Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Surse: Aramco, în ultimele pregătiri pentru listarea pe piaţa saudită

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Surse: Aramco, în ultimele pregătiri pentru listarea pe piaţa saudită

IPO-ul va avea loc anul acesta, conform surselor 

Arabia Saudită este aşteptată să ofere roluri principale băncilor de investiţii JPMorgan, Morgan Stanley şi National Commercial Bank pentru planificata ofertă publică iniţială (IPO) a grupului de stat Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Acestea adaugă că pe lista băncilor care gestionează tranzacţia vor mai fi adăugate, probabil, Citibank, Gold­man Sachs, HSBC şi Samba Financial Bank, iar prima fază a ofertei ar putea avea loc pe piaţa locală (Bursa din Tadawul) înainte de sfârşitul acestui an.

Autorităţile saudite intenţionează să listeze 5% din Aramco până în 2020-2021, iar oferta este aşteptată să fie cea mai mare din lume. Sursele afirmă că oficialităţile saudite încă derulează întâlniri cu băncile pentru roluri în această tranzacţie, iar consultanţii vor fi numiţi în zilele viitoare.

Morgan Stanley, JPMorgan şi HSBC au fost alese pentru roluri lider în tranzacţie înainte ca procesul de lis­tare să fie oprit, anul trecut. Acum, oficialii Goldman Sachs, HSBC şi JPMorgan au refuzat să facă declaraţii pe marginea celor scrise de Reuters. La fel, reprezentanţii Aramco.

Citibank, Samba, Morgan Stanley şi National Commercial Bank nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii privind informaţia.

Conform autorităţilor, această lis­tare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

Dacă Aramco se va lista doar pe piaţa saudită anul acesta, băncile internaţionale implicate în tranzacţie vor fi responsabile cu promovarea companiei în rândul investitorilor internaţionali care vor să cumpere acţiuni pe piaţa din Tadawul.

Deocamdată nu este clar pe care piaţă internaţională va fi listată compania Aramco, dar conform unor surse citate de Reuters, managementul acesteia este de părere că o ofertă la Bursa din New York ar avea prea multe riscuri legale ca să fie o opţiune realistă.

Anul acesta, Aramco a strâns 12 miliarde de dolari din prima sa emisiune de obligaţiuni internaţionale, care a beneficiat de o cerere de peste 100 de miliarde de dolari.

Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în baza evaluării companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie