ALEX JURCONI (PRO AGRO):"Vrem scăderea TVA la alimente de la 24% la 5%, cu acţiune imediată de la 1 ianuarie"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 decembrie 2014

"Vrem scăderea TVA la alimente de la 24% la 5%, cu acţiune imediată de la 1 ianuarie"

Darius Vâlcov: "TVA la produsele bio scad de la 24% la 9%"

Reprezentanţii din industria cărnii vor ca experţii organizaţiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne şi produse din carne să fie invitaţi la discuţiile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional privind bugetul pe 2015 şi să le expună acestora motivele oportunităţii acestei măsuri, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, într-o conferinţă de presă.

"Obiectivul nostru este ca scăderea TVA de la 24% la 5% să fie preluată în bugetul anului 2015 cu acţiune imediată, de la 1 ianuarie", a spus Jurconi.

Potrivit acestuia, în proiectul de buget pe anul viitor, după informaţiile pe care le deţine, reducerea este prinsă la nivelul de 9%, dar măsura urmează să fie discutată cu reprezentanţii FMI.

Alex Jurconi a precizat: "Ne-am dori să fim invitaţi şi noi pentru a ne prezenta punctele de vedere, pentru că dincolo de regula de trei simplă a acestui act, respectiv cât încasează statul la 24%, cât ar încasa la 9% sau la 5%, există multe alte considerente pe care noi, organizaţiile profesionale, sindicale şi de consumatori le cunoaştem, le ştim şi am dori să le prezentăm punctul nostru de vedere reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali".

Preşedintele Pro Agro a arătat că statul colectează din cota de TVA de 24% la carne şi produse din carne aproximativ 450 - 500 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Pro Agro susţine că oportunitatea măsurii de reducere a TVA la carne şi produse din carne ar fi mai evidentă dacă statul ar încasa TVA pe coduri CAEN şi ar vedea în acest fel de unde vin banii la buget şi unde sunt încasări slabe din cauza evaziunii.

Asociaţiile profesionale din domeniul producţiei şi procesării cărnii, membre ale Federaţiei Naţionale Pro Agro (Asociaţia Română a Cărnii - ARC, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România - APCPR, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România - UCPR), în parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe "SINDALIMENTA", Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România - ANPCPPSR şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR, au iniţiat în aprilie 2014 o campanie la nivel naţional, de reducere a TVA la carne şi la produsele din carne, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

Până pe 2 decembrie, peste 200.000 de români au semnat petiţia de reducere la 5% a TVA la carne şi la preparatele din carne. Cei mai mulţi semnatari sunt din zona Bucureşti/Ilfov, urmaţi de arădeni şi braşoveni.

Vâlcov: TVA va scădea la produsele bio

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a anunţat, ieri, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget "mai sunt şi alte surprize extrem de plăcute".

Vâlcov a precizat că proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmează negocierile cu FMI şi nu sunt cuprinse niciun fel de creşteri de taxe şi impozite, ci dimpotrivă vor fi "câteva surprize extrem de plăcute": "Bugetul este gata, este dezbătut cu FMI începând de mâine (n.r. astăzi). Nicio măsură de creştere a impozitelor şi taxelor nu este prevăzută. (...) Nu veţi vedea nicio creştere, dimpotrivă".

El a spus că una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

"Ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% şi vor fi şi multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm cu FMI", a mai spus Vâlcov, citat de Mediafax.

El a adăugat că nu este prevăzut în proiectul de buget pe 2015 suprataxarea marilor averi, propunerea UNPR, şi că este o decizie politică a premierului şi coaliţiei referitoare la momentul introducerii acestei măsuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. la paine nu s-a colectat mai mult, degeaba reduci taxele, hotii tot hoti raman

    1. Economica.net: "Raportul pe 12 luni îl vom avea pe 15 octombrie, dar după 10 luni de la reducerea TVA la pâine am reușit să fiscalizăm în plus 225.000 de tone de produse, pâine și făină, iar 20% din economia subterană din sector a fost scoasă la suprafață. De asemenea, prețurile la raft au fost reduse în medie cu 12% după introducerea TVA de 9%", a spus la începutul lunii președintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificație(ROMPAN), Aurel Popescu"

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro