WIKILEAKS:Băsescu despre dosarul Năstase: Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare

F.A.
Politică #WikiLeaks despre Romania /

"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: < Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public, fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu >", se arată într-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificată Confidenţial, scrie Hotnews.

Iată câteva fragmente din telegramă:

"Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă < a Justice Summit > la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreies şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu".

"Ne-am întâlnit separat cu trei participanţi - Buda, Licu şi Macovei - care au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat un impuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE în ce priveşte reforma justiţiei. Licu a descris şedinţa în mod diplomat ca < relativ sinceră >. Macovei a spus că dezbaterea a fost < încinsă >, cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană. Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: < Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public, fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu >. În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedură de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase în instanţă", se arată în telegramă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS