde garanţii de stat.

Şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EdF din Franţa, Westinghouse din SUA, CGN din China şi consorţiul Atmea - din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia.

Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS