Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Agenţia japoneză JCRA a reconfirmat ratingul de ţară al României

T.E.
Macroeconomie /

Agenţia japoneză JCRA a reconfirmat ratingul de ţară al României

Agenţia de rating japoneză JCRA a anunţat reconfirmarea ratingului de ţară acordat României (BBB/BBB+), pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în monedă locală, cu menţinerea perspectivei stabile, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Conform documentului, situaţia economică relativ stabilă a României şi nivelul redus al datoriei publice sunt principalii factori care contribuie la confirmarea ratingului de ţară.

Pentru anii 2019 şi 2020 agenţia prognozează o creştere economică la un nivel de aproximativ 3%, pe fondul încetinirii creşterii în Uniunea Europeană, principalul partener comercial al României, dar estimează o revigorare a investiţiilor în contextul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene.

În acelaşi timp, agenţia subliniază eforturile şi angajamentul ferm al României de a menţine deficitul bugetar pe termen mediu sub nivelul de 3%.

De asemenea, sunt subliniate progresele înregistrate de sistemul bancar, atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea profitabilităţii, cât şi în privinţa reducerii nivelurilor împrumuturilor neperformante şi a celor în valută.

Deşi s-a înregistrat o creştere a deficitului de cont curent la 4,5% din PIB în anul 2018, agenţia subliniază că finanţarea acestuia s-a realizat prin fluxurile stabile de capital, preponderent prin investiţii străine directe şi fonduri europene.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat, pe 11 mai, atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

Decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii "BBB", sublinia MFP într-un comunicat.

De asemenea, la mijlocul lunii martie, Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Standard & Poor's (S&P) estimează că economia României va încetini şi mai mult în 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse şi a investiţiilor private mai slabe.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS