Virusul tinde să izoleze economic Italia de UE

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2020

Virusul tinde să izoleze economic Italia de UE

Viitorul Zonei Euro depinde în mod crucial de reuşita Italiei să-şi reducă datoria în raport cu PIB, susţine un studiu al Centre for European Policy din ultimul trimestru al anului trecut, dar acest studiu nu mai serveşte astăzi decât ca învăţătură de minte că realitatea depăşeşte imaginaţia experţilor şi că recomandările lor trebuie să-şi dezumfle infatuarea.

Centre for European Policy a recomandat guvernului italian să deturneze cheltuielile de la consum către investiţii, ca să stimuleze creşterea PIB-ului şi, astfel, să reducă disproporţia faţă de datoria publică, aflată la nivelul de circa 135% (doar Grecia o întrecea în UE, cu 181%).

Fără nicio vină a autorului, în cele opt luni care s-au scurs de atunci, realitatea evoluţiei Italiei a depăşit orice îngrijorare exprimată în studiu, pentru că pandemia de coronavirus a răvăşit toată organizarea statală şi nimănui din Italia nu i-a mai stat capul la proporţia dintre datorie şi PIB, când Europa i-a întors spatele şi Germania a interzis exporturile de echipament medical.

Centre for European Policy recomandase guvernului Italiei să crească investiţiile publice prin reducerea cheltuielilor de consum; să orienteze investiţiile publice către inovare şi educaţie; să reducă birocraţia, ca să îmbunătăţească mediul de afaceri.

Dar Italia are peste două sute de mii de infectaţi de coronavirus, peste treizeci de mii de morţi din cauza pandemiei, sute de noi infectaţi zilnic şi se află pe locul întâi în UE în privinţa vătămărilor, pe locul al doilea în Europa (după Marea Britanie) şi pe locul al şaselea în lume, unde în top este SUA.

Inovare, educaţie, digitalizare, birocraţie, investiţii publice, consum, PIB şi datorii - acestea sunt noţiuni ale unei religii care nu mai are adepţi.

Italia îşi pune problema să părăsească Uniunea Europeană.

Iar oficialii Uniunii Europene se străduiesc din răsputeri să convingă lumea că noţiunea de "Uniune Europeană" se află încă în dicţionarul lumii contemporane.

Se străduiesc politic, doar.

Pe furiş, ei sunt cei care l-au aruncat la coş, primii. (F.G.)

Lovitura dată de criza sanitară Italiei a venit în­tr-un moment în care oricum economia şi finanţele ţării nu erau cele mai stabile. Datoria publică a Italiei ajungea, la finalul anului trecut, la peste 134% din PIB-ul ţării, potrivit Reuters, iar estimările pentru acest an prevăd o creştere între 155%- 159%, pe măsură ce autorităţile italiene au decis o creştere a împrumuturilor pentru a atenua impactul unui blocaj cauzat de noul coronavirus. Italia pare, astfel, să îndeplinească condiţiile "too big to fail" (n.r. prea mare pentru a cădea).

Totodată, primul ministru al Italiei, Giuseppe Conte, a amplificat, ieri, presiunea asupra sectorului bancar italian, cerând creditorilor să accelereze livrarea de împrumuturi de stat acordate întreprinderilor paralizate de o închidere la nivel naţional, pentru a combate pandemia de coronavirus, potrivit Bloomberg.

"Sistemul bancar aduce o contribuţie, dar poate şi trebuie să facă mai mult pentru a accelera procedurile de acordare a împrumuturilor garantate de stat", a spus Conte într-un discurs adresat camerei inferioare a parlamentului, adăuând: "Decretul de lichiditate permite livrarea împrumuturilor garantate în 24 de ore, în special pentru cererile sub 25.000 de euro (38.770 USD)".

Guvernul lui Giuseppe Conte şi băncile s-au învinovăţit reciproc pentru întârzierile în garantarea lichidităţii companiilor, în condiţiile în care cele peste două luni de măsuri de urgenţă apasă greu asupra economiei, potrivit sursei citate. Comisia Europeană prevede că producţia Italiei va scădea în acest an cu 9,5%, în timp ce Bloomberg Economics se aşteaptă la o contracţie de 13%.

Comentariile primului ministru italian au stârnit puternice proteste în Parlament din partea politicienilor din opoziţie, care au susţinut că guvernul a creat o birocraţie inutilă pentru a garanta împrumuturile. Parlamentarii coaliţiei conducătoare au căutat să acopere strigătele aplaudând în timpul discursului premierului.

În majoritatea cazurilor, băncile nu reuşesc să livreze rapid fonduri, a spus Conte: "Nu putem tolera ca societăţile să fie private de banii necesari pentru a garanta continuarea activităţii lor".

Italia, epicentrul european original al virusului, a început de luni o relaxare a măsurilor care au ţinut blocată întreaga ţară. Majoritatea magazinelor, barurilor şi restaurantelor şi-au reluat activitatea cu reguli de distanţare socială, iar italienilor li s-a permis să călătorească în regiunile lor de origine.

Tot ieri, Conte a declarat că "cel mai rău este în spatele nostru", dar a avertizat italienii, în special tinerii, să nu se adune în grupuri în aer liber, subliniind riscul de noi focare.

Domnia sa a avertizat: "Rămâne crucial atunci când suntem în aer liber să respectăm regulile de distanţare socială şi atunci când este necesar să folosim măşti. Nu este timpul pentru petreceri, pentru viaţa de noapte sau pentru grupuri, trebuie să fim atenţi".

Începând cu 25 mai, Italia va începe să ofere teste serologice gratuite pentru o prelevare voluntară de la 150.000 de cetăţeni, a anunţat premierul italian. Italia a înregistrat o scădere continuă a noilor cazuri de coronavirus în ultimile săptămâni.

71% dintre italieni cred că pandemia de coronavirus poate distruge UE

Acţiunile ezitante ale membrilor Uniunii Europene în faţa pandemiei de coronavirus au amplificat euroscepticismul, astfel că, în Italia, s-au reaprins discuţiile legate de o eventuală ieşire din blocul comunitar.

Un sondaj publicat în luna aprilie pe site-ul guvernului Italian arată că 71% dintre italieni cred că pandemia de coronavirus poate distruge UE, iar aproximativ 49% dintre cetăţenii Italiei ar fi de acord cu ieşirea din UE şi din zona euro.

Hans-Olaf Henkel, un fost europarlamentar şi economist, a avertizat că Italia ar trebui să solicite ajutor din partea cetăţenilor săi înstăriţi, în loc să se bazeze pe Germania şi alte ţări ale UE, pentru a se salva, întrucât se luptă să se redreseze după pandemia de coronavirus care a lovit-o puteric, potrivit express.co.uk.

În plus, acesta a sugerat că cea mai bună soluţie ar fi ca Italia să părăsească zona euro şi să se întoarcă la propria monedă, pe care a numit-o "noua liră". Declaraţiile lui Henkel vin pe fondul divizării tot mai mari dintre nordul şi sudul blocului comunitar, în special Germania şi Italia, în ceea ce priveşte atenuarea impactului economic şi social.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat, conform sursei citate, că este nevoie de "controale stricte" pentru a împiedica Italia şi Spania să se angajeze în cheltuieli publice masive cu utilizarea numerarului UE.

Henkel a răspuns, de asemenea, şi la observaţiile miliardarului George Soros, care săptămâna trecută a sugerat că UE are obligaţia de a ajuta Italia, care a fost afectată mai tare de noul coronavirus decât oricare alt stat din bloc, prin extinderea costurilor reconstruirii economiei ţării printre membrii zonei euro. Fostul europarlamentar a explicat: "Îi împărtăşesc părerile lui Soros cu privire la Italia, dar nu cred că există nicio justificare pentru a arăta solidaritate financiară cu Italia din cauza crizei corona".

Fostul europarlamentar a mai spus: "Ce legătură au germanii cu deciziile luate de politicienii italieni cu privire la sistemul lor de sănătate sau cu deciziile (foarte târzii) privind închiderea Lombardiei? În medie, bogăţia pe cap de locuitor a italienilor este cu mult peste bogăţia germanilor, de exemplu. Aşadar, înainte ca politicienii italieni precum Salvini sau Conte sau cineva să ceară bani de la cetăţenii din alte ţări pentru a atenua rezultatele financiare ale deciziilor lor, ar trebui să ceară propriilor lor oameni înstăriţi să manifeste solidaritate cu propriul popor".

Henkel a mai spus că în loc să-i lase pe politicienii italieni să împrumute bani de la alte ţări, Germania ar trebui să facă un cadou generos în schimbul ieşirii Italiei din zona euro şi să se întoarcă la propria monedă.

"În acest fel, Banca Centrală a Italiei şi-ar putea devaloriza moneda pentru a deveni competitivă din nou, ar repune economia pe propriile picioare şi Italia ar prospera aşa cum a făcut înainte de euro", a subliniat domnia sa.

Bruxelles avertizează: Coronavirusul ameninţă viitorul zonei euro

Pandemia de coronavirus ameninţă viitorul zonei euro prin crearea unei imense divizări economice între cele 19 state member pe fondul previziunilor de a fi lovită de cea mai adâncă recesiune de la Marea Depresiune, după cum a avertizat Comisia Europeană la începutul lunii mai.

Comisarul economic al UE, Paolo Gentiloni, a declarat că este nevoie urgentă de atenuarea exacerbării inevitabile a fisurilor sociale şi economice existente, deoarece ţările ies cu viteze diferite din încetinirea economică fără precedent.

Producţia economică a zonei euro ar putea cunoaşte o scădere record de 7,75% în 2020 şi o revenire de doar 6,25% în 2021, iar şomajul a crescut de la 7,5% în 2019 la 9,5%, potrivit The Guardian.

Gentiloni a declarat că activitatea economică din UE în ansamblu a fost "scăzută cu aproape o treime peste noapte, practic" din cauza blocajelor impuse de guvernele europene.

Comisia Europeană a avertizat că o serie de ţări vor rămâne în urmă în ceea ce priveşte redresarea anul viitor.

Gentiloni a precizat că ritmul de recuperare a guvernelor europene va depinde de viteza cu care blocajele pot fi ridicate, de importanţa serviciilor precum turismul în fiecare economie şi de resursele financiare ale fiecărei ţări.

PIB-ul Italiei este de aşteptat să se contracteze cu 9,5%, conform estimărilor.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Mhh...Hans-Olaf Henkel?!

  Da' Marine Le Pen ce spune? 

  Cuirasate, Copiii Politiei Politice, rag pe diverse canale pentru vaccinul obligatoriu si expulzarea oponentilor! Depre un vaccin contra batranetii, cancerului, bolilor cardio-vasculare si alte mii de boli nu vorbeste nimeni! AU PRIMIT 50 de milioane de euro ca sa ~cante~ autoritatilor corupte< cum au cantat pe vremea lui Ceasca un calitate de snitches! Cine are peste 37, 3 grade Celsius e suspect de SARS Cov-2 si bagat la inchisoarea-spital sau casa (arest la domiciliu), poate pe viata sub pretextul ca e asimptomatic! IMM-urile si turismul au cazut! Politiile Politice fac liste pentru a baga la inchisoarea spital pe oponentii Regimului care a adus saracia economica si biologica a populatiei! Nu se stie daca se va mai rabda si nu se va porni lupta contra Cozilor de Topor ai Coloniei! VAccinul (primele zeci de milioane devin cobai) devine obligatoriu! Poate ca ~1984~ de George Orwell devin realitate!

  1. Cuirasate, Copiii Politiei Politice, rag pe diverse canale pentru vaccinul obligatoriu si expulzarea oponentilor! Depre un vaccin contra batranetii, cancerului, bolilor cardio-vasculare si alte mii de boli nu vorbeste nimeni! AU PRIMIT 50 de milioane de euro ca sa ~cante~ autoritatilor corupte< cum au cantat pe vremea lui Ceasca in calitate de snitches! Cine are peste 37, 3 grade Celsius e suspect de SARS Cov-2 si bagat la inchisoarea-spital sau casa (arest la domiciliu), poate pe viata sub pretextul ca e asimptomatic! IMM-urile si turismul au cazut! Politiile Politice fac liste pentru a baga la inchisoarea spital pe oponentii Regimului care a adus saracia economica si biologica a populatiei! Nu se stie daca se va mai rabda si nu se va porni lupta contra Cozilor de Topor ai Coloniei! VAccinul (primele zeci de milioane devin cobai) devine obligatoriu! Poate ca anii din ~1984~ de George Orwell devin realitate! O SOCIETATE DEZVOLTATA NU-SI PERMITE BOLI, VIRUSI, CATASTROFE, E O OPERATIE DE MASS MIND CONTROL! 23, 000, 000 de oameni au murit anul acesta!, 3, 200, 000 au murit de cancer anul acesta! 381, 650 au murit de malarie! 822 de milioane de pe glob sufera de foame! In acelasi timp 505, 881, 436 de tone de mancare sunt pierdute!

   Se desfasoara in acest timp: bolnavii de cancer, diabet si alte boli nu au acces la serviciul medical! Cel putin trei mii de oameni au murit in perioada carantinei Romaniei! Fiecare om are dreptul la munca! SARS Cov-2 a fost inventat pentru controlul populatiei! 14, 000 de oameni mor in fiecare zi! In 23 de zile mor 334, 000! CEI CARE AU FOST PLATITI SA SUSTINA VACCINAREA IN MASA SI CONTROLUL POPULATIEI TREBUIE CHEMATI IN FATA INSTANTEI!

   Trebuie arestați, numa că o parte din serviciile secrete l-au trădat pe Trump și au trecut de partea FIAREI globaliste (statul paralel), plus că FIARA controlează in prezent tot ce e important - bănci, guverne, corporații și vrea să introducă Guvernu mondial si controlul cu cip al populației (vezi Protocoalele înțelepților Sionului)

   ti ai luat.azi medicamentele?

   In 2 luni cat norma de morti pe 23 de zile? PE ZI, IN LUME, MOR 14, 000 de oameni! Un miliard sufera de foame (in afara de cativa actori si organizatii nimeni nu se ingrijeste de ei)! 14, 000 ori 23 de zile=334, 000? Cati au fost morti de SARS Cov-2 dintre ei, pe bune? Povestea e cusuta cu ata alba! In plus, lumea se izoleaza pentru deliciile si controlul populatiei de catre Cercuri Obscure! De unde pana unde ii preocupa pe bogatii astia care conduc lumea starea de sanatate a populatiei? Daca era asa, nu erau leacuri pentru cancer, diabet, boli cardio-vasculare, chiar pentru imbatranire, considerata de unii o boala? Cine sunt Fauci, toti ceilalti doctori care anunta gravitatea SARS Cov-2? CEILALTI CARE SUNT CONTRA DE CE NU APAR PE STICLA? Nu cumva primii sunt actori platiti sau ~academicieni~ precum Ceauseasca? De ce televiziunile ar spune adevarul? Au devenit cetatenii lumii mai sanatosi, mai bogati? Din cauza mass-media? Sau si-au scos banii TVmanii din stories bomba!? Catarama a fost amenintat sa spuna ca ar putea muri din cauza SARS Cov-2? Ideea initiala era ca se infecteaza si scapa! A intors-o ca la Ploiesti!!! De unde astepta raspunsuri? Nu reactiona prompt! Astepta sa i se sopteasca in casti ca sa se contrazica! DAca mai apare la TV i se vor pune intrebari de tipul ~Nu-i asa ca nu v-a soptit nimeni in casca raspunsurile la interviurile precedente?~ Deci, daca unii nu se pricep la matematica, la cifre, la romana, asta e, pot fi usor dusi de nas! TURMA USOR DE CONDUS!!! Cine ii cauta dosarul de SECU AL CUIRASATULUI? CINE NE-A FACUT PRESA TIMP DE 30 DE ANI> in afara de cativa,toti au fost souches pseudorosii? DE CE NU APAR PE NET THE SNITCHES, CA SA STIM CINE SE OCUPA DE INTOXICAREA POPULATIEI??? MII DE OAMENI AU MURIT IN ROMANIA DIN LIPSA TRATAMENTELOR, AU FOST PROTESTE LA SEBES CONTRA TAIERILOR PADURILOR DE CARE NU SE PREA STIE! EXISTA O CENZURA A TV-urilor!!! SE DECLARA PARTICULARI, DAR MOR FARA BANII STATULUI (recent 50, 000, 000 de euro)! IN DISPERARE DE CAUZA, POPULATIA VA TAIA LEGATURILE CU MASS-MEDIA! SI NU SE STIE CE SE VA MAI INTAMPLA!

   In loc sa tremure de alte situatii apocaliptice: cancer, foamete, boli de tot felul, subdezvoltare tehnologica, imbatranire! CONCLUZIE: TEHNOLOGIA NU DEPASISE GENUNCHIUL BROASTEI PE PAMANT! UN SIMPLU MUC IN NARA II DADEA PESTE CAP! DE PARCA MORTILE DIN ALTE CAUZE NU ERAU LA FEL DE TRAGICE! AVIZ CELOR CU UN SINGUR NEURON CARE AU OBSESIA CU PASTILA SI CU PROCEDEELE NKVD DE A-I INCHIDE LA SANATORIU PE CEI CARE NU ERAU DE ACORD CU EI! CEI CARE INTRODUSESERA PANICA PROFITAU, INSTAURAU DICTATURA GLOBALA!

   Prefer sa citesc pamfletul belgian "Dialog în iad între Machiavelli și Montesquieu", scris de masonul socialist Maurice Joly, in anul 1864, care este textul original, plagiat de rusi in 1903, sub titlul "Protocoalele înțelepților Sionului", din care a fost extirpat umorul si satira, ca sa faca loc antisemitismului prostesc.

   Indemnul la lecturarea acestui text antisemit, cu recomandare pentru caracterul sau, chipurile, instructiv, este el insusi antisemit si de acelasi nivel intelectual.

   Fiecare e liber la cultura, dar cred ca mai dragut ar fi sa cititi Sanda Brown. 

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro