USR:Alexandru Rafila, în conflict de interese

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 18 august

Alexandru Rafila, în conflict de interese

Reprezentanţii USR îl acuză pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, că s-ar afla în conflict de interese, deoarece a semnat, fără transparenţă, un contract prin care acordă 21 milioane euro Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru consultanţă (asistenţă tehnică) pentru proiectele derulate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii", susţine deputatul Emanuel Ungureanu (USR).

El afirmă că, potrivit Memorandumului, banii pentru consultanţă urmează să fie împărţiţi astfel: 5,38 milioane de euro pentru digitalizare, 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate şi resurse umane, 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate. În condiţiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistenţă tehnică la capitolul "Management servicii sănătate" este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, deputatul USR care susţine că "este neclar şi dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranşe de bani".

Ministerul Sănătăţii confirmă, într-un comunicat de presă, că a negociat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanţă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministerul precizează că în cadrul PNRR, componentele Sănătate şi Digitalizare, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria "granturi nerambursabile", acordate României de Uniunea Europeană, menţionează sursa citată.

În perioada decembrie 2021 - februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Pentru asistenţa tehnică pentru cele trei reforme, OMS va primi 21,25 milioane de euro în perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. trompeta OMS e sprijinita din toate partile , securitatea s-ar putea sa-l vare pe gat romanilor ca presedinte sau premier.

    Asa de suparat e USR ca nu mai sunt ei la butoane?

    1. daca nu mai este usr la butoane , trebuie ca rafila sa trimita banii romanilor la OMS ?

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro