Preţurile producătorilor industriali din România au crescut cu un ritm lunar de 1,4%, în martie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 06 mai

Preţurile producătorilor industriali din România au crescut cu un ritm lunar de 1,4%, în martie

Preţurile producătorilor industriali din România au crescut cu un ritm lunar de 1,4%, în martie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ritm anual, creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 4,84%, evoluţie venită ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primul trimestru din acest an. Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 1,51%, în timp ce inflaţia anuală se situează la 4,75%.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscriu în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg şi a avertizat cu privire la o criză iminentă în sectorul de construcţii ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă unele firme ca urmare a creşterii preţurilor la materiile prime (vezi aici).

Cel mai recent, indicatorii PMI (Purchasing Managers' Index) de la Institute for Supply Management (ISM) au indicat o temperare neaşteptată a activităţii în industria prelucrătoare americană, în aprilie, pe fondul accentuării substanţiale a presiunilor de preţ pentru materiile prime. Activitatea din industria americană, la fel ca cea din industria europeană, a continuat totuşi să se situeze în teritoriul expansiunii în contextul debutului de ciclu economic.

"Aluminiul, cuprul, produsele chimice, toate tipurile de oţel, materialele plastice, lemnul şi costurile de transport continuă să înregistreze creşteri ale preţurilor pe fondul ofertei deficitare", se arată în raportul ISM, care subliniază că avansul preţurilor s-a înregistrat timp de 11 luni consecutive. În ultimele patru luni, toate cele 18 subsectoare industriale americane urmărite în raport au înregistrat creşteri ale preţurilor, în special producătorii de mobilă, textile şi pielărie. Lista materiilor prime care au înregistrat scăderi ale preţului conţine un singur element, propilena.

În orice caz, conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari cresteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria metalurgică (+13,5%), în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+17,29%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+30,91%). Singurele activităţi cu preţuri anuale mai mici sunt extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-7,46%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-3,79%), potrivit datelor statistice.

La nivel lunar, preţurile din industria metalurgică au crescut cu 3,02%. În fabricarea produselor textile şi a articolelor de îmbrăcăminte costurile producătorilor au stagnat în martie, iar la nivel anual se înregistrează o creştere a preţurilor cuprinsă între 2,4% şi 4,5%.

Pe marile grupe industriale, în martie 2021, faţă de martie 2020, statistica INS arată creşteri masive de preţuri în cazul industriei energetice (+11,36%), în industria de folosinţă îndelungată (+4,00), industria bunurilor de uz curent (+3,80%), industria bunurilor intermediare (+3,61%) şi industria bunurilor de capital (1,60%).

De asemenea, potrivit Eurostat, preţurile producătorilor industriali din zona Euro au crescut pentru a doua lună peste aşteptări în martie 2021, cu o rată lunară de 1,1% după un avans de 0,5% în luna precedentă şi de 1,7% în ianuarie. Creşterea anuală s-a accelerat de asemenea până la 4,3% după o creştere de 1,7% în luna precedentă.

La nivelul statelor UE, cele mai mari creşteri lunare au fost în Irlanda (+7,9% după +13,3% în februarie), Spania (+2,5%) şi Portugalia (+2,3%), iar singura scădere a fost Estonia (-1,6%). Cele mai mari creşteri anuale se înregistrează de asemenea în Irlanda (+21,2%), Danemarca (+10,4%) şi Belgia (+9,3%). Singurele scăderi anuale au fost în Cipru (-3,0%) şi Slovacia (-0,6%).

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

22 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7465
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.9350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro