PROPUNERE CNIPMMR: Creştere de 2,2% a salariului minim pe economie

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2020

Reprezentanţii Guvernului, patronatelor şi sindicatelor se vor întâlni astăzi în cadrul Consiliului Tripartit pentru a discuta despre creşterea salariului minim pe economie care ar trebui operată de la 1 ianuarie 2021. Referitor la acest aspect, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat, ieri, că până acum nu s-a stabilit nimic şi că se aşteaptă un punct de vedere din partea Guvernului.

"Mandatul meu este să fim de acord cu o creştere care să acopere rata inflaţiei, adică 2,2%, pentru a acoperi o evenutală pierdere de cumpărare din partea angajaţilor. Nu putem fi de acord cu creşterea propusă de sindicate (n.r. - reprezentanţii sindicatelor vor un salariu minim de 2400 lei), pentru că economia românească nu are capacitatea să plătească o astfel de creştere. Ţin să amintesc că salariul minim are impact şi asupra amenzilor, valoarea acestora raportându-se la salariul respectiv. (...) Deocamdată, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere. Cred că este necesar un mecanism de stabilire al salariului minim pe economie, care să meargă pe acoperirea inflaţiei, productivitatea muncii, creşterea sau descreşterea economică şi să fie bazat pe formule matematice. Guvernul a prezentat anul trecut un tip de modelare, dar fără a prezenta o perspectivă. Ar trebui o astfel de perspectivă pentru 10 ani. Nu te apuci de azi şi îl anunţi ca aplicare din ianuarie, deoarece planurile de afaceri pentru anul viitor sunt deja făcute de agenţii economici", a declarat Florin Jianu în cadrul unei conferinţe de presă ţinută de reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Preşedintele CNIPMMR susţine că, pentru suplimentarea veniturilor cetăţenilor şi pentru reluarea consumului în economie, mediul de afaceri a propus introducerea unor vouchere de consum, precum şi suplimentarea veniturilor pentru lucrătorii sezonieri şi pentru zilieri prin intermediul fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro