Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

ACŢIUNILE MEDLIFE AU INTRAT LA TRANZACŢIONAREMircea Ursache: "Comparativ cu deficitul de imagine al asigurărilor, piaţa de capital a reuşit câteva performanţe"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Mircea Ursache: "Comparativ cu deficitul de imagine al asigurărilor, piaţa de capital a reuşit câteva performanţe"

Mihai Marcu: "Nu vedem oportunitatea unei majorări de capital, în acest moment, o vom studia pe viitor"

Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor MedLife a reprezentat cadoul de la Moş Crăciun, pentru piaţa de capital, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele pentru piaţa de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa a declarat, ieri: "Eu cred că pentru piaţa de capital a venit Moş Crăciun. Este finalul de an care a însemnat foarte mult pentru piaţa de capital românească. Comparativ cu deficitul de imagine pe care piaţa asigurărilor l-a dus, piaţa de capital românească a reuşit anul acesta câteva performanţe. Simpla includere a noastră în posibilitatea de a deveni o piaţă emergentă a însemnat extraordinar de mult. Astăzi a venit şi cadoul care se cheamă MedLife. Pentru investitori, pentru alţi antreprenori privaţi care au stat în expectativă după nereuşita ultimei încercări cu Adeplast. Semnalul de astăzi este colosal. La asta se mai adaugă ceva, un semnal în perspectiva unui an care va aduce în piaţa de capital foarte multe pachete ale companiilor de stat. În sfârşit clasa politică românească a înţeles că nu ai cum să faci ceva mai transparent în piaţă decât prin bursă. Acesta este un semnal de însănătoşire a pieţei".

Însă partidul care a câştigat alegerile, PSD, a anunţat intenţia să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

FSDI are drept obiective reindustrializarea României, finanţarea proiectelor strategice, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni şi din interiorul regiunilor, dezvoltarea sectoarelor competitive şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Fondul urmând să includă, într-o primă fază, toate companiile de stat profitabile.

Liderii PSD au lăsat să se înţeleagă că nu mai doresc listări.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a spus: "Existenţa Fondului Naţional presupune listări mai multe pentru că numai aşa se poate face capitalizarea Fondului. Noi am făcut o analiză şi am estimat listări majoritare sau minoritare la societăţile de stat care pot să capitalizeze Fondul Naţional. Altfel e foarte greu să găseşti bani".

Mihai Marcu, MedLife: "Politicienii trebuie să se uite mai atent la piaţa de capital"

Mihai Marcu, preşedintele MedLife, recomandă politicienilor şi guvernanţilor să se uite cu atenţie la piaţa de capital.

Domnia sa ne-a spus: "Guvernanţa corporativă, care este introdusă de bursă în companiile de stat, a adus foarte mult în industrie şi în economie. Cred că politicienii trebuie să se uite mai atent la piaţa de capital, la ceea ce s-a întâmplat la vecinii noştri. România este o ţară mare şi puternică. Toată lumea este cu ochii pe noi. Chiar avem o economie foarte bună şi suntem văzuţi foarte bine. Nu văd de ce această piaţă de capital să nu fie dinamizată".

Potrivit domniei sale, antreprenorii români care doresc să fie lideri trebuie să ştie că "poarta" este listarea la bursă.

Mihai Marcu a declarat: "Invit în mod special antreprenorii români să se gândească bine dacă doresc să fie lideri pe domeniul lor, să rămână lideri. Poarta este listarea la bursă. Mai devreme sau mai târziu un strateg mare îi va înghiţi dacă nu fac acest pas. Este un pas în care pot rămâne în companie ani mulţi pentru că investitorii cumpără şi antreprenorii din spatele produsului, cumpără şi o poveste".

Preşedintele MedLife spune că nu a avut temeri şi nu a întâmpinat greutăţi, în procesul de listare. Domnia sa spune că este pregătit pentru procesul de transparenţă pe care îl presupune bursa: "Dacă citiţi în presă, o să vedeţi că am fost foarte transparenţi. Singurul lucru este că nu am anuţat cifre de viitor, pentru că asta este piaţa. Dar dacă vă uitaţi la ce am promis şi ce am livrat, o să vedeţi că am fost foarte transparenţi".

Întrebat dacă intenţionează să apeleze la piaţa de capital şi pentru o majorare de capital, domnul Marcu a spus: "Nu vedem oportunitatea în acest moment. O vom studia pe viitor, să vedem dacă e cazul".

Ca om de afaceri român, Mihai Marcu şi-ar dori, de la guvernanţi, predictibilitate. "În rest, după cum scria pe site-ul lui David Cameron, la un moment dat: «Dacă vreţi să relansaţi economia în criză, lăsaţi-i pe antreprenori în pace»", a adăugat domnia sa.

În IPO-ul MedLife, fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participaţie în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC - 7,75%, pentru 230 milioane de lei.

Fondul de investiţii Value4Capital (V4C) intrase în acţionariatul operatorului de servicii medicale private MedLife în 2009 în urma unei tranzacţii de 20 milioane de euro, iar acum a ieşit, pentru 42 de milioane de euro. Atunci, fondul se numea SGAM - Societe Generale Asset Management. În prezent, fondul este deţinut de Bill Watson, Piotr Misztal, Jacek Pogonowski.

Ana Maria Mihăescu, şefa IFC, pentru România, a spus: "Când IFC a investit în MedLife, acum zece ani, compania era evaluată la 10 milioane de dolari (...). Pentru IFC, MedLife este un model de succes".

Conform domniei sale, în contractele tip ale societăţilor financiare internaţionale, ca şi ale fondurilor private equity, există prevăzut un exit prin piaţa de capital. Doamna Mihăescu a declarat: "Acum 10 ani, când am semnat împrumutul şi participaţia la capitalul MedLife, când ne uitam la clauza de exit, spuneam că aceasta este teoretică, nu se va întâmpla. Sunt extrem de bucuroasă că lucrul pe care eu l-am prevăzut s-a întâmplat".

Ca urmare a ofertei, acţionarii majoritari (familia Marcu) deţin 51% din capitalul social al MedLife şi IFC deţine cel puţin 5%.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Sa vezi dezamăgire la medlife, mai târziu..si atunci sa-l văd pe Anghel ce mai zice!

  1. saracu' marcu! Vrea sa joace si el in liga șmecherilor, dar o sa aibă o mare dezamagire.. Marcule, aia pe lângă care te guduri, își bat joc de tine., s-a văzut din prospect! Așa ca lasă ma moale limbile pe lângă groni

   Adevarul e ca a avut câteva performante! Pana la genunchiul broaștei

  S-a reusit o listare in 2016, si o nelistare in 2016. Nea Jiji ar zice 0-0 pe Ghencea. Nimic, Sunteti niste rime, la stina cuvoi. Pt Ursache e insa ceva extraordinar. Ce mai, Sa fie primit.

  Bre,nea Ursache,matale crezi ca toti ''e prosti''?Ce performante?Iti bati joc prin aceste declaratii de toti ce implicati in piata de capital.

  1. oameni se nasc egali doar ca in timpul vieti au standarde diferite de performanta.

   voi sunteti prea pretentiosi cu actuala conducere bvb si asf. pentru noi toti din asf si bvb este o super performanta de care suntem foarte mandri. daca nu va convine sunteti liberi sa mergeti sa investiti pe alte burse. 

  "Performanta" e si praduirea investitorilor de la Harinvest!

  Sunt FURATI investitorii in timpul controlului ASF la Harinvest, sunt FURATI investitorii direct din Depozitar Central, se fac asa zisele extraordinare sell out-uri pe banda rulanta fara cunostinta clientilor Harinvest si ASF sta bine merci si asteapta comisioane !  

  Ba mai mult, investitorii clienti ai Harinvestului sunt , in "reglementarile" ASF , "creditori" in insolventa Harinvest !

  Uite asa intelege ASF sa-i apere pe investitorii clienti ai SSIF-urilor! Vazi MOBINVEST Oradea, Carpatica Pitesti, Harinvest si altii!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

21 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5487
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3705
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.6485

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie