"Shell" se pregăteşte să facă noi disponibilizări

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 februarie 2010

"Shell" îşi reorganizează unele operaţiuni.

"Shell" îşi reorganizează unele operaţiuni.

Compania a revenit la profit

Societatea petrolieră "Royal Dutch Shell" Plc va elimina încă 1.000 de locuri de muncă şi intenţionează să realizeze economii de un miliard de dolari anul acesta, din cauza "previziunilor provocatoare" de pe segmentul de rafinare.

Directorul executiv al societăţii anglo-olandeze, Peter Voser, nu pariază pe o redresare rapidă, iar estimările pentru 2010 sunt "nesigure".

Anul trecut, "Shell" a redus 5.000 de locuri de muncă. Totodată, compania şi-a diminuat costurile cu 2 miliarde de dolari, din care un miliard numai în ultimul trimestru.

"Segmentul rafinării ţiţeiului se confruntă cu vremuri grele", a precizat ieri Voser, adăugând: "Concentrarea pe cheltuieli este, acum, o problemă zilnică".

Voser urmăreşte să redreseze creşterea producţiei companiei prin noile proiecte din Qatar, Malaiezia şi Brazilia. În decembrie anul trecut, "Shell" a produs primul milion de barili de petrol din proiectul Parque das Conchas din Brazilia.

În 2009, producţia societăţii s-a micşorat pentru al şaptelea an la rând. Anul trecut, aceasta s-a situat la 3,152 milioane barili echivalent ţiţei pe zi, cu 3% sub nivelul din 2008: 3,248 milioane barili echivalent ţiţei zilnic. În ultimul trimestru din 2009, producţia a scăzut cu 2,5%, la 3,331 milioane barili echivalent pe zi.

Compania petrolieră, care vrea ca gazele naturale să aducă peste 50% din producţia sa în 2012, anunţă profit pentru ultimul trimestru din 2009, ca urmare a revenirii preţurilor de pe piaţa de profil.

Profitul net a fost de 1,96 miliarde de dolari, comparativ cu o pierdere de 2,81 miliarde de dolari în ultimele trei luni din 2008.

Dacă nu sunt luate în calcul anumite cheltuieli speciale, respectiv fluctuaţiile valorii stocurilor, profitul companiei a fost de 2,8 miliarde de dolari, conform aşteptărilor analiştilor (2,88 miliarde de dolari).

La data de 1 februarie, "Shell" a anunţat înfiinţarea unei societăţi mixte ce produce etanol, împreună cu "Cosan SA Industria & Comercio" din Brazilia. Compania este deţinută în părţi egale (50-50%). Contribuţia "Shell" în acest proiect include 2.740 de benzinării şi 1,93 de miliarde de dolari.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro