AISIF cere lămuriri conducerii SIF Banat-Crişana privind vânzarea Hotelului Rusca

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 03 august

AISIF cere lămuriri conducerii SIF Banat-Crişana privind vânzarea Hotelului Rusca

"Investitorii SIF1 aşteaptă derularea celor două programe de răscumpărare aprobate de acţionari anul trecut", se mai arată în comunicatul AISIF

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a trimis conducerii SIF Banat- Crişana (SIF1), în data de 2 august 2021, o interpelare în care cere o serie de lămuriri de interes pentru toţi cei care sunt acţionari la SIF-uri. Informarea solicitată de AISIF priveşte decizia de vânzare a unui hotel din Hunedoara şi două programe de răscumpărare de acţiuni votate pe 27 aprilie 2020 şi 2 noiembrie 2020, după cum se arată în comunicatul pe care ni l-a trimis ieri Asociaţia.

Redăm mai jos conţinutul punctelor din interpelarea adresată conducerii SIF Banat-Crişana, semnată de Marius Pop, Directorul Executiv al AISIF.

"1) SIF Hoteluri, care este o societate cotată deţinută în proporţie de 99% de SIF1, a decis vânzarea unui hotel în oraşul Hunedoara. Hotelul are o suprafaţă desfăşurată de 6.163,44 m2 şi 103 camere, iar preţul de vânzare stabilit este de 1,1 milioane euro fără TVA. Un preţ de sub 180 de euro pe metru pătrat plătit pentru un hotel complet echipat care până acum câteva luni era în stare de funcţionare pare extrem de mic. Vă rugăm să ne comunicaţi motivul pentru care s-a decis vânzarea unui activ valoros al SIF Hoteluri cu un asemenea preţ derizoriu!

2) Investitorii SIF1 aşteaptă cu nerăbdare derularea celor două programe de răscumpărare ce totalizează 30 de milioane de acţiuni, votate de acţionari pe 27 aprilie 2020 şi pe 2 noiembrie 2020. Vă rugăm să ne precizaţi dacă există vreo posibilitate ca aceste hotărâri ale acţionarilor să nu fie respectate de conducerea SIF1? Având în vedere faptul că mai multe astfel de hotărâri ale acţionarilor SIF1 nu au fost respectate pe deplin de conducere în ultimii ani, avem suspiciunea că nici de această dată nu vor fi. Pentru ca răscumpărarea să aibă succes în folosul investitorilor, vă sugerăm să oferiţi preţurile maxime votate de acţionari: 4,9665 lei/acţiune pentru cele 15 milioane de acţiuni din programul votat prin hotărârea nr. 2 din 27 aprilie 2020 şi respectiv 5,102 lei/acţiune pentru răscumpărarea celor 15 milioane de acţiuni care fac obiectul programului stabilit prin hotărârea nr. 3 a AGEA din 2 noiembrie 2020. În cazul în care veţi oferi un preţ mult sub VUAN (activul net pe acţiune) investitorii în mod normal şi previzibil nu vor subscrie.

Investitorii SIF1 solicită să existe cât mai multă transparenţă din partea conducerii şi beneficii reale de pe urma deţinerii lor. În mod firesc, dumneavoastră sunteţi angajaţii lor.

În ultimii ani conducerea SIF1 a avut de câştigat în mod concret prin salarii şi bonusuri, inclusiv răscumpărări de acţiuni, mai mult decât adevăraţii proprietari, aceştia din urmă neprimind niciun dividend în ultimii şase ani de zile. Acest lucru este inacceptabil.

Vă rugăm să ne aduceţi lămuriri, dacă intenţionaţi să schimbaţi această stare de fapt prin răscumpărări reale şi sub­stanţiale de acţiuni şi prin dividende."

Opinia Cititorului ( 29 )

 1. Felicitări! În sfârșit cineva cere socoteala.

  Dar cum să vinzi un hotel dotat, cu sub 180 euro pe metru???? Chiar așa delapidare pe față? 

  1. Ati omis sa comparati aceasta vanzare cu achizitia hotelului din Azuga din urma cu multi ani.

   SIF1 cumparas cump (de la prietenii din gasca) si vinde ieftin (tot la prietenii din gasca).

   Ca de obicei, ASF nu vede, nu aude cand e vorba de SIF 1 4 si 5.  

   Foarte bine punctat! Asa e pe Azuga au dat vreo 30 mil de lei ca era de la Balteanu...

   Pentru Azuga s-a deschis dosar penal și s-a lăsat cu arestări . Banii au rămas insa in buzunarul hoților . Așa se face dreptate in Romanica . Nu exista speranța pentru redresarea sifelor dacă acționarii nu vin in adunări și nu ataca ASF pentru complicitate.

  Nu se sesiseaza niste procurori? Cum sa vinzi un hotel cu un asemenea pret de la societate detinuta de milioane de actionari? Sunt curios cine a cumparat hotelul....

  1. ...

   ...

  HOTIE pe față !! Dragoi, cine te crezi? Cum sa vinzi ceea ce nu ți apatine cu un asemenea preț? Chiar nu tie frica de puscarie?

  1. ...

   Nu.vezi cine e tasu

  Articol bomba ! Comentariu eliminat conform regulamentului L-au deranjat pe Dragoi cu o întrebare grea. Cum a vândut? Nu știu ce sa zic. E grele.

  1. Make, asa ai făcut toată viata ta. Ai mistificat adevărul prin trunchiate unei informatii. Nu ti-a convenit ca am zis ca aceasta organizație de bloc umflata de tine vrea sa se creadă miezul din dodoasca. O sa fie un fâș de senzație. Doi locuri care au inventat apa calda fac praf piata se capital. Nici tu nu crezi asta însă iti place sa te minți. Idealuri mărunte . Succes !

   Comentariile de tipul asta sunt facute de paraziții di sfera sifelor care nu au macar o actii e cumpărată din banii lor. E de domeniul evidentei ca activismul unor investitori este deranjant pentru cooperativa drăgoi.

   La care comentarii te referi?

   La postarile sovine? 

   Sau la postarile obscene?

   Va duce capul si la altceva, piticilor?! 

   Oare? Ești suta la suta sigur? Nu, nici tu nu crezi ce spui. Nici noi, deci obrăznicia ta nu e decât o manifestare a frustrării . Care frustrare vine din faptul ca știi ca și dacă trăiești zece vieți nu vei avea nicio recunoaștere alta decât sluga care duce țucalul . Te poftim sa îl duci fericit. Probabil ca mirosul face banii.

  Situația sifurilor nu o poate lamuri decat procuratura.Averea imensa pe care o capuseaza Drăgoi și gasca servește exclusiv interesului lui Najib. A devenit clar ca ASF nu se implica și nu e decât o marionetă a acestui domn din momentul arestării lui. Atunci sifurile au eșuat complet in afara legii si de atunci oamenii trimisi la înaintare în frunte cu Drăgoi îndeplinesc pas cu pas un program de preluare a activelor. Politică e sa le lase sa moară, sa para fără valoare apoi le scot la vanzare și cumpără cine trebuie la pret de seecond hand. Bineînțeles , pentru justificare se mai cheltuie niște bani frumosi cu auditori care sa le spuna ca pretul e corect.

  Metoda de subevaluare este simpla si nu ii scapa de acuzatia de gestiune frauduloasa. Anul trecut toata industria HORECA a fost inchisa. Daca folosesc metoda de evaluare prin venituri, in mod evident veniturile au fost mici si rezultatul evaluării este sub valoarea de piață. Orice decizie de management corect trebuie sa ia in considerare doua metode de e valuare. Deci trebuia sa utilizeze ori metoda de evaluare prin raportarea la piață luând in considerare comparabile, ori dacă nu există comparabile trebuia sa utilizeze metoda de evaluare după costul de inlocuire net. In nici un caz nu se ajungea la 180 euro /mp. Asta este costul la constructii demontabile gen magazii, hale usoare etc. Acest sfat gratuit este pentru cei care au de gând să sesizeze procuratura.

  1. Corect.

  Avertisment pentru Dragoi si slugoii lui. Tineti minte ca orice manarie puneti voi la cale nu ramane nepedepsita.

  Nu cred ca mangementul Sif1 va raspunde la aceasta scrisoare ...

  La o simpla comparatie cu achizitia si vanzarea hotelului Sport din Cluj de catre Sif 2.

  Hotelul Sport din Cluj a fost achiziţionat în urmă cu aproximativ sapte ani de SIF Moldova (SIF2) într-o tranzacţie de 4,8 milioane de euro de la omul de afaceri Josef Goschy. Toamna anului 2018, Winners Park Invest a cumpărat de la SIF Moldova hotelul Sport din Cluj, într-o tranzacţie care s-a ridicat la 3,6 milioane de euro, Winners Park Invest, companie controlată indirect de Horia Ciorcilă, preşedintele Banca Transilvania, potrivit unui anunţ al societăţii de investiţii.

  Hotelul Rusca e subevaluat de catre cei din conducerea Sif 1. 

  1. La aisif e dl Miriuta care pe toate forumurile Facebook se face de ras ca nu a citit nici o lege referitoare la piața de capital. Atât s-a putut...

  Acțiunea in instanța inițiata de Sif Oltenia pe timpul luiCiurezu împotriva lui Dragoi pt nerecuperarea prejudiciului creat societății prin cumpărarea hotelului Azuga a fost stopata de Președintele Cioaca!!??

  1. Daca se retrag din dosar si nu apara interesele actionarilor Sif 5 atunci e complice si poate fi tras la raspundere.

  Bravo pentru inițiativă! Foarte buna luare de poziție! Incredibil ce se întâmplă aici. Cine o fi fost beneficiarul acestui cadou?

  1. Nu e cadou, e delapidare din banii micilor acționari. Asta e treabă pentru autoritățile statului. Statul le da, și astia le baga mâna în buzunar

   ...

   ...

   ...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro