Preşedintele OTP Bank a vândut 0,6% din acţiunile băncii

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2013

Preşedintele OTP Bank a vândut 0,6% din acţiunile băncii

Valoarea - 26,4 milioane euro

Preşedintele-director general al OTP Bank, Sandor Csanyi, a vândut 1,7 milioane de acţiuni ale băncii ungare, în valoare de 7,8 miliarde de forinţi (26,42 milioane de euro), reprezentând 0,6% din cele 280 de milioane de titluri înscrise la bursă.

În perioada iunie-iulie, mai mulţi membri ai conducerii OTP au vândut pachete mari de acţiuni ale băncii. Amploarea tranzacţiilor făcute de Csanyi poate determina alţi investitori în acţiuni, obligaţiuni sau valută să fie mai precauţi, relatează portalul Portfolio, citat de Mediafax.

Acţiunile OTP Bank au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 9%. Vicepremierul Tibor Navracsics a declarat recent că Guvernul analizează un nou program de asistenţă a datornicilor în valută. Nu sunt cunoscute detalii despre acest nou program, dar OTP ar putea înregistra pierderi de mai multe sute de miliarde de forinţi.

Cel mai prost scenariu pentru toate băncile, inclusiv pentru OTP, ar fi ca datornicii să îşi poată rambursa creditele la cursul valabil în momentul contractării acestora, iar instituţiile financiare să suporte pierderile. La sfârşitul lunii martie, portofoliul de credite ipotecare al OTP era de 801 miliarde de forinţi (2,7 miliarde euro), iar aproape 81% erau în franci elveţieni, iar restul în euro.

Portfolio estimează că OTP ar suferi pierderi de aproape 215 miliarde de forinţi (727 milioane euro), corespunzătoare unui haircut de aproape 33%.

Dacă băncile, datornicii şi statul ar suporta în mod egal costurile unui astfel de program, pierderile OTP ar fi de 72 de miliarde de forinţi (243 milioane euro).

În cel mai prost scenariu, profitul OTP ar scădea considerabil. Analiştii anticipează că profitul după taxe al OTP va atinge în acest an 142 miliarde de forinţi (480 milioane euro) şi 184 de miliarde de forinţi (622 milioane euro) în 2014.

Premierul Viktor Orban a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat vineri că taxele de criză, inclusiv din sectorul bancar, ar putea fi menţinute încă un deceniu.

Biroul de presă al OTP a explicat pentru Portfolio că preşedintele Csanyi şi companiile sale vor folosi fondurile obţinute din vânzarea acţiunilor pentru investiţii locale, majoritatea în agricultură şi industria alimentară.

Cei mai mari acţionari ai OTP Bank sunt Medget, Timur şi Ruslan Rahimkulov (8,9%), MOL (8,6%), Groupama Group (8,3%), Lazard Asset Management (5,6%). Alţi acţionari mai mici deţin 68,6% din titluri.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro