Primul robot autonom industrial dezvoltat şi produs în România a fost lansat la Bucureşti

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 20 iunie

Ioana Calen, Paul Popescu

Ioana Calen, Paul Popescu

English Version

Piaţa curăţeniei la nivel macro cunoaşte o mică revoluţie. Oamenii care se vor ocupa cu procesul de curăţenie nu vor dispărea de pe piaţă, dar vor primi o "mână" inteligentă de ajutor. Agora Robotics, companie deep tech şi pionier în domeniul roboticii, creată în România de specialişti în cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiei, a lansat primul robot autonom dezvoltat şi produs în România.

Primul robot autonom industrial dezvoltat şi produs în România a fost lansat la Bucureşti

Sweep este un robot industrial destinat curăţării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spaţii comerciale, gări, aeroporturi, spitale. Paul Popescu, CEO Agora Robotics a declarat cu ocazia lansării: "Sweep integrează know-how, inteligenţă artificială şi tehnologie de ultimă generaţie rezultate şi din colaborările externe, inclusiv prin programul Nvidia Inception, în care compania este înrolată, şi prin cooperarea cu Merphi, o companie specializată în domeniul designului de roboţi din Suedia. Sweep marchează un moment de referinţă pentru domeniul cercetării din România, fiind primul robot cu navigaţie autonomă dezvoltat şi produs local, de specialişti români de top din domeniu". Ioana Calen, Chief Operating Officer în cadrul aceleiaşi companii a adăugat: "Am creat Sweep în contextul în care se estimează o piată în creştere şi un deficit important de forţă de muncă în sectorul de curăţenie. Piaţa globală de roboţi non-rezidenţiali de curăţenie a podelelor este estimată la circa 836 milioane de euro în 2023 şi va ajunge la 3,5 miliarde de euro în 2030. Roboţii autonomi mobili au rolul să preia acele activităţi repetitive, dificile şi mai puţin productive, permiţându-le angajaţilor să se concentreze pe sarcini mai importante, cu valoare adăugată". Robotul este dotat cu o carcasă metalică şi bazine de inox, foarte rezistente. Este uşor de programat şi are capacitatea să curăţe suprafeţe extinse, de circa 8.700 de mp în decurs de 24 ore, în cicluri de cinci ore de lucru şi două ore de încărcare. Dotat cu un sistem complex de senzori, camere şi tehnologie de comunicaţii, certificate pentru industria automotive, Sweep se deplasează cu precizie într-un perimetru scanat de el şi are capacitatea să evite persoane şi obstacole la nevoie, armonizându-se cu mediul de lucru. Staţia de andocare contribuie la autonomia aparatului. Acesta are capacitatea să schimbe apa uzată, să cureţe rezervorul şi să se alimenteze. Intervenţia umană este necesară doar la programarea sa şi la schimbarea consumabilelor - detergent, perii, lame de ştergere.

Dezvoltarea robotului a vizat şi eficienţa energetică. Acesta are un consum scăzut de energie, contribuind astfel la reducerea costurilor operaţionale şi la protejarea mediului. Aparatul permite şi raportarea detaliată a consumului de apă, detergent şi energie, pentru cunoaşterea resurselor consumate, dar şi date despre spaţiul şi momentul când a fost curăţat pentru eficienţa şi transparenţa proceselor.

Productivitate estimată este de 8,700 mp/zi, durată medie de viaţă: 5 ani, garanţie: 3 ani, iar preţul este de aproximativ 39.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb