AFGANISTAN:Talibanii aprobă primul lor buget, fără ajutor internaţional

G.B
Politică / 13 ianuarie

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Talibanii au aprobat primul lor buget de la revenirea la putere în Afganistan în luna august, care nu include niciun ajutor internaţional şi acoperă primele trei luni din 2022, a anunţat astăzi Ministerul de Finanţe de la Kabul, potrivit Agerpres.

"Pentru prima dată în ultimele două decenii, am făcut un buget care nu depinde de ajutorul internaţional. Este o mare reuşită pentru noi", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Ahmad Wali Haqmal.

De la venirea la putere a islamiştilor, donatorii internaţionali şi-au suspendat ajutorul uriaş care reprezenta până la 80% din bugetul afgan.

Acest buget aprobat marţi, în valoare de 53,9 miliarde de afgani (450 de milioane de euro), vizează doar primul trimestru din 2022 şi este consacrat aproape în totalitate cheltuielilor de funcţionare ale guvernului.

Talibanii au decis că anul fiscal se va baza de acum pe calendarul solar, care în mod normal începe pe 21 martie. Viitorul buget, deja în curs de pregătire, potrivit lui Haqmal, va fi prezentat după această dată.

Aproape tot bugetul (49,2 miliarde de afgani) este alocat "cheltuielilor zilnice ale guvernului", cum ar fi salariile, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Toţi funcţionarii care şi-au reluat munca după 15 august "vor fi plătiţi", a afirmat el, precum şi luptătorii talibani care au intrat de atunci în rândul forţelor de securitate.

Odată cu criza de lichidităţi declanşată de suspendarea ajutorului internaţional, majoritatea angajaţilor guvernamentali nu au fost plătiţi de mai multe luni.

Femeile funcţionar, din care majoritatea nu au mai fost autorizate să reia munca, vor fi de asemenea plătite, a dat asigurări Haqmal.

"Nu le-am concediat. Considerăm că ele s-au întors la muncă", a explicat el.

"Toţi banii (din buget) provin din resurse proprii", a precizat purtătorul de cuvânt, invocând "taxele vamale, impozitele pe venit, încasările unor ministere", aşa cum este cel al minelor.

Restul de 4,7 miliarde de afgani vor fi alocate proiectelor de dezvoltare, în special în domeniul infrastructurii de transport.

"Nu sunt mulţi bani, dar asta e ceea ce putem face pentru moment", a recunoscut Haqmal.

Talibanii trebuie să facă faţă deciziei SUA de a îngheţa rezerve de 9,5 miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Afganistanului, ceea ce echivala cu jumătate din PIB-ul pe 2020 al ţării.

De atunci, Washingtonul refuză să răspundă cererilor islamiştilor, care solicită o deblocare a acestor fonduri pentru a relansa economia şi pentru a lupta împotriva foametei care, conform ONU, ameninţă în prezent 23 de milioane de afgani, adică 55% din populaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro