Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

WIKILEAKS:Ambasada SUA: Traian Băsescu exclude cumpărarea de avioane de vânătoare europene

F.A.
Politică #WikiLeaks despre Romania /

Ambasada SUA relatează într-o telegramă clasificată "Confidenţial" o discuţie Traian Băsescu - Nicholas Taubman din 5 iunie 2007 în care Băsescu i-ar fi spus că "atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european" (formularea ambasadorului), scrie Hotnews.

"Ambasadorul s-a întâlnit cu un Băsescu bronzat, relaxat şi încrezător, pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui. Aceasta a fost prima lor întâlnire după ce Băsescu s-a întors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai", se arată în telegramă.

"Ca răspuns la întrebarea ambasadorului legată de înlocuirea flotei de avioane de vânătoare, preşedintele român a spus imediat că ştia despre curentul de opinie din guvernul Tăriceanu care favoriza un avion de vânătoare european în locul scenariului F-16/JSF pe care Băsescu şi fostul ministru al Apărării, Sorin Frunzăverde, l-au susţinut puternic. Băsescu a spus că ştie ce încearcă să facă < Europenii > şi actualul guvern, dar că atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european. El a spus că i-a cerut şefului Statului Major să se vadă pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii şi-i va ordona să repună abordarea F-16/F-35 pe tapet. Băsescu a declarat în mod clar că opţiunea sa a rămas achiziţionarea în leasing de avioane F-16, urmată de upgradarea la JSF", se arată în telegrama trimisă la Washington.

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS