MONSSON a conectat la reţeaua naţională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

A.F.
Companii / 9 aprilie

 MONSSON a conectat la reţeaua naţională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

Monsson a pus în funcţiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, instalat în cadrul unui parc eolian operaţional de 50 MW, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, evenimentul a reunit atât reprezentanţi din partea autorităţilor şi mediului de afaceri, cât şi specialişti ai domeniului. Printre cei care au participat la eveniment şi au comunicat mesaje pentru susţinerea instalării unei astfel de capacităţi de baterii au fost: Alexandra Bocşe - Consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, Alina Jalea - Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Mihai Lupu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Soare - Primarul Comunei Siliştea, Gabriel Andronache - Vicepreşedinte ANRE, Virgiliu Ivan - Director UNO-DEN Transelectrica, Therese Hyden - Ambasadoarea Suediei în România, Răzvan Nicolescu - membru în board-ul European Institute for Innovation and Technology şi Corina Popescu - Senior Specialist în Energie.

Unitatea de stocare pusă în funcţiune are o putere instalată de 24 MWh - (6MWx4h), este construită de către Monsson, printr-un proiect unicat, aflat în curs de brevetare şi foloseşte baterii de producţie autohtonă. Această primă etapă este doar una din cele trei etape care vor constitui un total de 216 MWh, capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul acestui an în acelaşi loc. Conceptul fiind modular şi pretabil pentru soluţii de stocare de mari capacităţi, utilizează cele mai noi tehnologii de monitorizare şi siguranţă, pentru acest tip de produse. Software-ul de monitorizare şi control este creat de echipa Monsson şi este utilizabil atât pentru Sistemul de stocare, cât şi pentru trading-ul de energie. Soluţia Monsson foloseşte baterii de producţie autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology. Unitatea de stocare va fi încărcată cu energie produsă de Parcul Eolian existent în operare de 50 MW, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul fotovoltaic Gălbiori 2 de 35 MW aflat în construcţie şi care va fi conectat la reţea în 2024, cât şi de la reţeaua naţională, când nu este vânt sau soare. Controlul proiectului hibrid este total automat, de la distanţă, fără personal operaţional local şi va funcţiona în sistem integrat, prin software-ul propriu dezvoltat de Monsson.

"Investiţia este realizată din surse proprii şi a fost iniţiată cu scopul de a reduce volatilitatea producţiei de energie regenerabilă din portofoliul propriu şi ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creşterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România şi la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali, testând funcţionalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalaţiilor de stocare ataşate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluţii atât în România, cât şi peste tot în Europa," a spus Sebastian Enache, membru al board-ul Monsson.

"La un an de la vizita pe care am făcut-o cu preşedintele Klaus Iohannis la RENEWACAD, mă bucur că avem oportunitatea să inaugurăm cu specialişti din domeniul energetic acest proiect. Faptul că schimbările climatice sunt reale nu mai este un secret pentru nimeni şi limitarea prin orice măsuri a acestora este şi o prioritate a Administraţiei Prezidenţiale. Ne uităm spre regenerabile în acest sens şi integrarea regenerabilelor în sistem are nevoie şi de stocare. Prin urmare, proiectul vostru hibrid deschide calea şi către alte proiecte. Felicitări pentru elementele de inovaţie românească din spatele proiectului, inovaţie care este absolut necesară", a declarat cu ocazia inaugurării proiectului Alexandra Bocşe - Consilier de stat la Administraţia Prezidenţială.

"Este esenţial ca tranziţia spre energie regenerabilă să fie realizată într-un mod sustenabil. Intermitenţa reprezenta o problemă care trebuie adresată şi rezolvată, pe cât posibil, la sursa care o generează. Aici, Prime şi-a asumat încă din anul 2016, rolul de furnizor de soluţii. În piaţă, suntem identificaţi ca producător de baterii, însă business-ul nostru principal este furnizarea de soluţii de stocare în baterii litiu-ion. Am găsit o sinergie cu Monsson, deoarece experienţa lor în industria energiei regenerabile a condus la proiecte precum cel din parcul Mireasa," a explicat Vicenţiu Ciobanu, directorul general al Prime Batteries Technology.

"Ţin să vă felicit că aţi realizat ceva ceea ce ne dorim de foarte mult timp. De ce este bună stocarea? De ce inclusiv băncile ar trebui să fie mult mai prietenoase cu această sursă? Stocarea reprezintă şi consum şi producţie în acelaşi timp şi trebuie tratată şi reglementată ca atare şi, de ce nu, prioritizată. Dacă ne uităm în trecut şi vedem angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa organismelor europene de a elimina cărbunele, ne uităm că avem nevoie de energie în bandă şi stocarea este soluţia", a spus, la rândul său, în cadrul evenimentului de inaugurare, Gabriel Andronache - Vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Vreau să felicit echipa Monsson şi Prime pentru că este o realizare românească şi astfel de soluţii trebuie sprijinite de noi toţi, ca români. Uitaţi-vă ce se întâmplă în piaţă! Pe timpul zilei, la prânz, când avem soare şi prosumatori cât şi producţie din energie fotovoltaică, avem un preţ de 0 lei / MWh. Soluţiile de stocare sunt binevenite. Dacă în ultimii doi ani am făcut cu toţii eforturi să urnim producerea de energie electrică în România, trebuie cu toţii să ne unim forţele să atragem şi consumatori. În Dobrogea, avem o putere instalată de 3280 MW în condiţiile în care consumul este de doar 300 MW. Susţin ca alături de instalaţii de stocare, să atragem consumatori care să ajute sistemul", a adăugat Virgiliu Ivan - Director UNO-DEN din cadrul Transelectrica.

"Felicitări pentru acest proiect românesc! Este un proiect 95% românesc care dovedeşte că această tranziţie justă la care România s-a angajat se poate întâmpla. Este primul pas în care vedem că se poate produce energie în bandă şi din surse regenerabile. Ce cred că trebuie menţionat este faptul că am adus şi consum prin unitatea de stocare şi felicitări şi celor de la Prime că au investit şi au crezut în această tehnologie şi au făcut o fabrică de baterii. În sistemul energetic, trebuie să avem echilibru şi soluţiile de stocare sunt o modalitate de realizare a echilibrării şi din surse regenerabile. Iată că românii rămân fanion pe harta europeană la ceea ce înseamnă sectorul energiei, " a detaliat Corina Popescu, Senior Specialist în Energie.

Despre Monsson

Prezentă de peste 17 ani în piaţa de energie regenerabilă din România, Monsson a devenit furnizorul principal de energie electrică din surse regenerabile, printr-un portofoliu de peste 5GW de proiecte eoliene şi fotovoltaice. Compania furnizează servicii la cheie pentru Proiectarea, Dezvoltarea, Construcţia şi Operarea proiectelor care produc electricitate din surse regenerabile de energie şi construcţia şi operarea soluţiilor de stocare a energiei în baterii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb