ROPEPCA"Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă, discriminatorie"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 decembrie 2018

ROPEPCA: "Plafonarea ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte"

Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă ar reprezenta o măsură explicit anticoncurenţială, conform Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

Asociaţia a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă că "este profund îngrijorată" de intenţia Ministerului de Finanţe de a plafona preţul de vânzare al gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022.

Comunicatul mai notează: "În cazul în care ea va fi adoptată, va rezulta o discriminare a producţiei interne în raport cu importurile de gaze naturale. Vor fi afectaţi, în primul rând, producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a-şi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari. Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de şocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieţei româneşti de gaze".

Limitarea preţului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni principiilor de funcţionare a pieţei şi condiţiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producţiei, a locurilor de muncă şi a diversităţii sectorului de gaze românesc, cu efecte negative pe orizontală, atrag atenţia membrii ROPEPCA.

Potrivit acestora, industria de profil este caracterizată de specificul necesităţii unui volum considerabil de investiţii pe o perioadă îndelungată de timp şi în condiţiile a numeroase riscuri asociate, iar schimbarea "radicală şi imediată" a cadrului de reglementare va anula validitatea oricărui calcul investiţional pe termen lung.

Membrii ROPEPCA au explicat: "Vor fi puse în pericol investiţiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum şi de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piaţă. Pe termen mediu şi lung, odată cu reducerea competitivităţii şi diversităţii de pe piaţa internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ, atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor, cât şi asupra balanţei de cont curent".

Totodată, producătorii autohtoni de gaze naturale dezaprobă obiectul acestei decizii, precum şi modul în care ea este luată, în absenţa oricărei consultări prealabile cu părţile implicate şi fără o analiză temeinică a efectelor imediate şi pe termen mediu asupra industriei de profil.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră este compusă din 15 membri, deţinători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de com-paniile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiţii cumulate de 900 de milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 de milioane de euro, precum şi crearea şi menţinerea a 13.700 locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fie ca lumina sarbatorilor sa nu va apara si in factura de curent!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro