VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" / DRAGOŞ TOHĂNEAN, VICEPREŞEDINTELE ADR:"Colaborarea statului cu mediul privat este foarte importantă pentru digitalizarea ţării"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 iulie

Dragoş Tohănean

Dragoş Tohănean

Termenul de transformare digitală este tot mai des folosit şi, de aceea, aşteptările în acest sens cresc foarte mult, atrage atenţia Dragoş Tohănean, Vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

Printre altele, domnia sa evidenţiază că, potrivit studiilor de specialitate, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte implementarea solutiilor digitale: "Chiar dacă suntem lideri în anumite domenii din ITC, stăm mai greu cu adoptarea acestor soluţii, dar sigur în 2030 România va fi 100% digitalizată".

Este foarte important ca toate activităţile să fie desfăşurate în paralel, este de părere domnul Tohănean. Acesta a precizat: "Educaţia este pilonul principal care poate grăbi procesul de digitalizare. Educaţia este baza pentru orice viitor şi trebuie să fie pilonul principal în ceea ce priveşte viitorul digilat al României. (...) Societatea civilă poate fi un exemplu bun în acest sens, pentru că este o entitate mult mai mare decât statul. (...) Schimbările pot veni şi din punct de vedere educaţional, dar şi economic şi digital, însă trebuie să fim cu toţii uniti. Colaborarea cu mediul privat este foarte importantă şi cele mai bune practici vin din acest domeniu".

ADR are proiecte în derulare sau în implementare, vârful de lance al instituţiei fiind implementarea şi dezvoltarea platformei ghiseul.ro, care este în continuă dezvoltare, a mai subliniat Dragoş Tohănean. Potrivit reprezentantului ADR, un alt proiect este platforma de softwere centralizat pentru identificarea digitală pe SCIP, care se află în implementare. Perioada de finalizare a acestuia este prevăzută în 2023. "Sunt hotărâri legislative unde contribuţia ADR s-a văzut. Putem vorbi de Legea 179 din 2022 privind datele deschise şi reutilizarea informaţiei din sectorul public. În 9 iunie Parlamentul a adoptat această lege care vizează schimbul de date între sisteme informatice şi crearea platformei naţionale de interoperabilitate. Vorbim de câteva ordonanţe în colaborare cu Ministerul Cercetării. De asemenea, Legea cloud-ului este dezbătută, iar shimbările prevăzute de aceasta sunt necesare", a mai spus sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu ce se intelege. Colaborare din-aia cu mediul privat gen megacorporatie gen Oracle sa ia banii pentru o solutie sau colaborare pe orizontala cu mediul privat in general, care efectiv nu exista din partea statului. Statul ordona si mediul privat trebuie sa execute, nu exista notiunea de colaborare. Tinand cont de prezentul militarizat, e chiar potrivit intr-un fel.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro