Un centru aerospaţial coboară la Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică /

Un centru aerospaţial coboară la Braşov

O firmă spaniolă va fabrica componente Airbus pe platforma Metrom  

După ce Premium Aerotec vrea să investească masiv la Ghimbav, Aernnova - o altă companie care produce componente pentru Airbus - se află în discuţii cu o societate braşoveană pentru închirierea unor hale

Compania Aernnova European Components SRL, deţinută de compania spaniolă Aernnova Aerospace şi de vehiculul de investiţii al aces-teia, Aernnova Aerospace International Investments SA, ambele înregis-trate în Parcul Tehnologic din Alava, se află în discuţii avansate, potrivit unor surse, cu o companie desprinsă din societatea Metrom Braşov - Romcompresor.

Compania a fost înfiinţată în 2009, iar anul acesta îşi va începe producţia la Braşov, odată cu cealaltă investiţie majoră în domeniul aerospaţial - Premium Aerotec.

Sosirea în România a companiei Aernnova Aerospace vine după ce, în 2008, a semnat un contract cu Airbus, prin care a intrat în programul de proiectare şi producţie a noului model A 350.

Potrivit documentelor companiei, planul de investiţii pentru acest proiect depăşeşte 250 de milioane de euro şi implică crearea a 2.000 de locuri de muncă din 2010, când va începe faza dezvoltării industriale. Rentabil, deoarece pentru Aernnova acest contract este aşteptat să aducă un profit de circa 1,5 miliarde de dolari în primii zece ani şi peste 4,5 miliarde în total. Compania Aernnova Aerospace SA deţine fabrici în Spania, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Brazilia, în care lucrează peste 3.000 de angajaţi.

Premium Aerotec începe producţia în toamnă

Afacerea Airbus, una dintre cele mai importante investiţii de la noi din ţară, din ultimii ani, va demara în octombrie, când pe poarta fabricii urmează să iasă primele componente româneşti dedicate importantului constructor de avioane. Pentru a marca momentul, chiar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar putea participa la inaugurarea fabricii de 45 de milioane de euro, care va produce piese pentru avioanele Airbus A 320.

Germanii susţin că au ales locaţia de la Ghimbav în special datorită faptului că în această zonă există o forţă de muncă specializată, care poate fi utilizată în mod eficient, astfel încât produsele realizate să fie de foarte bună calitate, cu costuri optime.

În luna martie a acestui an a avut loc semnarea contractului real de superficie, prin care Premium Aerotec a preluat de la IAR Ghimbav un teren de 60.000 de metri pătraţi, pe care firma germană, membră a concernului EADS, va construi fabrica de componente pentru avioanele Airbus. Investiţia se ridică la 45 de milioane de euro, urmând ca alte 45 de milioane de euro să fie investite de furnizorii şi partenerii săi.

Fabrica Premium Aerotec de la Ghimbav va genera, în următorii zece ani, o cifră de afaceri de 700 milioane de euro şi va crea 700 locuri de muncă.

Prima etapă a proiectului, constând în 10.000 metri pătraţi de hale industriale şi birouri, va fi finalizată în 2010, iar investiţia completă va fi inaugurată la finele anului 2011. Într-o primă fază vor fi angajate 300 de persoane, iar, ulterior, încă 200. Împreună cu partenerii fabricii şi furnizorii din industria de aviaţie, vor fi create în total circa 700 de locuri de muncă. La fabrica de la Ghimbav va începe în septembrie producţia de părţi de fuselaj pentru 90 de avioane Airbus pe an.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS