RAPORT INTERN AL SWEDBANK:Tranzacţii de 10 miliarde de dolari între clienţi "suspecţi" ai Swedbank şi Danske Bank

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2019

Un raport intern al Swedbank, din septembrie 2018, arată că în perioada 2007-2015 au avut loc tranzacţii între clienţi "suspecţi" ai Swedbank şi Danske Bank în regiunea baltică, a relatat vineri televiziunea suedeză de stat SVT, citată de Reuters.

Swedbank a arătat că suma publicată de televiziune, care este dublă faţă de o informaţie anterioară difuzată de SVT, se referă la valoarea brută a tranzacţiilor dintre cele două bănci evaluată în analiza iniţială şi că în urma evaluării a luat măsuri acolo unde a identificat activităţi suspecte, inclusiv raportarea activităţilor la poliţie.

Mai multe bănci europene şi din alte regiuni au fost atrase în scandalul legat de Danske Bank, care să află în centrul unor tranzacţii suspecte în sumă totală de 200 de miliarde de euro (226 miliarde de dolari) originare din Rusia şi alte ţări, derulate prin filiala din Estonia a băncii daneze în intervalul 2007-2015.

"Aşa cum am repetat de multe ori, acţionăm la diferite semnale. Prin urmare, a fost natural pentru noi să acţionăm când dezvăluirile despre banca daneză au apărut în presă", a anunţat Swedbank într-un comunicat, în urma informaţiei din presă, conform news.ro.

Banca suedeză este ţinta unei investigaţii comune a autorităţilor de reglementare din Suedia şi Estonia, după informaţiile difuzate în februarie de televiziunea SVT, referitoare la tranzacţii suspecte în valoare de cel puţin 40 miliarde de coroane suedeze (4,3 miliarde de dolari) către Danske Bank, cea mai mare bancă daneză.

Ulterior, directorul general al Swedbank, Birgitte Bonnesen, a declarat că are încredere în procedurile împotriva spălării banilor ale băncii şi a argumentat că instituţia a raportat autorităţilor tranzacţiile sus­pecte identificate de-a lungul anilor.

Swedbank a precizat vineri că a transmis raportul intern, care include o analiză extinsă a circa 2.000 de clienţi din ţările baltice, autorităţii de reglementare din Suedia.

Potrivit băncii, care are 900.000 de clienţi persoane fizice şi 130.000 de clienţi corporativi în Estonia, a mai anunţat că pe baza tranzacţiilor de anul trecut semnalate de sistemele de prevenire a spălării banilor a trimis patru notificări poliţiei financiare din Estonia.

Autoritatea de reglementare din Suedia şi Danske Bank nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Autoritatea de reglementare din Estonia a refuzat să comenteze.

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro