Preţul petrolului, un risc pentru creşterea economică

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 10 mai 2004

Într-un singur an, cotaţiile ţiţeiului au cîştigat 52%

Cotaţiile petroliere au urcat, la finele săptămînii trecute, pînă la 40 de dolari/baril, nivel care nu a mai fost înregistrat decît în timpul invaziei irakiene în Kuweit (1990). Pe piaţa ţiţeiului s-a făcut simţită din ce în ce mai mult teama de imposibilitatea acoperirii cererii de benzină în SUA, pe perioada concediilor, dar şi de apariţia disfuncţionalităţilor în aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu, din cauza violenţelor continue care au loc în regiune. "Un preţ de 40 de dolari pentru barilul de petrol va afecta creşterea economică şi, eventual, cererea", spun analiştii, subliniind că, pe termen scurt, acest preţ va aduce beneficii companiilor din domeniu, însă pe termen lung, el nu poate să fie benefic pentru nimeni. Pe de altă parte, unele ramuri industriale suferă, deja, de pe urma creşterii costurilor alocate combustibililor (transportul aerian, rutier etc.). Pentru aceste societăţi, fiecare dolar plătit în plus pentru combustibil atrage micşorarea veniturilor.

La Bursa din New York, petrolul a încheiat săptămîna trecută cu un preţ de 39,93 dolari/baril, în creştere cu 56 de cenţi (1,4%).

În cursul şedinţei de vineri, contractele futures pentru ţiţeiul brut au ajuns chiar la 40 de dolari/baril, cotaţie care nu a mai fost atinsă decît la data de 12 octombrie 1990. Săptămîna trecută, preţul ţiţeiului a crescut cu 6,8%, iar faţă de perioada similară a anului trecut, acesta a cîştigat 52 de procente.

Pe piaţa din Londra, preţul petrolului a sporit cu 47 de cenţi (1,3%), încheind săptămîna cu 37 dolari/baril. Şi această cotaţie este cea mai ridicată de după 12 octombrie 1990.

În asemenea condiţii, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ia în calcul posibilitatea creşterii cotelor sale de producţie, care tocmai au fost reduse cu 4%, la data de 1 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro