Revista BURSA Construcţiilor

SUPLIMENT BURSA ALTERNATIVE TRADINGCreştere consistentă a investitorilor la BVB, în anul pandemiei Covid

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 02 aprilie

Marcel Murgoci

Marcel Murgoci

Circa 12.000 de investitori şi-au deschis conturi în 2020, reiese din datele Fondului de Compensare a Investitorilor Marcel Murgoci, Estinvest: "Statul a contribuit la creşterea numărului investitorilor prin faptul că a oferit populaţiei posibilitatea de a achiziţiona titluri de stat prin bursă"

Numărul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut o creştere consistentă anul trecut, relevă datele culese de noi din rapoartele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

La finele lui 2020, numărul maxim de investitori se ridica la 65.637, conform FCI, cu peste 12.000 mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019, într-un an în care dinamica numărului de investitori a fost ascendentă în toate trimestrele. Este o creştere ce vine după un declin multianual vizibil, iar brokerii pun evoluţia îndeosebi pe seama preţurilor relativ scăzute din primăvară, când au fost întrezărite oportunităţi de achiziţii, a posibilităţii deschiderii de conturi 100% on-line şi a emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Astfel, la finele lui 2020 se atinsese recordul ultimilor patru ani, după ce chiar cu un an în urmă numărul investitorilor scădea la un minim multianual.

Creştere consistentă a investitorilor la BVB, în anul pandemiei Covid

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, ne-a spus că şi în cazul casei de brokeraj pe care o reprezintă numărul de conturi a crescut în 2020.

"Probabil că volatilitatea extraordinară de anul trecut a atras atenţia unor noi investitori care, poate dezamăgiţi de ratele de dobândă ale depozitelor bancare sau de alte posibilităţi de investiţii, s-au orientat către bursă, încercând să beneficieze de căderea importantă de la începutul anului. De asemenea, şi statul a contribuit la creşterea numărului de investitori prin faptul că trimestrial a oferit populaţiei posibilitatea de a achiziţiona titluri de stat prin intermediul bursei", ne-a precizat brokerul de la Estinvest.

Referindu-se la evoluţia numărului total de conturi (atât pentru piaţa internă cât şi pentru pieţele externe) a clienţilor săi, care s-a dublat în 2020, echipa de la Tradeville ne-a transmis, în februarie: "Cotaţiile bursiere mai ieftine din primăvara anului trecut reprezintă un factor care a stat la baza dinamicii înregistrate, dar diferenţa critică a fost făcută de cât de uşor a devenit să investeşti de pe orice ecran. Crearea unui portofoliu bursier la noi este 100% online (....)".

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele anului trecut, existau 46.384 de investitori compensabili integral (în creştere cu 15,8% faţă de finalul anului anterior) cel mai ridicat nivel din martie 2018, în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului era de 18.387 (cu 49% mai mare decât cel din 2019) maximul din decembrie 2010, adică cele mai vechi date furnizate de FCI, conform datelor analizate de noi.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 4.082 de euro la finele anului trecut, de asemenea maximul din 2010, în timp portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la recordul de 233.162 euro în iunie anul trecut.

Pe lângă numărul investitorilor, în anul pandemiei Covid-19 şi activitatea de tranzacţionare s-a intensificat la BVB. La finele lunii septembrie 2020, existau 19.622 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor din ultimul raport trimestrial privind evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară, care nu precizează totuşi cum defineşte un cont activ. Astfel, s-a atins un record al conturilor active de la finalul lui 2016 încoace, după cum reiese din datele ASF analizate de ziarul BURSA.

Note

- Informaţiile publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât probabil numărul total de investitori este mai mic.

- Un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari, ceea ce înseamnă că în realitatea sunt mai puţini investitori activi decât numărul conturilor catalogate astfel, conform datelor ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro