RENATE WEBER, AVOCATUL POPORULUI: "Transferarea responsabilităţii pe timpul pandemiei este o spălare pe mâini a unora, de maximă perversitate"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2020

Renate Weber

Renate Weber

Multe guverne au sacrificat oameni, principii şi valori de la începutul pandemiei Covid-19 şi până în prezent, a afirmat Renate Weber, şefa instituţiei Avocatul Poporului, cu prilejul dezbaterii "Dreptul contemporan - un nou caz de «test pozitiv»", organizată de site-ul juridice.ro. Domnia sa susţine că măsurile respective au fost luate mai întâi de teamă în faţa pandemiei, dar mai apoi guvernelor le-a plăcut formula aceasta de a continua să controleze populaţia pentru că s-au pus astfel la adăpost de orice critică ce ar putea apărea din partea populaţiei.

"Ceea ce se întâmplă în România nu e diferit de ce se întâmplă în alte state. Constatăm că legea, ideea de drept şi de lege a fost pusă în plan secund invocând situaţia excepţională şi venindu-se cu măsuri care de multe ori nu au niciun temei legal. (...) Cred că trebuie să fim foarte atenţi atunci când este vorba despre ce trebuie să acceptăm ca situaţii excepţionale. Apelul la delaţiune pe care prima dată l-am remarcat în Franţa în această pandemie, în urmă cu câteva luni, înainte de România, să însemne participare şi activism civic? E o mare problemă, în opinia mea. O altă problemă este transferarea responsabilităţii: dacă nu faci tu ce spun eu, tu eşti responsabil de moartea altuia. Este o spălare pe mâini a unora, de maximă perversitate, pentru că tu, ca stat, poţi obliga oamenii să respecte orice situaţie excepţională şi să le impui acest lucru. Apelul la drept trebuie făcut pentru că dincolo de o lege pasageră, temporară, pentru societate există protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", a declarat Renate Weber.

Şefa instituţiei Avocatul Poporului a precizat că niciodată drepturile omului nu pot fi luate ca un bun câştigat pentru totdeauna, deoarece în fiecare zi trebuie să o iei de la capăt cu bătălia pentru a-i obliga pe ceilalţi să le respecte.

"Din punctul meu de vedere, de nouă luni, planeta a luat-o razna. E ceva nou sau ce se întâmplă acum este urmarea unor lucruri petrecute în trecutul nu prea îndepărtat peste care am trecut cu uşurinţă? Semnalele privind încălcare de drepturi şi libertăţi le-am văzut după 11 septembrie 2001. Ce s-a întâmplat după aceea a fost să asistăm la încălcările sistematice de drepturi ale omului, de nerespectare ale unor principii fundamentale de drept. Am asistat la legislaţii abuzive adoptate în state cu comportament democratic, la ingerinţe ale unor servicii de informaţii în viaţa noastră privată, la restrângeri ale libertăţii de exprimare, prin impunerea unor cenzuri sau autocenzuri. Acolo unde nu au fost legi am asistat la nişte acorduri între state care au permis comportamente ce ţin de epoca Pinochet şi Chile decât de Europa democratică, iar aici vorbesc despre închisorile CIA. Oamenii nu au fost foarte interesaţi, au fost speriaţi, prudenţi şi nu au reacţionat. În 2008-2009 a urmat criza economică şi acum avem această pandemie, iar lumea se sperie din nou şi e dispusă să asculte orice", a spus Renate Weber.

Şefa instituţiei Avocatul Poporului s-a referit şi la scandalul obligativităţii purtării măştilor de protecţie.

Renate Weber a precizat: "Am primit multe petiţii pe purtarea măştii, dar în egală măsura sunt multe persoane care consideră că este firesc, normal să porţi această mască, pentru că protejează mai bine. Atunci am considerat că, dacă cineva se consideră afectat în drepturile sale de purtarea măştii, să îl lăsăm să se adreseze instanţelor, să vedem ce sentinţe dau. Mai toate guvernele consideră că pandemia este un moment excepţional, în care pot să facă orice şi să fie puse la adăpost, iar acest lucru nu îl putem accepta pentru poziţia noastră viitoare".

Domnia sa a criticat şi modul în care în perioada pandemiei autorităţile cenzurează libertatea de exprimare în mediul online.

"Primul lucru care a fost restricţionat la greu a fost libertatea de exprimare. ANCOM făcea efectiv ce îi dictau cei de la Grupul de Comunicare Strategică şi nu a făcut nici cea mai mică analiză dacă lucrurile reclamate de grupul respectiv erau aşa sau nu. Eu nu am de unde să ştiu ce este fake-news, pentru că mâine acesta poate fi proclamat adevăr. Statul vine mai întâi cu instaurarea cenzurii până când ea se transformă în autocenzură. Folclorul de facebook conţine mult adevăr, pentru că în realitatea fiecare stă aşa de mult cu adevărul lui şi susţine că toţi ceilalţi sunt în slujba cuiva, fără a exista argumente pentru adevărul respectiv. Din punctul meu de vedere restricţionarea libertăţii de exprimare este cea mai gravă şi, când aud cuvântul botniţă simt cum o biată cârpă, cum purtarea măştii riscă să se transforme în botniţă pentru a ne împiedica să spunem ceea ce gândim", a afirmat Renate Weber.

În opinia domniei sale, întreaga planetă a manageriat foarte prost această pandemie, o dovadă în acest sens fiind numărul mare de infectări, situaţie în care Europa şi SUA sunt în plutonul fruntaş.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum te pricepi matale la toate.....

    1. TOVARASA WEBER , ABIA ACUM TE-AI TREZIT ??? PAI , INSEAMNA CA NU STII IN CE TARA TRAIESTI !!! HAI , SA TRAIASCA TOVARASUL LENIN !!! SI INVATATURILE LUI PRETIOASE !!! CHIAR NU VEZI , S-AU TE FACI CA NU VEZI , MILIOANELE DE COMUNISTI , CARE MAI SANT IN VIATA IN TARA ASTA ??? SI CARE SANT ASEZATI , S-AU AGATATI IN TOATE FUNCTIILE PUBLICE , DE UNDE PUN PIEDICA LA TOT SI TOATE , LA ORICE PAS INAINTE , INCERCAT DE OAMENI DE BINE , PUTINI DE ALFEL LA NUMAR , CARE VOR BINELE ACESTEI ATAT DE CHINUITE TARI ??? SI CARE SANT ACIUATI , SI IN TOATE PARTIDELE POLITICE , MAI MULTI LA PSD , SI MAI PUTINI LA CELELALTE ??? CHIAR NU VEZI , CA ROMANIA E O TARA PLINA DE PILATI , SI DE COPII AI LUI PILAT ??? DIN PONT ??? AUZI LA EA !!! CICA SA SPALA PE MAINI !!! CE TAMPENIE !!! BINENTELES , CA SE SPALA PE MAINI !!! CE VREI SA FACA ALTCEVA , NISTE COMUNISTI ??? SANT SPERIATI , SI DEBUSOLATI , CAT TIMP , NOUL LOR SEF , TOVARASUL DRAGNEA , MAI STA LA PARNAIE !!! NUMARA ZILELE , PANA CAND ACESTA , V-A IESI DIN INCHISOARE , SI SE v-A ASEZA DIN NOU IN FRUNTEA LOR , INCEPAND SA IMPARTA DREPTATEA , AICI IN ROMANIA !!! ATUNCI , V-OR IESI IMEDIAT , DIN GAURILE LOR DE SOBOLANI , IN CARE S-AU ASCUNS , IN ASTEPTAREA LUI , SI TOVARASII VALCOV , IORDACHE , SERBAN NICOLAE , OLGA , TEODOROVICI , etc , etc , etc , TOATA CREMA CEA VESTITA , CARE , PRIN DECLARATIILE LOR LA TELEVIZIUNI , A REUSIT SA PRABUSEASCA PRAPADITA NOASTRA BURSA DE VALORI !!! DUPA CARE , AU APARUT DIN UMBRA , FIINTE CARE AU CUMPARAT MILIOANE SI ZECI DE MILIOANE DE ACTIUNI , IEFTINE SI FOARTE IEFTINE , AJUNSE IEFTINE , DIN CAUZA DECLARATIILOE LOR CATASTROFALE , LA ADRESA ECONOMIEI ROMANESTI !!! DUPA CARE , BURSA ROMANEASCA , CA PRIN MINUNE , SI-A REVENIT , DIN NOU !!! CINE A CUMPARAT ACESTE ACTIUNI ??? NU SE STIE !!! CINE , SI CATI , AU DEVENIT MILIONARI , SI MULTI-MILIONARI , DE PE URMA ACESTOR DECLARATII ??? TOVARASUL DRAGNEA , CARE ARE UN CASTEL , PE 2 STRAZI , IN TELEORMAN , IN LOC DE CASA , S-AU DE VILA ??? CU CE BANI , A RIDICAT , ACEST CASTEL ??? CU CEI 3 000 DE LEI , CARE I-A AVUT , DIN SALARIUL DE MILITIAN , SI SEF DE POST , INAINTE DE PENSIONARE ??? S-AU TOVARASUL VALCOV , CARE ARE SI EL , O VILA DE TIP CASTEL , CARE VALOREAZA MILIOANE DE EURO ??? S-AU ALTII , SI ALTII , SI ALTII , SI ALTII !!! AUD ??? CU CE BANI ??? MUNCITI CINSTIT , IN NICI UN CAZ !!! DAR , NOI IN ROMANIA , NU AVEM NICI POLITIE , NICI ANAF , NICI NIMIC , CARE SA-I CONTROLEZE , SA-I VERIFICE LA AVERE , SI SA LE PUNA CATUSELE LA MAINI , INCHIZANDU-I PE ANI SI ANI DE ZILE , ACOLO UNDE MERITA !!! LA COMUN , CU CEILALTI DETINUTI , NU SA FIE OCROTITI , STAND SINGURI IN CELULA !!! SA LE SPELE LA AIA , CIORAPII SI CHILOTII , DE FRICA SA NU MANANCE BATAIE !!! ASA CA , TOVARASA RENATE WEBER , CA DUMNEATA TRAIESTI , IN ALT UNIVERS , DECAT IN ROMANIA !!! AUZI LA EA !!! SE SPALA PE MAINI !!! CUM SA NU SE SPELE PE MAINI , DACA TRAIESC , IN TARA NIMANUI ??? DACA LEGEA , E FACUTA , NUMAI PENTRU SARACI ???

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb