Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

SONICWALL:Şcolile româneşti se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică

D.V.
Companii #IT /

Şcolile româneşti se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică

Pierderile unei singure instituţii de învăţământ pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea unei reţele şi recuperarea datelor poate dura chiar şi jumătate de an 

Accesul la reţelele WiFi din cadrul şcolii şi introducerea de către elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocări tot mai mari pentru mai toate şcolile din România. În ultimul an, mai mult de 80% dintre şcolile care au abordat echipa SonicWall din România s-au plâns de probleme majore întâmpinate în accesarea Internetului şi securizarea reţelelor WiFi în anul şcolar precedent, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

"Din ce am identificat noi, principala problemă a fost accesarea de site-uri nesigure, cu malware, care a condus la infectarea întregii reţele şcolare şi, automat, întreruperi în funcţionare, dar şi accesarea de către elevi a unor site-uri cu conţinut nepotrivit cu activitatea şcolară ceea ce a dus la îngreunarea traficului de Internet şi la blocarea temporară a accesului", declară Cosmin Vîlcu, Regional Senior Sales Manager pentru Europa Centrală şi de Est şi fostele ţări sovietice, la SonicWall.

În condiţiile bugetelor reduse de care dispun şcolile, liceele şi universităţile româneşti, provocarea de a construi o reţea WiFi sigură şi eficientă, la care să aibă acces toate echipamentele folosite de elevi şi studenţi în cursul procesului educaţional este tot mai mare.

Folosirea unor echipamente profesioniste de acces mobil securizat în şcoli, licee şi universităţi ar aduce instituţiilor de învăţământ o economie de peste 100.000 de euro la buget pe parcursul a 5 ani, în timp ce investiţia iniţială ar fi de până în 10.000 de euro.

În acelaşi timp, pierderile totale pe care le pot suferi şcolile, liceele sau universităţile, în cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea reţelelor şi recuperarea datelor sunt operaţiuni care pot dura chiar şi jumătate de an.

"Cât timp elevul este în şcoală, responsabilitatea este a noastră să îi asigurăm acces la educaţie cât mai variată, dar şi siguranţa mediului în care învaţă. Siguranţa nu doar fizică, ci şi digitală. Totodată credem că tehnologia trebuie utilizată în timpul cursurilor doar ca instrument pentru completarea informaţiilor primite din manuale sau de la profesori. De aceea cea mai mare provocare atunci când ai o reţea WiFi în şcoală este să securizezi accesul elevilor şi să permiţi accesul doar la site-urile şi aplicaţiile utile, în aşa fel încât activitatea educaţională să se desfăşoare fără întreruperi. Noi am reuşit cu SonicWall să ajungem la o reţea care acceptă conectarea a 300-400 de dispozitive, majoritatea ChromeBooks, de pe care lucrează elevii. Nu permitem însă accesul în reţea a dispozitivelor personale", explică Aurelian Mihăilescu, director IT în cadrul Genesis College din Bucureşti.

Şcolile trebuie să îşi planifice cu maximă atenţie ce tip de reţele WiFi construiesc, ce capacitate au, cum distribuie amplificatoarele de semnal pe etaje, corpuri de clădiri, laboratoare sau clase, astfel încât elevii să aibă acces în mod egal la Internet şi să se poată conecta simultan minimum 30 pe fiecare punct de reţea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS