Romgaz şi Socar Trading - nou contract pentru livrarea de gaze azere în România

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie

Ceremonia de semnare a unui nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, între SNGN ROMGAZ SA şi SOCAR TRADING, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan. (Sursa foto: facebook / Virgil Popescu)

Ceremonia de semnare a unui nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, între SNGN ROMGAZ SA şi SOCAR TRADING, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan. (Sursa foto: facebook / Virgil Popescu)

Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat, vineri, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a scris, pe pagina sa de Facebook: "Pentru a asigura necesarul de consum cu gaze al ţării noastre, astăzi (n.r. vineri) am participat la ceremonia de semnare a unui nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, între SNGN Romgaz SA şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan. Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantităţi de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 şi va intra în vigoare la 1 aprilie 2023, prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut".

Potrivit oficialului, cooperarea dintre România şi Azerbaidjan în domeniul energiei cuprinde mai multe paliere, respectiv gaz, GNL şi energie verde:

"Totodată, am discutat în detaliu despre proiectele comune pe care le dezvoltă Romgaz şi Socar".

Conform unui comunicat al Romgaz, încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare şi consolidare a bunelor relaţii de cooperare dintre cele două companii şi a relaţiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat.

Reprezentanţii Romgaz menţionează, citaţi de Agerpres: "Semnarea acestui contract demonstrează încă odată excelenta colaborare dintre SNGN Romgaz SA şi compania Socar, colaborare iniţiată încă la începutul anului trecut şi oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înţelegere în luna iunie 2022. Părţile îşi propun continuarea relaţiilor de cooperare atât în ceea ce priveşte perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piaţa din România cât şi în scopul explorării unor noi posibilităţi de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic".

La ceremonia de semnare a contractului au participat Virgil Popescu, ministrul Energiei, Mikayil Jabbarov, ministrul azer al Economiei, Rovshan Najaf, preşedintele Socar, Răzvan Popescu, director general Romgaz, Aristotel Jude, Romgaz, şi secretarul de stat George Niculescu.

ANGN Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Societatea are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O prezentare frumoasa a Romgaz . Pomeniti si de centrala electrica de la Iernut care a fost preluata in 2013. Au trecut de atunci 10 ani dar se mai stie nimic de centrala in cogenerare achizitionata pt Iernut fiind blocata o suma de 3-400 mil euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro