RADU DUDĂU, ENERGY POLICY GROUP:"Guvernanţii să rezolve situaţia dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Guvernanţii să rezolve situaţia dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră"

"Avem probleme structurale legate de calitatea politicilor energetice, de stabilitatea şi atractivitatea mediului investiţional" "Suntem în situaţia ironică în care planificăm consum crescând de gaze pe fondul unei scăderi a producţiei interne" 

Ţara noastră are resurse semnificative de gaze naturale, însă capacitatea de a ne asigura necesarul de consum ţine de dezvoltarea resurselor din Marea Neagră, conform domnului Radu Dudău, director executiv al Energy Policy Group.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul conferinţei cu tema "Modelul economic românesc: România - orizont 2040; Rolul resurselor naturale": "Încă avem nişte resurse semnificative de gaze naturale. Avem descoperiri importante în Marea Neagră. Desigur, avem şi resurse onshore, dar securitatea energetică a României, capacitatea ţării de a-şi asigura necesarul de consum de gaze naturale depind, cel puţin pe termen mediu, până în 2030, în primul rând de dezvoltarea resurselor din Marea Neagră. Din păcate, la şapte ani de la confirmarea descoperirii resurselor în perimetrul Neptun, noi nu avem o minimă claritate cu privire la ceea ce vom face cu acele resurse. Asta arată că avem unele probleme structurale legate de calitatea politicilor energetice, de stabilitatea şi atractivitatea mediului investiţional, de capacitatea de a planifica strategic în energie. La noi, se pune problema de a valorifica în cât mai mare măsură producţia autohtonă de gaze naturale, dacă aceasta va fi suficientă. În momentul de faţă, noi de fapt suntem în situaţia ironică în care planificăm consum crescând de gaze pe fondul unei scăderi a producţiei interne şi, mai grav, a unei politici energetice care descurajează producţia internă de gaze naturale", a explicat Radu Dudău.

Totodată, domnia sa a atras atenţia asupra contextului internaţional, care poate genera riscul de sistare a livrării gazelor pe care le importăm pe ruta ucraineană.

Radu Dudău a precizat: "Deja mărim importurile de gaze naturale. De la an la an, producţia scade, rata de înlocuire a resurselor scade, astfel că avem nevoie de politici care să încurajeze această producţie. Avem nevoie şi de o piaţă funcţională, de interconectări care să funcţioneze, de capacitatea sistemului de gaze de a asigura funcţionare inclusiv în situaţia unei întreruperi a livrărilor din Ucraina. Nici la această oră, Gazprom (Rusia) şi Naftogaz (Ucraina) nu au semnat un acord de reînnoire a tranzitului. Aşadar, suntem expuşi, vulnerabili".

Domnul Dudău a conchis: "Acum, în ceasul al 12-lea, este important ca guvernanţii, oricare vor fi ei, să rezolve situaţia dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră pentru că nu este clar ce se întâmplă, mai ales dacă ExxonMobil se retrage. Întârzierea este extrem de periculoasă. Ne trebuie politici, ne trebuie o legislaţie care să oprească pedepsirea producătorului autohton de gaze. Avem nevoie de o piaţă energetică viabilă, iar interconectările trebuie să fie cu adevărat funcţionale. Abia ulterior putem să ne ocupăm de aspecte cum ar fi posibilitatea ca România să devină hub energetic".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS