UN ACŢIONAR AGITĂ APELE LA COMVEXDe Rubeis: "Inexplicabil, acţionarul majoritar Solidmet nu a subscris la majorarea de capital a Comvex"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2018

De Rubeis: "Inexplicabil, acţionarul majoritar Solidmet nu a subscris la majorarea de capital a Comvex"

De Rubeis susţine că a fost prejudiciat cu 1,9 milioane de CHF, de partenerii săi Dan Drăgoi şi Viorel Panait şi spune că se va adresa instanţelor elveţiene

Majorarea de capital derulată de operatorul portuar Comvex Constanţa (CMVX), la finalul anului 2016, a iscat un scandal care se va tranşa, în final, în instanţă (vezi, în insert derularea evenimentelor).

Mai precis, Raymond De Rubeis, un om de afaceri australian, îşi acuză partenerii de la Comvex Constanţa (CMVX) - Dan Drăgoi şi Viorel Panait - că i-au diluat deţinerea prin majorarea de capital, în acţionariat intrând, în schimb soţiile celor doi, şi, apoi, l-au exclus din conducerea companiei, după o modificare a actului constitutiv, prin care şi-au asigurat controlul în Adunarea Generală a Acţionarilor.

În schimb, Viorel Panait, directorul general al Comvex, spune că majorarea de capital face parte din planul amplu de finanţare a terminalului de cereale, cuprins în Masterplanul Portului Constanţa, şi că aceste discuţii au avut loc pe parcursul unei perioade lungi de timp, astfel că Raymond De Rubeis, care era în Consiliul de Administraţie al Comvex, nu are cum să pretindă că nu le cunoştea. Mai mult, Viorel Panait spune că Raymond De Rubeis nu şi-a exprimat interesul să participe, direct sau indirect, la majorarea capitalului Comvex, deşi a fost prezent la prima convocare a Adunării Generale privind majorarea de capital.

Raymond De Rubeis a contestat în instanţă şi majorarea de capital respectivă, şi modificarea actului constitutiv, dar Tribunalul Constanţa i-a respins cererile, omul de afaceri anunţând că va face apel.

Toate informaţiile despre etapele majorării de capital au fost publicate la Bursa de Valori Bucureşti, însă Raymond De Rubeis spune că nu le-a urmărit, deoarece mereu era informat privind evenimentele societăţii de către partenerii săi, care îi erau prieteni de ani de zile. Acesta spune că a fost păcălit că AGA privind majorarea de capital care a fost anulată şi, de aceea, nu a participat la şedinţă.

În replică, Viorel Panait consideră că este de neimaginat că un avocat, deţinând de mai mult de 13 ani calitatea de membru în consiliul de adminis­traţie al unei societăţi listate, poate pretinde că nu a participat la o adunare generală a acţionarilor pentru că un terţ îl "informează" că această adunare ar fi fost anulată.

La rândul său, De Rubeis spune că se va adresa instanţelor elveţiene, pentru recuperarea unui prejudiciu de 1,9 milioane de franci elveţieni (CHF), produs companiei Davira AG, pe care o deţine, în cote egale împreună cu Dan Drăgoi şi Viorel Panait, şi care avea o participaţie din Solidmet, acţionarul direct în Comvex. Anterior majorării de capital, Comvex era deţinută, în proporţie de 63%, de Solidmet (controlată majoritar de omul de afaceri constănţean Corneliu Idu, ceilalţi acţionari, cu cote indirecte fiind Raymod De Rubeis, Dan Drăgoi, fost general şi reprezentant al Grupului Internaţional Bali, şi Viorel Panait, directorul general al Comvex - vezi schema deţinerilor de la Solidmet), şi în proporţie de 28% de Expert Placement, subsidiară a grupului Arcelor Mittal.

După majorarea, la 27 ianuarie 2017 - structura acţionariatului Comvex era următoarea: Solidmet (30,68%), Expert Placement Services Limited (28,11%), Nicola Ruxandra Ioana (17,58%), Drăgoi Anca Mihaela (17,58%).

Compania Comvex deţine în Portul Constanţa cel mai mare terminal pentru manipularea mărfurilor solide în vrac din bazinul Mării Negre.

Redăm, mai jos, relatarea făcută de Raymond De Rubeis asupra situaţiei, dar şi punctul de vedere al lui Viorel Panait, directorul general al Comvex.

Raymond De Rubeis, care deţine în mod direct 0,019% din Comvex şi o deţinere la Solidmet (vezi schema), consideră inexplicabil faptul că "Solidmet" nu a participat la majorarea de capital derulată de companie, în decembrie 2016, scăzându-i deţinerea de la 63%, la 30,68%.

Acţionarii Comvex au decis, în septembrie 2016, aprobarea majorării capitalului social cu maxim 15 milioane de lei (6 milioane de acţiuni), până la 29,13 milioane de lei, la preţul de 2,5 lei/unitate (egal cu valoarea nominală), în două etape (vezi în insert succesiunea evenimentelor corporative de la Comvex, raportate Bursei de Valori Bucureşti).

Raymond De Rubeis ne-a relatat: "În cadrul primei etape, dedicată acţionarilor, pentru subscrieri pro-rata, numai Expert Placement a subscris ca să îşi menţină participaţia, iar, în mod inexplicabil, Solidmet, care era majoritar, nu a subscris. Ulterior, am aflat că, în etapa a doua, dedicată acţionarilor, dar după principiul «primul venit, primul servit», au participat la majorare soţiile domnilor Dan Drăgoi şi Viorel Panait, respectiv Anca Drăgoi şi Ruxandra Nicola, care au intrat în acţionariat cu câte 17,58%".

Raymond De Rubeis susţine că, deşi făcea parte din Consiliul de Administraţie (CA), nu a fost convocat la şedinţa care a decis convocarea AGA pentru majorarea de capital. Domnia sa ne-a spus: "În perioada când s-a ţinut şedinţa de CA pentru convocarea AGA în vederea majorării de capital, nu mă aflam în ţară. Oricum, nu am fost anunţat de această şedinţă. Ulterior, am aflat de AGA şi am încercat să mă informez despre asta, dar Viorel Panait mi-a comunicat că Adunarea s-a anulat, astfel că nu am mers la şedinţa de la Constanţa. De atunci, nu am avut nicio şedinţă oficială de CA. Relaţia mea cu Dan Drăgoi şi Viorel Panait era una de prietenie foarte puternică, mergeam la botezuri şi evenimente de familie împreună. Dan Drăgoi este naşul celor patru copii ai mei. De-a lungul timpului, mereu m-am informat de la ei cu privire la companie şi nu am avut motive să mă îndoiesc de informaţiile primite de la ei. De aceea, nu urmăream comunicatele de la Bursa de Valori Bucureşti. De altfel, niciodată nu am avut o şedinţă formală de CA la Comvex, ei luau deciziile şi îmi aduceau documentele să le semnez, întotdeauna în grabă. Niciodată nu a fost vreo problemă.

Am început să am dubii, în decembrie 2016, când am văzut că Solidmet, unde deţin indirect o cotă, nu a participat la majorare şi, în schimb, au intrat în acţionariat Anca Drăgoi şi Ruxandra Nicola. Atunci, Cornel Idu m-a sunat să mă întrebe dacă ştiu ceva despre această majorare, iar când am încercat să aflu detalii de la Viorel Panait şi alţi directori din Comvex, nu mi s-a răspuns la telefon. Se pare că nici Cornel Idu nu ştia nimic. Pe 22 decembrie 2016, eu, Dan Drăgoi, Viorel Panait şi Cornel Idu am avut o întâlnire şi am discutat despre faptul că Solidmet a fost diluat, de la 63%, la 30% din Comvex. Drăgoi şi Panait au spus că nu se aşteptau ca Expert Placement, care era un acţionar inactiv, să subscrie şi că de aici a apărut problema. Am discutat să rezolvăm situaţia şi să readucem acţionariatul la forma iniţială. Am vorbit să îi dau 500.000 de euro lui Dan Drăgoi, pentru redistribuirea acţiunilor, dar ulterior nu s-a mai întâmplat nimic. Am mai discutat şi, de fiecare dată, acesta mi-a spus că situaţia se va rezolva".

De Rubeis spune că nu a mai crezut în rezolvare, în aprilie 2017, când acţionarii Comvex au schimbat actul constitutiv, astfel încât cvorumul de prezenţă necesar pentru Adunările Generale Extraordinare, la a doua convocare, să fie redus la 35% - procentul deţinut cumulat de doamnele Drăgoi şi Nicola -, de la 45% anterior. De asemenea, omul de afaceri spune că acesta este un pachet de control în AGA, având în vedere că, de obicei, Expert Placement lipseşte, iar Solidmet are numai 30%.

Domnul De Rubeis mai adaugă: "Mi-am dat seama că a fost un plan bine gândit, ca Viorel Panait şi Dan Drăgoi să ne dilueze pe mine şi Cornel Idu. Demersurile mele în instanţă de până acum au fost respinse de Tribunalul Constanţa. La proces, nu am fost lăsat să spun niciun cuvânt, instanţa a considerat că trebuia să formulez acţiunile la 15 zile după AGA de majorare şi, deci, s-ar fi prescris. Juridic, Tribunalul a judecat cauza pe motive de nulitate relativă, dar eu am depus o cerere de nulitate absolută, care este imprescriptibilă, aşa că voi face apel. Da, este adevărat că eu nu m-am informat de la BVB, dar pot să vă spun că acţionarii nu au fost informaţi corect privind aceste convocări - informaţiile nu au fost postate pe site-ul Comvex. De altfel, acest site are deseori probleme tehnice. Se pare că nici presa din Constanţa nu a considerat important subiectul, pentru că am făcut o conferinţă de presă, cu camere de luat vederi, şi nu a apărut nici o ştire".

Raymond De Rubeis ameninţă cu procese în Elveţia

Raymond De Rubeis susţine că se va îndrepta împotriva Solidmet, în instanţele elveţiene, pentru un prejudiciu de 1,9 milioane de CHF, din diluarea participaţiei sale la Comvex, având în vedere că una dintre societăţile de pe lanţul de deţineri este înregistrat în Elveţia - Davira AG.

Domnia sa ne-a relatat: "Eu, împreună cu Dan Drăgoi şi Viorel Panait suntem acţionari indirecţi ai Comvex, prin compania elveţiană Davira AG, iar situaţia de la Comvex a creat un prejudiciu la această companie de 5,8 milioane de CHF.

Pe 28 noiembrie 2017, directorii Davira mi-au scris că au observat diluarea participaţiei la Comvex, din cauza faptului că Solidmet nu a participat la majorarea de capital şi nici nu şi-a vândut drepturile de preferinţă. Potrivit calculelor acestora, pierderea este de 5,8 milioane de CHF. Directorii Davira mi-au semnalat că Autoritatea fiscală din Elveţia va trata acest aspect drept o distribuţie ascunsă de profit, adică suma de 5,8 milioane de CHF va fi percepută drept dividend, supusă unei taxe de 35%, Davira urmând să plătească, conform metodei de taxare, 3,15 milioane de CHF. Directorii m-au anunţat că societatea nu are fonduri suficiente pentru această plată şi mi-au cerut să asigur lichiditatea. Apoi, pe 6 decembrie 2017, directorii m-au informat că va trebui să îşi considere poziţiile în firmă, din cauza acestei situaţii.

Pe 14 decembrie 2017, avocaţii mei l-au informat pe Dan Drăgoi, care este administrator unic al Solidmet, că am fost prejudiciat cu 1,95 milioane de CHF (o treime din pierderea calculată de directorii Davira) şi că urmează să depună o plângere împotriva sa, în instanţa elveţiană, cerându-i să facă o sugestie de remediere a situaţiei.

Pe 21 decembrie 2017, Viorel Panait a avut o întânire cu directorii Davira la Zurich, iar în ziua următoare, directorii m-au informat că firma PwC va face o evaluare a diluării participaţiei la Comvex, iar Viorel Panait va asigura lichiditatea companiei. Ambele urmau să se întâmple nu mai târziu de mijlocul acestei luni. Totodată, acţionarii Comvex au fost convocaţi, pe 25 ianuarie, să numească PricewaterhouseCoopers Audit SRL ca auditor financiar al societăţii pentru trei ani. Deci firma care va soluţiona situaţia de la Davira va fi angajată auditor la Comvex, pentru trei ani".

Potrivit acţionarului Comvex, miza diluării sale din companie este terminalul de cereale pe care compania îl construieşte.

Comvex construieşte un terminal de cereale de 200.000 de tone cu bani împrumutaţi de la băncile Raiffeisen şi EximBank, pentru care a obţinut şi garanţii de stat. Raiffeisen Bank are calitate de aranjor în cadrul finanţării, iar creditul are o valoare totală de 33,6 milioane euro, fiecare bancă oferind jumătate din sumă, conform News.ro.

Pentru acest credit, EximBank a emis o garanţie de 18,2 milioane euro în numele statului român, ceea ce înseamnă că, în caz de neplată, suma ar putea fi rambursată din bani publici.

În prezent, capitalizarea bursieră a Comvex este de aproximativ 110 milioane de lei (24 milioane de euro), însă Raymond De Rubeis estimează că valoarea companiei va creşte la 200 de milioane de euro, după ce terminalul va fi operaţional.

Succesiunea evenimentelor corporative de la Comvex, raportate Bursei de Valori Bucureşti

- Consiliul de Administraţie al Comvex a decis, pe 17 august 2016, convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pe 20 septembrie 2016, pentru aprobarea majorării capitalului social cu maxim 15 milioane de lei, până la 29,13 milioane de lei, la preţul de 2,5 lei/unitate (egal cu valoarea nominală). Acţiunile rămase nesubscrise urmau să fie oferite spre subscriere acţionarilor, la 2,51 lei/unitate, prin metoda primul venit-primul servit. Majorarea a fost aprobată de acţionari.

- Pe 15 decembrie, Comvex informează că, în prima etapă de subscriere au fost subscrise 1.844.684 acţiuni şi au rămas de subscris, pentru a doua etapă, 4.155.316 acţiuni. A doua etapă de subscriere urma să se deruleze în perioada 16-18 decembrie 2016, în baza prospectului aprobat de ASF pe 8 noiembrie 2016.

-Pe 19 decembrie, Raiffeisen publică rezultatele majorării, arătând că, după a doua etapă, au mai fost subscrise 4.155.316 acţiuni, la preţul de 2,51 lei/acţiune. Ca urmare a subscrierii, doi acţionari, persoane fizice au dobândit fiecare câte o cotă de 17,59% din capitalul social majorat. Cei doi acţionari sunt Ruxandra - Ioana Nicola şi Anca Mihaela Drăgoi.

-La 27 ianuarie 2017 - structura acţionariatului Comvex era următoarea: Solidmet (30,68%), Expert Placement Services Limited (28,11%), Nicola Ruxandra Ioana (17,58%), Drăgoi Anca Mihaela (17,58%).

-Pe 28 aprilie 2017 are loc o nouă Adunare Generală a Acţionarilor, care decide modificarea actului constitutiv, astfel încât cvorumul necesar de prezenţă pentru ţinerea AGA Extraordinară, la a doua convocare este stabilit la 35%.

-Pe 14 iulie 2017, Comvex anunţă că Solidmet a cerut completarea convocatorului AGA din 31 iulie, cu un punct privind revocarea lui Raymond De Rubeis din funcţia de administrator Comvex. Revocarea este aprobată de AGA.

Notă

Comvex a raportat către BVB că Rymond De Rubeis a iniţiat 36 de procese contra companiei, pe care le-a pierdut.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Hotii si securistii intre ei,cutotii mint,,

  Tradare,dar sa stim si noi.. 

  Pana si Stefan Boboc a inteles acum18 ani ce inseamna utilizarea metodei ''primul venit, primul servit'' in majorarile de capital, si cum controleaza CA volumul de actiuni nou-emise prin intermediul intermediarului ales....

  Astfel de situatii se vor mai intampla si vom mai avea cazuri ''spumoase'' cata vreme de doi ani, ASF a redeschis posibilitatea de a se face ''superoferte''...de ce a fost necesar sa se introduca, odata cu prospectul proportionat si posibilitatea de a distribui actiunile ramase dupa dreptul de preferinta prin metoda PVPS si nu se distribie proportional/prorata, asa cum s-a facut vreme de mai bine de 15 ani?

  Cum se justifica economic faptul ca o companie renunta la vanzarea unor drepturi de preferinta si le face cadou ''primului venit''? ASF? DIICOT?....Over! 

  1. Procedura de majorare a capitalului s-a făcut în două etape. Prima etapă a permis exercitarea dreptului de preferinţă. Acest drept a fost exercitat de către 60 de acţionari, printre care şi acţionarul semnificativ ArcelorMittal.

   A doua etapă a fost o procedură competitivă, potrivit metodei primul venit - primul servit, aprobată de ASF. În această etapă au participat 22 de acţionari care au subscris acţiunile rămase după prima etapă. Raymond de Rubeis, fiind acţionar, putea participa şi nu a participat nici în această etapă! 

   surprinzator, din cei 21 de actionari care au subscris in a doua etapa, cele mai sprintene, trezite de dimineata, au fost cele doua doamne care s-au bulucit la usa la Reiffeisen cu sacosele sau cu OP-urile in mana...:)))) coincidenta dracului! :)

   Hai ca esti comic cu insinuările astea. A subscris cine a avut bani, nu e clar ca lumina zilei? Despre ce vorbim aici, ca nu a știut de AGA, ca habar nu a avut, cu PV semnat de prezenta. Pe bune??? Si instanta de ce nu i-a dat câștig de cauza? Omul nu a avut bani să subscrie sau nu a vrut. Si acum regreta.

   Poti vedea pe PROFIT.RO cine a stat la rand[cu body g,nu?] adica cei doi DRACOI si Panait siDAN Paul.,,numai alesi,boierii,,.

   Ca sa fie clar ,jocurile erau facute,, 

  Ca multi au arici la buzunar sau le bate vantul prin ele (deh...famelie mare, 4 copii remuneratie mica, dupa buget 4 copii, coane Make..) si cand e vorba sa si bage bani acolo de unde au tot scos vreme de doojdeaani se dau plecati down-under...asta e altceva. Ca se maai si apuca si fac valuri pe malu' marii, far' a stii ca valurile se fac IN mare nu pe mal si dupa aia se mira ca se ineaca precum si anume tot pe mal,,, Dar sa te plangi ca nu te-a lasat coana justitia sa deschizi gura cand ai avut 30 si mai bine de dosare in care ai fost reprezentat de crema avocatilor baroului Bucuresti, in care s-a vorbit cu orele, bine, toate pierdute pe linie acu na..

  Daca nu avea arici la portofel si daca in loc sa stea la caldurica verii din decembrie de la Australia natala statea la coada sa dardaie in iarna of our discontent.. 

  Dupa care, trezit la realitate ca ai de au minte si bani nu-i pot trage dupa ei la infinit pe ai de n-au doar din considerente de incuscreala, acu nenea se vrea Siminel si Broadhurst. Numai ca....heeeheee....aia era scoala inalta de maniere, aici doar unu care suna la usa si fuge, asteptand sa fie prins din urma si cadorisit cu miliarde doar ca sa nu mai stea cu destu'n boton.  

  Adicatalea, Iaca, nişte papugii...nişte scârţascârţa 

  pe hârtie! Si ştim noi! Mănâncă pe datorie, bea pe veresie, trag lumea pe sfoară cu

  pişicherlicuri... şi seara...vor redistribuiri de actiuni: de la cei de le-au platit la al de le vrea moka. Cum zicea bancu' "al dracu' asta...isi tine copiii la scoala pe banii mei".  

  comentam degeaba, vad ca a-ti stopat comentariile ca pe timpul comunistilor !

  de fapt , ne aflam din nou in mijlocul turnatorilor ! 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro