AFP: Alianţa AUKUS intenţionează să coopereze cu Japonia

A.F.
Internaţional / 9 aprilie

AFP: Alianţa AUKUS intenţionează să coopereze cu Japonia

Australia, Marea Britanie şi Statele Unite au indicat marţi că "au în vedere cooperarea" cu Japonia în cadrul alianţei de apărare AUKUS, cu o zi înaintea întâlnirii dintre premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Membrii AUKUS au subliniat într-un comunicat că "punctele forte şi parteneriatele bilaterale în domeniul apărării" ale Japoniei cu ţările în cauză fac din aceasta un partener natural.

De la crearea alianţei, "ţările noastre şi-au exprimat clar intenţia de a face să participe şi alte ţări la proiectele din al doilea pilon pe măsură ce activitatea noastră avansează", potrivit comunicatului.

De la înfiinţarea acestei alianţe, "am construit o bază trilaterală puternică menită să furnizeze capacităţi militare avansate rapid şi la scară largă".

Fondată în 2021, alianţa AUKUS îşi propune să consolideze legăturile de apărare dintre Washington, Londra şi Canberra, pe fondul creşterii puterii militare a Chinei în Asia-Pacific.

Primul pilon al acestui pact constă în a dota Australia cu o flotă de submarine puternice cu propulsie nucleară. A doua componentă majoră se referă la războiul cibernetic, inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea de drone subacvatice şi rachete hipersonice cu rază lungă de acţiune.

Comunicatul de marţi a precizat că, pe viitor, alianţa va ţine cont de inovaţia tehnologică, finanţarea, forţele industriale şi capacitatea de a proteja în mod adecvat datele şi informaţiile sensibile.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat marţi presei la Canberra că participarea Japoniei va viza doar al doilea pilon al acordului.

"Japonia este un candidat firesc pentru asta", a spus el.

Comunicatul a fost dat publicităţii înaintea unei întâlniri între prim-ministrul japonez şi preşedintele american, miercuri, la Washington. Cei doi lideri ar urma să discute despre viitorul Japoniei în cadrul AUKUS în termeni de "capacităţi avansate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb