PROIECT LEGISLATIV USR:Fondul de rezervă al Guvernului, cheltuit doar pentru situaţiile de urgenţă

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2021

Anca Dragu, Preşedintele Senatului

Anca Dragu, Preşedintele Senatului

Parlamentarii USR doresc limitarea prin lege a cazurilor în care se alocă sume din fondul de rezervă al Guvernului. Potrivit unei iniţiative legislative introdusă de aleşii USR la Senat, prin care ar urma să fie modificată Legea finanţelor publice, alocările financiare din fondul de rezervă se vor face doar în situaţii de urgenţă. De asemenea, se propune ca sumele alocate Fondului de rezervă să fie limitate la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, iar Guvernul să justifice alocarea banilor în mod transparent, prin criterii clare. Totodată, Guvernul trebuie să prezinte în Parlament un raport privind modul de utilizare al Fondului de rezervă.

"Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu trebuie să fie un instrument politic manevrat din pixul premierului. Ca economist, în primul rând, şi cetăţean, în al doilea rând, susţin transparenţa şi responsabilitatea bugetară. Am scris această iniţiativă legislativă care va pune punct folosirii discreţionare a Fondului de rezervă", a declarat Anca Dragu, preşedintele Senatului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, "din 2014 până în prezent, repartizarea Fondului de rezervă s-a făcut fără criterii transparente de alocare, pe criterii majoritar politice şi în proporţie semnificativă în afara urgenţelor".

Iniţiativa legislativă introduce trei noi alineate la articolul 30 din Legea 500/2002 prin care se impune obligaţia justificării caracterului urgent şi neprevăzut al cheltuielilor finanţate, indicarea sumelor şi natura cheltuielilor finanţate, criteriile utilizate în selecţia ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi a bugetelor locale şi existenţa unui proces de consultare publică.

Documentul a fost transmis ieri comisiilor de specialitate ale Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. For decizional în privinţa acestui proiect de lege este Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro