A SCĂZUT NUMĂRUL VICTIMELORTerorismul, în regres

Ziarul BURSA #Internaţional /

Terorismul, în regres

Numărul persoanelor ucise în atacuri teroriste în lume a scăzut cu 27% în 2017 comparativ cu 2016, cu un total de 18.814 decese, relevă Indexul Terorismului Global publicat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP).

Acest număr este în scădere puternică pentru al treilea an consecutiv, după ce a fost la cel mai înalt nivel în 2014, precizează acest centru de reflecţie cu sediul la Sydney, care îşi bazează statisticile pe date colectate de Universitatea Maryland din SUA. În Europa de Vest, numărul deceselor în acte de terorism a scăzut semnificativ, ajungând de la 168 în 2016 la 81 în 2017. "Cifrele preliminare pentru 2018 sugerează că această tendinţă va continua, cu mai puţin de zece morţi înregistraţi în Europa Occidentală din ianuarie şi până în noiembrie", a adăugat IEP în raportul său. "Gruparea Stat Islamic şi-a pierdut mare parte din atractivitate din cauza înfrângerilor militare şi a posibilităţilor reduse de a comite atentate în Europa", spune Steve Killela, preşedintele IEP. Sporirea capacităţilor de combatere a terorismului şi îmbunătăţirea tehnicilor de supraveghere au contribuit la această reducere semnificativă a numărului victimelor terorismului în Europa. Cinci ţări - Afganistan, Irak, Nigeria, Somalia şi Siria - au înregistrat peste o mie de morţi fiecare în 2017, iar 19 ţări, peste o sută, se mai arată în raport. În 2017, Afganistanul a fost ţara cea mai afectată de terorism, cu 434 de atacuri comise împotriva unor poliţişti şi militari şi cu 256 de atacuri împotriva unor civili. Irakul fusese în 2016 ţara cel mai puternic lovită de terorism. Stat Islamic "a rămas în 2017 gruparea teroristă care a produs cele mai multe decese, deşi numărul persoanelor ucise care i-ar putea fi atribuite a scăzut cu 52% comparativ cu anul precedent", adaugă raportul.

Cea mai sângeroasă acţiune teroristă din 2017 a fost comisă de gruparea islamiştilor shebab din Somalia, care a ucis 587 de persoane într-un atac cu maşină capcană asupra unui hotel. Urmează Egiptul, cu atacul asupra Moscheii al-Rawda în Sinai comis de Stat Islamic şi soldat cu 311 morţi şi 122 de răniţi. Raportul atrage de asemenea atenţia asupra sporirii, în America de Nord şi în Europa Occidentală, a "terorismului politic de extremă-dreapta", care a făcut 17 morţi în 2017, comparativ cu niciun mort cu patru ani în urmă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS