Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Ce i-a scris Traian Băsescu lui George W. Bush în octombrie 2006

F. A.
Politică #WikiLeaks despre Romania /

Într-o telegramă din 2006 nesecretizată şi intitulată "Interesul României pentru organizarea summitului NATO din 2008", oficialii americani redau integral scrisoarea transmisă de preşedintele Traian Băsescu preşedintelui de atunci al SUA, George W. Bush. În scrisoare, preşedintele Băsescu face o pledoarie pentru ca SUA să susţină iniţiativa României de a organiza summitul NATO din 2008.

Scrisoarea trimisă de Traian Băsescu la Casa Albă este:

"Onorabilul George W. Bush

Preşedintele Statelor Unite ale Americii

Casa Albă

Bucureşti, octombrie 2006

Domnule Preşedinte:

Am plăcerea şi privilegiul să vă scriu pentru a reconfirma interesul României de a găzdui summitul NATO din 2008.

Suntem recunoscători pentru sfaturile şi susţinerea constante primite din partea SUA de la începutul consultărilor apropiate pe această temă. Aş dori să reiterez dialogul deschis şi însufleţit pe care l-am avut în timpul vizitei mele la Washington din iulie 2006.

Cred cu tărie că, în calitate de vecin al Balcanilor de Vest şi susţinătoare a integrării euro-atlantice a acestei regiuni, România ar fi cea mai potrivită locaţie din perspectiva simbolică şi politică pentru un posibil summit al extinderii, cu participarea ţărilor din această zonă.

În acelaşi timp, în calitate de ţară aflată la frontierele Europei de Est, România ar reprezenta un loc de întâlnire potrivit pentru a scoate în evidenţă interesul NATO de a coopera cu Ucraina, Georgia şi alte ţări din Caucazul de Sud, precum şi de a întări cooperarea cu Rusia. Organizând un summit NATO în Bucureşti, după cel de la Riga, ar scoate în evidenţă progresele făcute în promovarea libertăţii, democraţiei şi a securităţii < de la Marea Baltică la Marea Neagră >, un ţel împărtăşit atât de România, cât şi de Statele Unite.

Ţara mea ar acorda, totodată, o atenţie specială pentru a aduce reforma Parteneriatului NATO la un nou nivel în 2008, inclusiv consolidarea dialogului strategic cu furnizorii de securitate şi cu ţările din Orientul Mijlociu. Noul profil al României ca membru NATO şi UE, în 2008, ar furniza un context semnificativ pentru consolidarea vizibilităţii parteneriatului strategic NATO-UE pe agenda summitului din 2008.

Ne menţinem angajamentul de a păstra statutul României de participant semnificativ la operaţiunile NATO din Afganistan şi din Balcani, precum şi de a avea o contribuţie constructivă la dezbaterile pe marginea transformării NATO. Vom continua să ne comportăm ca şi aliat dornic de realizarea unui consens faţă de avansarea reformei Alianţei şi a agendei operaţionale.

Este speranţa mea sinceră că administraţia SUA va susţine în continuare încercarea noastră de a găzdui summitul NATO din 2008 şi contez pe susţinerea dumneavoastră personală pentru a atinge acest obiectiv. Aş vrea să vă asigur că România deţine capacitatea logistică şi experienţa necesară pentru organizarea unor evenimente de o asemenea amploare. Aşteptând cu nerăbdare să continuăm dialogul nostru pe viitor, vă transmit deplina mea consideraţie.

Al dumneavoastră,

Traian Băsescu

Preşedintele României"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS