Preţul cafelei Robusta, la un nou maxim istoric

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 aprilie

Preţul cafelei Robusta, la un nou maxim istoric

English Version

Cotaţiile futures ale cafelei Robusta au atins, vineri, un nou record la Bursa din Londra, pe fondul temerilor legate de faptul că recolta slabă va provoca un deficit de boabe de cafea, conform Bloomberg.

Preţul cafelei Robusta, soiul mai ieftin utilizat pentru cafeaua instant, au crescut vineri cu 2,4%, până la cel mai ridicat nivel de la debutul colectării datelor, în 2008. Săptămâna trecută, preţul cafelei a crescut cu 5,4%, impulsionat de producţia mai mică din Vietnam, cel mai mare cultivator de cafea Robusta, precum şi de nivelul redus al stocurilor.

Chiar dacă Vietnamul are suficiente boabe de cafea Robusta ca să acopere exporturile pentru restul sezonului, unii fermieri ar putea să îşi limiteze vânzările, în aşteptarea unor preţuri mai mari, spune Do Ha Nam, preşedintele Intimex Group, cel mai mare exportator de cafea din Vietnam.

Piaţa cafelei a fost susţinută şi de ieşirea fondurilor speculative de pe piaţa boabelor de cacao, unde criza din aprovizionare a dus la explozia preţurilor. Fondurile în cauză s-au orientat spre pe piaţa cafelei.

"Speculatorii fac paralele între cacao şi cafea, ceea ce este un pic suprinzător", declară Carlos Mera, analist la Rabobank, adăugând: "Principala paralelă pe care o pot face eu este că toţi arborii de cafea au îmbătrânit din cauza lipsei de lucrări în câmp şi din cauza asta vedem că recolta Vietnamului nu mai creşte".

Conform Bloomberg, sunt tot mai multe îngrijorări cu privire la producţia de cafea din următorul sezon, în condiţiile în care vremea în Vietnam este aşteptată să rămână secetoasă în următoarea perioadă, ceea ce ar crea un stres suplimentar pentru recoltă, susţin analiştii de la firma de prognoză Maxar. În plus, viitoarele norme europene privind produsele rezultate de pe urma defrişărilor ar putea să declanşeze o grabă de a cumpăra înainte de finalul anului, când vor intra în vigoare noile norme, conchide Carlos Mera.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb