Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Acţiunile disciplinare care o vizează pe Kovesi, pe ordinea de zi a CSM

D.V.
Politică /

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Twitter)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Twitter)

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM are, miercuri, pe ordinea de zi, cele două acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. În una dintre ele este cercetat disciplinar şi Marius Iacob.

Pronunţarea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară în cele două acţiuni care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi a fost până acum amânată de mai multe ori. Dosarul în care este vizată doar Kovesi este programat la ora 10.00, în timp ce acţiunea în care este cercetat şi Marius Iacob este programată la ora 11.30.

Cercetarea care îi vizează pe cei doi procurori a fost declanşată în urma înregistrărilor dintr-o şedinţă a DNA apărute în spaţiul public. În acest caz, pronunţarea a fost deja amânată de cinci ori, dar între timp Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al şefului DNA.

Inspecţia Judiciară a început, în 12 ianuarie 2018, o acţiune disciplinară în cazul Laurei Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare. O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA la vremea respectivă, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa", constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".

Lui Kovesi i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. În opinia, IJ, ea se face vinovată de săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de:

- art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, respectiv "manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natura a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18.06.2017.

Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare "cu miniştri", de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate.

De asemenea, procurorul şef al DNA a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.

- art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, respectiv "atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii" constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv "laşi", "bârfitori", "infractori", făcând cunoscut acestora faptul că "există deja un cerc de suspecţi" ,cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. LA PUSCARIE PE VIATA CU ACEASTA O SUGEFRAGERISTA, VĂDUVĂ NEAGRA, VIPERA VENINOASA CARE A DISTRUS ATITEA DESTINE, CARIERE, FAMILII. ASA ZI ESTE NEMARITATA(II CLAR LA TOATĂ LUMEA CINE O VREA DE FEMEIE ȘI CARE BĂRBAT RISCA NUMAI O NOAPTE SA DOARMĂ CU ASA STAFIE ÎN CASA MAI BINE OAMENI SE DUC CIT VAD CU OCHI) ȘI NU ARE COPII, NU ARE CINE SA O PLINGA SA SIMTĂ PE PIELEA EI CE ÎNSEAMNĂ SUFERINȚĂ ATITOR NEVINOVATE FAMILII. TOTUL A FĂCUT CA SA STEA PE ACEASTA FUNCȚIE ȘI IA MULȚUMIT PE:1 SPANCHIUL, CHIORUL, TURNĂTORUL LA SECURITATE PETROV, CHIPUL SATANI, CANCEROSUL DE BĂSESCU. 2 FETELEUL CARE NU I PLAC FEMEILE, BULANGIUL, SUGALAUL, POPONARUL, NAZIST, HITLERIST IOHANES

    1. Esti bolnav rau nene, cred ca ti-ar trebui un consult psihiatric!

      Ce consult ii mai trebuie astuia, direct cu el la Socola !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS