Probleme în "aticamera" Paradisului

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2018

Probleme în "aticamera" Paradisului

Dezvăluirile din sânul Bisericii Catolice provoacă oroare pentru publicul larg, credincios sau nu. Ţinută mult timp sub preş, "mizeria" a început să iasă la suprafaţă.

Peste 3.600 de copii, majoritatea cu vârste până la 13 ani, au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice din Germania în ultimii 70 de ani, conform unui nou studiu, scrie New York Times. Studiul, care a fost comandat de conferinţa episcopilor Bisericii Romano-Catolice din Germania, a relevat că cel puţin 1.670 de angajaţi ai bisericii au fost implicaţi în abuzarea a 3.677 de copii. Potrivit News.ro, studiul a fost coordonat de cercetători de la trei universităţi timp de patru ani şi reprezintă un efort ambiţios de a înţelege nivelul abuzurilor şi felul în care aceste lucruri au fost ascunse în toată această perioadă. "Suntem conştienţi de nivelul abuzurilor sexuale care a fost relevat de acest studiu. Este trist şi ruşinos", a declarat episcopul Stephan Ackermann din Trier.

Rezultatele studiului nu au fost făcute publice încă, dar concluziile dintr-un rezumat de opt pagini au fost obţinute de New York Times. Sunt documentate abuzurile care au avut loc între 1946 şi 2014. Unul din şase cazuri a fost de viol, iar majoritatea victimelor au fost băieţi. Criminologul Christian Pfeiffer consideră că rezultatele subestimează dimensiunile reale ale problemei. El trebuia să participe la cercetare, însă a refuzat pentru că biserica a dorit să îşi rezerve dreptul să controleze rezultatele şi în anumite circumstanţe chiar să le interzică publicarea. Cercetătorii nu au avut acces direct la documentele bisericii şi s-au bazat pe staff-ul bisericii pentru informaţii. În unele cazuri, raportul a găsit că unele fişiere privind abuzul asupra minorilor au fost modificate sau distruse. În raport se arată că multe dintre victimele care au contactat anonim cercetătorii au declarat că, "deşi Biserica Catolică regretă abuzul sexual, nu au arătat niciun semn de regret autentic sau de recunoaştere a vinei." Victimele au precizat că ar trebui oferite compensaţii transparente şi echitabile pentru victime. Până în prezent, Biserica Catolică din Germania a lăsat la latitudinea fiecărei biserici în parte cât şi cum va acorda compensaţii victimelor.

O altă informaţie care aruncă o umbră intensă asupra activităţii bisericii vine din zona cultural - financiară. Vaticanul a lansat o investigaţie asupra Corului Capelei Sixtine, mai mulţi membri fiind acuzaţi de delapidare, fraudă şi spălare de bani. Vaticanul a emis un comunicat în care confirmă că Papa Francisc a autorizat o investigaţie privind posibile nereguli financiare ale corului.

Comunicatul Vaticanului vine la câteva ore după ce ziarul italian La Stampa anunţase că magistraţii Vaticanului îi investighează pe managerul şi directorul corului pentru delapidare, fraudă şi spălare de bani. În comunicatul Vaticanului este precizat doar că Papa Francisc a autorizat investigaţia cu mai multe luni în urmă şi că este în desfăşurare. Corul Capelei Sixtine a fost creat în 1471, fiind considerat cel mai vechi cor din lume.

Recent, Carlo Maria Vigano, un fost diplomat al Vaticanului, a declarat că suveranul pontif ar trebui să-şi dea demisia pentru că a ascuns acuzaţii de abuz sexual împotriva unui cardinal american. Vigano afirmă că suveranul pontif ştia de acuzaţiile de abuz sexual împotriva cardinalului american Theodore McCarrick cu cinci ani înainte să îi accepte demisia acum o lună. Vigano precizează că el i-ar fi transmis Papei în 2013 că McCarrick este acuzat că a abuzat sexual mai mulţi preoţi de rang mai mic: "El ştia că McCarrick este un un om corupt şi l-a susţinut până la sfârşit. Papa Francisc trebuie să fie primul care să fie un exemplu pentru cardinali şi episcopii care au acoperit ce a făcut McCarrick şi ar trebui să demisioneze alături de ei". Vigano a fost ambasadorul Vaticanului la Washing­ton între 2011 şi 2016. Acesta a informat că a trimis un memoriu şi către persoane importante din Vatican încă din 2006 prin care avertiza că McCarrick este suspectat de abuzuri sexuale în perioada în care era episcop în New Jersey, între 1981 şi 2001.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu pot sa nu ma intreb, vazind cifrele... De unde iau toti pedopopii astia copii? Infantii zburda cu miile prin arealul preacuviosilor? Fiica-mea e catolica, ca maica-sa. Cind avea trei ani, sapte, zece, nu prea avea cum si abuzata, cu atit mai putin in mod repetat, ca eram cu ochii pe ea. Nici un prelat catolic, nici un popa ortodox, nici un seminarist, teolog, reverend, predicator, rabin, imam, dalailam sau profesor de materialism dialectic n-ar fi avut ragaz sa-si unduie prohabul pe linga progenitura mea, ca-i taiam... elanul pina sa se produca vreo fapta grava. Enoriasii isi duc plozii la preoti sa-i testeze pe acestia din urma? Parintii n-ar trebui mustrati parinteste cu o cazma in cap daca si-au lasat puii de izbeliste, spre a fi violati? Cum, Doamne iarta-ma, unde, in ce mod s-au petrecut atita amar de abuzuri?!?

    1. E simplu, e vorba despre minorii de la seminarii sau scoli, care locuiau in internate.

    Aceasta problema s-ar rezolva usor daca preotilor catolici li s-ar permite, asemenea celor ortodocși, casatoria. Ar fi o solutie prea radicala pentru Biserica Catolica?

    1. Atunci isi vor dori legalizarea casatoriilor intre parteneri de acelasi sex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro