Agenţii federali trimişi de Trump la Portland încep să se retragă treptat din oraş

A.B.
Internaţional / 30 iulie 2020

Agenţii federali trimişi de Trump la Portland încep să se retragă treptat din oraş

Guvernul federal al lui Donald Trump a acceptat să retragă treptat, începând de joi, agenţii federali pe care i-a trimis la Portland, de la a căror sosire au avut loc, în fiecare noapte, ciocniri în zona tribunalului federal, a anunţat guvernatoarea democrată a statului Oregon Kate Brown, relatează AFP şi News.ro

"În urma unor discuţii cu vicepreşedintele (Mike Pence) şi oficiali din cadrul administraţiei, Guvernul federal mi-a acceptat cererea şi va începe să-şi retragă agenţii", care au acţionat "ca o forţă de ocupaţie", a scris miercuri într-un comunicat Brown.

Secretarul interimar al SecurităţiiInterne (DHS) Chad Wolf a subliniat, într-un comunicat, că serviciile sale "continuă să menţină personalul nostru suplimentar de menţinerea ordinii la Portland până când vom fi siguri" că tribunalul şi alte instituţii federale "nu vor fi atacate".

"Aceasta a fost misiunea noastră şi obiectivul nostru după ce au început aceste activităţi violente, criminale", a subliniat el.

"FORŢĂ DE OCUPAŢIE"

De la sosirea poliţiştilor federali, la începutul lui iulie, manifestaţii antirasiste organizate de două luni în acest oraş mare din nord-vestul Statelor Unite s-au tensionat, iar în fiecare noapte au avut loc ciocniri în apropierea tribunalului federal.

Secretarul Justiţiei Bill Barr justifica marţi această intervenţie, menită în opinia sa să pună capăt unor "revolte", şi prezenta o imagine apocaliptică a situaţiei.

Guvernatoarea Kate Brown interpretează faptele în mod radical diferit.

"Aceşti poliţişti federali au acţionat ca o forţă de ocupaţie, au refuzat sădea socoteală şi au adus violenţa şi conflcitul în oraşul nostru", acuză ea.

Moartea lui George Floyd, un afroamerican asfixiat la 25 mai, la Minneapolis, de către un poliţist alb, a declanţat în întreaga ţară manifestaţii antirasiste uriaşe.

Mobilizarea a scăzut în mod considerabil, însă "buzunare" ale contestării au persistat, mai ales la Portland, un oraş de stânga şi cu o istorie contestatară.

Trimiterea de către Donald Trump a agenţilor federali, care provin în mare parte din Poliţia Frontierei - şi care arborează o întreagă panoplie militară - a avut ca efect o însăprire a contestării la Portland.

Poliţişti federali au fost trimişi, în paralel, în alte mari oraşe americane - majoritatea administrate de către democraţi - precum Chicago.

Guvernul republican al lui Donald Trump a anunţat miercuri că trimite aceste forţe în alte tro oraşe - Cleveland, Detroit şi Milwaukee - oficial cu scopul de ajuta la îndiguirea unei creşteri puternice a criminalităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro