ZIARUL BURSA

20 septembrie
Grafică de MAKE

Swiss Capital contribuie din plin la subminarea drepturilor acţionarilor SIF1 şi SIF4 

Ben MadadiPiaţa de Capital / 18 mai

Fără aportul SIF1 şi SIF4, Swiss Capital ar fi înregistrat pierderi, în ultimii şase ani  

Am mai scris despre gruparea SIF Banat- Cri­şana (SIF1) - SIF Muntenia (SIF4), condusă de Najib El Lakis, condamnat penal pentru manipularea pieţei de capital şi Bogdan Drăgoi, director la SIF1. Dar nu am insistat asupra efectelor nocive şi directe asupra pieţei de capital, care sunt semnificative. Prin aderarea unor jucători ai pieţei de capital la gruparea Lakis-Drăgoi s-au produs distorsiuni majore pentru bursă şi participanţii ei. 

Lucrat din pix

Cătălin AvramescuEditorial / 18 mai

Cătălin Avramescu

Să facem o listă cu cele mai supărătoare şi mai nocive lucruri din comunism. Cultul personalităţii lui Pingelică şi a "tovarăşei Elena Ceauşescu, academician de renume mondial"? Întreruperile de curent? Rafturile goale de la Alimentara? Informatorii Securităţii infiltraţi peste tot? Mamuţi industriali care produceau rebuturi?

Sectorul bancar american va tăia 200.000 de posturi în următorul deceniu

WELLS FARGO ANTICIPEAZĂSectorul bancar american va tăia 200.000 de posturi în următorul deceniu

V.R.Internaţional / 18 mai

Reducerea va fi cea mai mare din istoria industriei de profil a SUA  

Mike Mayo, Wells Fargo: "Băncile trebuie să devină mai productive ca să rămână relevante, iar asta înseamnă mai multe computere şi mai puţini oameni"

Băncile americane vor pierde 200.000 de locuri de muncă, respectiv 10% din angajaţi, în următorul deceniu, în condiţiile în care aceste instituţii iau măsuri care să le crească profitabilitatea într-un context al schimbării comportamentului clienţilor, potrivit lui Mike Mayo, analist la banca Wells Fargo & Co. din SUA.

Închideri mixte pentru indici

BVBÎnchideri mixte pentru indici

A.I.Piaţa de Capital / 18 mai

Rulaj de 42 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au început săptămâna cu oscilaţii reduse, într-o zi cu scăderi reduse în principalele pieţe europene.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,06%, la 11.600,63 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,04%, până la 2.237,22 puncte.

Anchetă disciplinară pentru responsabilii din Ministerul Sănătăţii

RAPORTAREA ERONATĂ A DECESELOR ATRAGE SANCŢIUNIAnchetă disciplinară pentru responsabilii din Ministerul Sănătăţii

George MarinescuPolitică / 18 mai

Membrii comitetului din cadrul Ministerului Sănătăţii care s-au ocupat de situaţia deceselor cauzate de Covid-19 vor fi cercetaţi disciplinar, a afirmat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul prezentării raportului privind diferenţele înregistrate între platforma Coronaform şi platforma alerte.ms.ro privind numărul persoanelor decedate de Covid.

Alegerile locale parţiale, o miză importantă pentru Ludovic Orban

PNL SE PREGĂTEŞTE DE CONGRESAlegerile locale parţiale, o miză importantă pentru Ludovic Orban

G.M.Politică / 18 mai

Alegerile locale parţiale din 30 de comune şi oraşe, care vor avea loc la sfârşitul lunii viitoare, reprezintă un test pentru actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, care, ieri, i-a însărcinat pe liderii organizaţiilor judeţene din zonele respective să se ocupe personal de campania electorală. Demersul lui Orban are în vedere apropiatul Congres al liberalilor care ar urma să se desfăşoare la începutul toamnei - surse din PNL afirmă că în jurul datei de 15 septembrie -, eveniment în care va fi aleasă noua echipă de conducere a formaţiunii politice.

INVESTIŢII PERSONALEMonet şi Picasso, Picasso şi Monet

Marius TiţaInvestiţii Personale / 18 mai

Marius Tiţa

La semnele de normalizare aş trece şi desfăşurarea, în acest mai, ca pe vremuri, a unor licitaţii multimilionare la New York, atât la Sotheby's, cât şi la Christie's. Am spus-o de multe ori, de două ori pe an, în mai şi în noiembrie, la New York se desfăşurau turnee de licitaţii, mai ales de artă modernă, contemporană şi impresionism, care stabileau cotele şi recordurile pieţei internaţionale de profil. Anul trecut, întreaga sferă a comerţului de artă a avut de suferit şi a cunoscut o serie de fenomene noi, mai ales din domeniul online-ului.

Lumea ştiinţifică, interesată de "fenomenul Cernobîl"

Lumea ştiinţifică, interesată de "fenomenul Cernobîl"

O.D.Miscellanea / 18 mai

Numele Cernobîl provoacă frisoane şi la 35 de ani de la accidentul nuclear. Acum nu doar numele stârneşte îngrijorare, ci sunt şi alte motive. O creştere a radioactivităţii în incinta Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl s-a înregistrat în ultimii patru ani, potrivit revistei ştiinţifice Science, un fenomen care nu este nici unic şi nici neaşteptat, dar care, din cauza lipsei datelor, nu poate fi explicat întru totul.

Ministerul Finanţelor a împrumutat 555 milioane de lei de pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor a împrumutat 555 milioane de lei de pe piaţa internă

Mihai GongoroiMacroeconomie / 18 mai

Costurile de finanţare ale Guvernului continuă să crească: împrumutul luat ieri a fost mai scump cu 60 de puncte de bază faţă de împrumutul de pe aceeaşi scadenţă de acum trei luni Costul de finanţare pe 10 ani a urcat la maximul ultimelor trei luni 

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri, de pe piaţa internă, 555,3 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat pe 9 ani, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României. Aceasta a fost a patra licitaţie cu succes dintr-un total de cinci operate în luna mai, licitaţii prin care Finanţele au atras în această lună 2,43 miliarde de lei.

Economia României - pe trend de redresare, în primele trei luni ale anului

Economia României - pe trend de redresare, în primele trei luni ale anului

Mihai GongoroiMacroeconomie / 18 mai

Economiştii Erste Group Research estimează un avans trimestrial de 0,7% în primul trimestru, ceea ce ar însemna o contracţie an/an de 1,8%. Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica astăzi primele cifre provizorii privind creşterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an. Economia României a cres­cut puternic după redeschiderea din luna iunie 2020, cu ritmuri trimestriale de 5,3% şi 4,8% în trimestrul trei, respectiv trimestrul patru din 2020. Contracţia an/an indică pierderile PIB rămase de recuperat (statistic) în urma recesiunii Covid în condiţiile în care în primul trimestru din 2020 economia internă a stagnat.

Ediţia din 20.09.2021
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 18 Mai 2021

MACRO NEWSLETTER 18 Mai 2021

Macroeconomie / 18 mai

Producţia industrială din SUA şi-a accelerat creşterea anuală în aprilie 2021, până la 17,7%, de la 1,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după un avans de 2,4% în luna anterioară.

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo