Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

ACŢIUNE ÎN INSTANŢĂInvestitori la "Volkswagen" acuză "Porsche" de fraudă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Producătorul german de autoturisme sport "Porsche" SE a fost acţionat în judecată de investitorii short americani în acţiuni "Volkswagen" AG, care pretind că au fost fraudaţi cu peste un miliard de dolari, drept pentru care solicită despăgubiri.

Luni, reclamanţii au depus dosarul în acest caz la Curtea federală din Manhattan şi arată că "Porsche" a manipulat piaţa în privinţa acţiunilor "Volkswagen". Acţiunea în instanţă a fost lansată de "Elliott Associates" LP, "Glenhill Capital" LP, "Glenview Capital Partners" LP şi alţi investitori short în titluri "Volkswagen" - cea mai mare companie auto din Europa, care se află în proces de fuziune cu "Porsche". Iniţial, "Porsche" intenţiona să preia "Volkswagen", însă ulterior aceasta din urmă a decis să cumpere, într-o primă etapă, operaţiunile auto ale "Porsche".

Reclamanţii susţin că "Porsche" i-a înşelat pe investitori prin negarea faptului că intenţionează să preia "Volkswagen" şi, în plus, a recurs la tranzacţii manipulative, care au ascuns poziţiile lor pe acţiuni. Potrivit unui anunţ făcut de "Porsche" la data de 26 octombrie 2008, compania controla majoritatea acţiunilor comune "Volkswagen", generând creşterea preţului titlurilor, drept pentru care investitorii short s-au grăbit să-şi acopere poziţiile.

La data respectivă, "Porsche" anunţa că deţine 74% din acţiunile comune ale "Volkswagen", inclusiv opţiuni pe 31,5% din acţiuni, care nu au fost aduse la cunoştinţa investitorilor anterior. Saxonia inferioară, deţinea 20% din "Volks-wagen" la acel moment.

"Reclamanţii au fost obligaţi să-şi acopere poziţiile short la preţuri care au urcat din ce în ce mai mult, iar, astfel, < Porsche > a câştigat miliarde de euro", se arată în plângerea de fraudă.

La finele lui 2008, investitorii aveau poziţii short în titluri "Volkswagen", ceea ce înseamnă că "au împrumutat" acţiuni, le-au vândut şi au promis să le răscumpere la o dată ulterioară. Aceştia susţin că nu ştiau că "Porsche" controla piaţa şi, practic, au împrumutat acţiunile de la această companie.

Acţiunile "Volkswagen", care au avut un curs de 210,85 euro înaintea anunţului privind deţinerea, au urcat până la un maxim de 1.005,01 euro, în 28 octombrie 2008, făcând rapid din "Volkswagen" compania cu cea mai mare valoare de piaţă, la nivel mondial.

Potrivit "Porsche", compania nu a fost activă pe piaţă în perioada în care preţul acţiunilor a avut mişcările amintite, iar acuzele de manipulare "nu au fundament".

"Nu avem cunoştinţă de această plângere, însă vrem să subliniem că întotdeauna am respectat legile pieţelor de capital", a afirmat Albrecht Bamler, purtător de cuvânt al "Porsche".

Procurorii din Stuttgart şi Frankfurt analizează acuzele privind o posibilă încălcare a regulilor pieţei de capital cu privire la tranzacţiile cu acţiuni "Volkswagen". Sunt vizate mai multe persoane, printre care fostul director executiv al "Porsche", Wendelin Wiedeking, şi ex-directorul financiar Holger Haerter. Birourile "Porsche" şi locuinţele executivilor companiei au fost cercetate la data de 20 august 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

22 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1185
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5396
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3917
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.9661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie