ALERT / BCE BAGĂ BANI: 60 MILIARDE EURO PE LUNĂEuro a scăzut la minimul ultimilor 11 ani faţă de dolar după decizia BCE

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2015

Euro a scăzut la minimul ultimilor 11 ani faţă de dolar după decizia BCE

Actualizare 21:55 Acţiunile europene au înregistrat cea mai mare creştere pe parcursul a şase zile după decembrie 2011

Acţiunile marilor companii europene au închis azi în creştere, înregistrând cel mai mare avans pe parcursul a şase zile după decembrie 2011, în urma planului de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale anunţat de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel atins după decembrie 2007.

"Oamenii au sperat la mai mult şi au primit mai mult. Decizia va împinge investitorii către active cu randamente ridicate. Draghi a fost precaut să nu excludă posibilitatea prelungirii programului, dacă inflaţia va rămâne sub ţintă. Ar trebui să avem mai multă încredere în redresarea zonei euro", a declarat Stephen Macklow-Smith, director la JPMorgan Asset Management în Londra.

În Statele Unite, trei runde de programe de stimulare puse în practică de Rezerva Federală au contribuit la creşterea de peste trei ori a indicelui Standard&Poor's 500, din martie 2009 şi până în 29 decembrie 2014. Programul de achiziţii de active al Fed s-a încheiat acum trei luni.

Indicii naţionali din Italia şi Portugalia au crescut azi cu peste 2%, cel mai mult în rândul celor 18 pieţe de capital din Europa Occidentală.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a scăzut la un minim record, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid a avansat cu 1,7%.

Componenta bancară a Stoxx 600 a crescut pentru a şasea zi consecutiv, cea mai lungă perioadă pozitivă din peste un an, pe fondul aşteptărilor că măsurile BCE vor stimula economia zonei euro şi vor susţine creditarea. Titlurile companiilor miniere şi ale producătorilor auto au avut la rândul lor o evoluţie ascendentă.

Indicele german DAX a urcat cu 1,32%, la un nou nivel record, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,52%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,02%.

-----------

Actualizare 17:52 Euro a scăzut la minimul ultimilor 11 ani faţă de dolar după decizia BCE

Euro a scăzut azi la minimul a peste 11 ani faţă de dolar după anunţul BCE privind extinderea la scară largă a programului lunar de achiziţii de obligaţiuni, transmite site-ul MarketWatch.

În urma anunţului, moneda unică europeană s-a depreciat la 1,1465 unităţi faţă de dolar, după care a revenit peste 1,15 unităţi.

Faţă de lira sterlină, euro a scăzut la 0,7578 unităţi, cel mai mic nivel din februarie 2008. Euro s-a depreciat şi faţă de yen, la 134,94 unităţi, cea mai scăzută rată din noiembrie 2013.

În acelaşi timp, noile măsuri de stimulare a economiei din zona euro anunţate de BCE au dus la creşterea acţiunilor pe pieţele europene, indicele Europe Stoxx 600 extinzând avansul de miercuri, când a închis la maximul ultimilor şapte ani. Bursa din Moscova a crescut cu 2,58%, iar pieţele din Spania şi Italia au urcat cu peste 1,5%, potrivit Bloomberg.

Investitorii, care anul trecut au evitat să facă plasamente în active ruseşti în urma deprecierii rublei pe fondul sancţiunilor economice internaţionale, se reorientează către piaţa din Rusia, pe măsură ce preţul petrolului dă semne de stabilizare aproape de 50 de dolari/baril şi fluctuaţiile rublei se atenuează.

"Măsurile BCE duc la creşterea apetitului pentru active riscante şi crează noi stimuli pentru achiziţiile de titluri ruseşti", a declarat pentru Bloomberg Oleg Popov, director în cadrul Allianz Investments din Moscova.

-------------

Actualizare 15:45 BCE bagă bani

BCE va începe achiziţia lunară de bonduri în valoare de 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016, pentru a revigora economia zonei euro, potrivit declaraţiilor lui Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), susţinute în cadrul unei conferinţe de presă.

"Conform programului extins al BCE, achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste se vor ridica la 60 de miliarde de euro", a afirmat Mario Draghi.

Achiziţiile de obligaţiuni vor fi proporţionale cu datoriile fiecărui stat din zona euro, iar băncile centrale naţionale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligaţiuni guvernamentale.

În cadrul noilor achiziţii de obligaţiuni care vor fi efectuate de BCE, obligaţiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmând să fie achiziţii de obligaţiuni acoperite şi titluri garantate prin active.

Totodată, achiziţiile BCE nu vor depăşi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro.

Măsurile anunţate de BCE sunt menite să prevină riscul menţinerii unei inflaţii scăzute o lungă perioadă de timp.

"Creşterea agresivă a programului de achiziţii de obligaţiuni al BCE va contribui la revenirea inflaţiei către nivelul de 2%, dar se menţin riscurile economice", a declarat Draghi în conferinţa de presă de anunţare a măsurilor de stimulare a economiei zonei euro.

Deşi programul ar urma să se încheie în septembrie 2016, măsurile ar putea fi menţinute şi după acest moment dacă inflaţia nu atinge nivelul urmărit, a menţionat şeful BCE.

Draghi se aşteaptă totuşi ca inflaţia să accelereze spre sfârşitul anului 2015.

--------------

Actualizare 14:49 BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, azi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,3% şi, respectiv, -0,2%", arată un comunicat al instituţiei europene.

Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în septembrie anul trecut, când instituţia a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă începând cu ora 15:30 (ora României) în care va anunţa "măsuri de politică monetară suplimentare", iar investitorii anticipează că acesta va prezenta un program pentru cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro în valoare de până la 1.100 miliarde de euro.

Măsurile de relaxare cantitativă, care presupun tipărirea de euro pentru achiziţia de obligaţiuni suverane, sunt menite să stimuleze economia din zona euro şi să conducă la accelerarea inflaţiei spre banda ţintită de instituţie, de circa 2%. Inflaţia din regiune a trecut în teritoriu negativ în decembrie, cu un declin al preţurilor de 0,2%.

------------

Programul de relaxare monetară cantitativă pe care BCE l-ar putea prezenta azi a început să dea roade chiar înainte să fie anunţat oficial, pieţele anticipând un plan de anvergură pentru stimularea economiei din zona euro şi evitarea deflaţiei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite site-ul MarketWatch.

"Dacă privim la fluctuaţiile de pe pieţele monetare şi la nivelul actual al euro, nu putem nega existenţa unor aşteptări privind lansarea programului de relaxare cantitativă, că va fi anunţat joi şi că va fi substanţial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se întruneşte azi într-o şedinţă de politică monetară, la finele căreia instituţia ar putea anunţa noi măsuri pentru suplimentarea lichidităţilor în zona euro, în valoare de până la 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, care citează surse apropiate situaţiei.

În situaţia în care noile măsuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflaţiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea şi ele de câştigat, a spus Lagarde.

"Pieţele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei creşteri economice mai mari în zona euro, precum şi de existenţa mai multor locuri de muncă, deoarece jumătate din schimburile comerciale ale acestor state se realizează cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dnul Rechea va avea despre ce scrie!

    1. Intre destinul ratat al fiecarui la 2lea tanar spaniol (ca sa luam doar un exemplu) si frica ancestrala a teutonilor de inflatie, austeritatea extrema ce aduce la putere partide de genul syriza, refuzul de a vedea cum au evoluat US si UK post criza cu QEuri ruland si meme de genul 'reforme structurale', nu e cred de ghicit ce-i vor trezi preocupari mai mari dnului Rechea.

      Deci, ZeroHedge + Google Translate si sa-i dam bataie! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro