RAPORT BCE:Profitabilitatea băncilor din zona Euro s-a prăbuşit, în trimestrul al doilea din 2020

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2020

Profitabilitatea principalelor instituţii de credit din zona Euro s-a prăbuşit, în trimestrul al doilea din 2020, deşi băncile au făcut eforturi şi au reuşit să-şi menţină la niveluri scăzute stocul creditelor neperformante, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene, citat de Agerpres.

În primul semestru din acest an, când a izbucnit şi s-a extins pandemia de coronavirus (Covid-19), rentabilitatea capitalului a fost de 0,01%, mult sub nivelul de 6,01% din urmă cu un an, iar în cel puţin şapte din cele 19 state membre ale zonei Euro s-a înregistrat rentabilitate negativă, informează BCE.

Stocul creditelor neperformante s-a situat la 503 miliarde de euro la finele celui de-al doilea trimestru, cu doar două miliarde mai mult faţă de nivelul de 501 miliarde de euro din urmă cu trei luni, evoluţia venind cel mai probabil ca efect al garanţiilor de stat şi moratoriilor la plată care au ajutat băncile să păstreze clasificarea creditelor ca performante, se evidenţiază în raport.

De menţionat că un studiu recent realizat de firma de consultanţă Deloitte arată că, din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019, aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi curăţa bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

Volumul datoriilor din zona euro considerate puţin probabil să fie rambursate deplin este estimat la peste 500 miliarde de euro, aici fiind incluse şi credite imobiliare, datorii la cardurile de credit şi împrumuturi pentru achiziţionarea de automobile.

Analiştii se aşteaptă ca această cifră să continue să crească în perioada următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro