"2023 - un an de consolidare a business-ului Terano"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie

"2023 - un an de consolidare a business-ului Terano"

(Interviu cu Marian Ciupitu, directorul general al Terano Construct)

Anul trecut a fost unul de creştere şi consolidare a business-ului Terano, ne-a spus Marian Ciupitu, directorul general al companiei, într-un interviu. Acesta estimează că anul 2024 va fi cel puţin similar celui trecut: "Preconizăm o creştere a cifrei de afaceri cu cel puţin 10%, păstrând, fireşte, o prudenţă, deoarece ultimii ani ne-au învăţat că este foarte important să fii rezervat şi atent".

Reporter: Cum descrieţi anul 2023?

Marian Ciupitu: Privind în urmă la anul 2023, cu experienţa a 3 luni din anul 2024, pot spune că a fost un an bun, un an de creştere şi consolidare a business-ului Terano. Un an în care am avut proiecte interesante, în care echipa a rămas aceeaşi şi acest fapt mă bucură foarte mult. Am adăugat în portofoliul nostru, mai ales în zona de retail, şi alţi parteneri şi am continuat să dezvoltăm proiecte şi în afara graniţelor cu partenerul nostru tradiţional Made by Society. În concluzie, a fot un an bun, cu multe realizari, dar si cu un efort foarte mare pentru toţi membrii echipei.

Reporter: Cu ce rezultate financiare aţi încheiat anul trecut

Marian Ciupitu: 2023 a fost cel mai bun an al companiei Terano Construct, acest lucru fiind posibil mai ales pe fondul creşterii segmentului de retail în care noi ne-am specializat foarte mult în ultimii ani. Astfel, compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 7 milioane de euro, în creştere cu 30% comparativ cu anul precedent.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru 2024?

Marian Ciupitu: Urmărind modul în care a debutat anul, făcând analize atente cu membrii echipei de la financiar şi contractări, putem spune că premisele sunt, până în acest moment, ca anul 2024 să fie cel puţin similar celui trecut, fapt care ne determină să preconizăm o creştere a cifrei de afaceri cu cel puţin 10%, păstrând, fireşte, o prudenţă, deoarece ultimii ani ne-au învăţat că este foarte important să fii rezervat şi atent.

Pentru noi, 2024 înseamnă continuarea proiectelor începute anterior cu clienţii noştri tradiţionali pe zona de amenajare, reabilitare sau construcţie de locaţii noi, dar şi semnarea de contracte cu noi clienti. Cerere este mare în acest moment, anul a debutat cu o creştere a solicitărilor, semn că economia noastră prin oricâte provocări trece, tot se încăpăţânează să rămână competitivă, dar prefer să fiu pragmatic şi să urmăresc pas cu pas dinamica acestui an din punctul de vedere al proiectelor în construcţii.

În 2023 am reuşit, cu acelasi număr de oameni (TESA), să creştem mult cifra de afaceri, dar în acest moment suntem într-un amplu proces de recrutare, mai ales pe segmentul personalului care lucrează la birouri, apelând, astfel, la o firmă de recrutare ca să mărim echipa, deoarece am observat încărcarea mare a colegilor mei pe fondul proiectelor noi.

În acest an, ca ur,mare a dezvoltării echipei, ne vom muta într-un spaţiu mai mare şi chiar suntem în căutarea unei soluţii în acest sens.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în acest moment?

Marian Ciupitu: În acest moment, Terano Construct a ajuns la o echipă de 70 de angajaţi, dar preconizăm ca 2024 să se încheie cu 100 de colegi în companie.

Ponderea în companie, pe bază de naţionalităţi, este de 95% români şi 5% străini, aceştia fiind recrutaţi din Bangladesh, Sri Lanka şi mai ales din India.

Reporter: Care sunt oraşele în care Terano lucrează cel mai mult?

Marian Ciupitu: Dacă ar fi să fac un top al oraşelor în care Terano are cele mai multe proiecte, acesta ar arăta după cum urmează: Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Piteşti, dar avem proiecte în toată ţara şi nu numai în oraşe mari, ci în ultimul timp şi în oraşe mai mici, semn că marii investitori sunt interesaţi şi de aceste zone să le dezvolte.

Reporter: Cum simţiţi dezvoltarea pe zona construcţiilor de birouri, la acest început de an?

Marian Ciupitu: Pe segmentul dezvoltării/construcţiei de birouri ne aşteptăm ca în 2024 să se înregistreze o creştere comparativ cu 2023, deşi aceasta nu se revede încă în solicitări, dar premise sunt.

Reporter: Pe partea de autorizări IGSU s-a modificat cererea dupa incidentele tragice din 2023?

Marian Ciupitu: Din pacate nu, ritmul este acelaşi, probabil că vom asista la alte şi alte tragedii, cei de la ISU probabil sunt subdimensionaţi, pentru că dosarele sunt soluţionate foarte greu. Cred că trebuie să actualizăm legislaţia, dar si normativele astfel încât soluţiile să nu mai fie interpretabile, deoarece pierdem timp pretios atât noi, cât şi clienţii noştri şi cei de la ISU.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb