Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Rectificare bugetară în minus, la capitală

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Rectificare bugetară în minus, la capitală

Bugetul Municipiului Bucureşti pe anul 2019 urmează să fie diminuat cu 608 milioane lei, conform proiectului de rectificare bugetară care figurează pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Capitalei care va avea loc, miercuri, 26 iunie.

Din lecturarea proiectului de rectificare bugetară reţinem că primarul general Gabriela Firea reduce bugetele tuturor instituţiilor aflate în subordine, inclusiv cele alocate investiţiilor. Reducerea bugetară s-a impus din cauza sumelor mult diminuate, comparativ cu anul trecut, pe care Primăria Capitalei le-a primit de la bugetul de stat.

După ce a postat proiectul de rectificare bugetară pe site-ul Primăriei, Gabriela Firea a scris pe pagina oficială de Facebook:

"Când la finalul anului trecut şi începutul acestui an am atras atenţia, în nenumărate luări de atitudine publice, că bugetul Primăriei Capitalei este masacrat, parcă am vorbit în pus-tiu. Pe bună dreptate, celor din ţară nu avea de ce să le pese - au ei problemele lor, iar cei din Bucureşti au tăcut mâlc. Toţi! Parcă luptam pentru bugetul meu personal, nu al Primăriei Generale, singura care achită facturile serviciilor publice pentru toată Capitala. (...) Am vorbit atunci răspicat şi cu argumente în legătură cu pericolul care se abate peste noi. Toţi cei care ar fi trebuit să se sensibilizeze şi să nu permită amputarea bugetului erau preocupaţi cu alte teme".

Reducerea bugetară cea mai semnificativă ar urma să fie făcută la capitolul "Energie termică". Primăria Generală a Capitalei doreşte diminuarea subvenţiilor pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif, cu 300 de milioane de lei, de la un total de 800 de milioane.

Cheltuielile de personal urmează să fie diminuate cu 20 de milioane de lei, ajungând la 140 de milioane de lei.

Bugetul de 8 milioane de lei pentru implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală (traseele 2, 3 şi 4) se va diminua cu 7 milioane de lei, conform proiectului.

Bugetul destinat capitolului "Cultură, recreere şi religie" se diminuează cu 90 de milioane de lei, ajungând la 671 milioane lei, reducerile nu afectează sumele alocate bisericilor. Mai exact, se reduce cu 4,8 milioane lei suma pentru instituţii publice de spectacole şi concerte, cu 11,4 milioane lei - cea pentru centre de conservare şi promovare a culturii tradiţionale, cu 13,7 milioane lei pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice(nu toate bisericile din Capitală sunt monumente istorice), cu 15,5 milioane lei pentru sport şi cu 33,9 milioane lei pentru întreţinerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive şi de agrement.

Din cele 30 de milioane de lei pentru refacerea şi modernizarea patinoarului artificial "Mihai Flamaropol'' vor rămâne 10 milioane în urma rectificării, iar pentru restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche vor rămâne în acest an trei milioane de lei, din totalul de 15 milioane prevăzut iniţial. Creditele de angajament pentru aceste proiecte rămân nemodificate.

Instituţiile de cultură - bugete de avarie, investiţii tăiate

Biblioteca Metropolitană va avea un buget diminuat cu 1,7 milioane lei (de la 18 milioane), iar Administraţia Străzilor va înregistra o scădere cu 10 milioane de lei a bugetului de 150 de milioane. Mai multe teatre din Capitală vor suferi tăieri de bugete cuprinse între 300.000 - 550.000 de lei, fiecare.

De reducerea bugetară nu vor scăpa nici secţiile Clubului Sportiv al Municipiului Bucureşti. Fondurile alocate CSM se vor reduce cu 11,5 milioane lei, ajungând la 59,1 milioane, iar ale Centrului Cultural Lumina vor fi diminuate cu 2,2 milioane lei de la 10,9 milioane.

În acest an, vor fi mai puţine spectacole pe banii de la bugetul Municipalităţii. Astfel, ArCuB pierde 5 milioane de lei (din 41 de milioane), iar Creart - 11,4 milioane (din 61 de milioane).

La capitolul investiţii, bugetul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic se va reduce cu 16 milioane lei, ajungând la 164 milioane. Se vor tăia aproape în totalitate sumele pentru construcţia sau extinderea a patru grădiniţe în sectorul 2, a două after school-uri în sectorul 5 şi se vor înjumătăţi sumele pentru construirea a cinci complexuri multifuncţionale pentru activităţi didactice şi sport în sectorul 3.

Nu se va mai realiza studiul de fezabilitate pentru viitorul Spital Metropolitan, atât timp cât la rectificarea bugetară este prevăzută tăierea a 11 milioane de lei din totalul de 12 milioane prevăzut pentru documentul respectiv.

O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România, condusă de Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 din Bucureşti, a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Cu acel prilej, şeful Guvernului le-a transmis edililor să se descurce şi ei cum pot până la rectificarea bugetului de stat şi le-a promis că vor primi abia atunci sumele necesare pentru echilibrarea bugetelor locale.

Din ceea ce se poate constata, bugetul Primăriei Capitalei nu poate fi susţinut, aşa cum a fost votat el la începutul acestui an, şi de aceea, până la viitoarea echilibrare bugetară promisă de Viorica Dăncilă, sunt necesare reduceri semnificative.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS