ICT

AMBASADORUL CHINEI LA WASHINGTON:''Nu ne aşteptăm ca o reuniune să rezolve toate problemele cu SUA''

G.U.
Internaţional / 18 martie

Cui Tiankai

Cui Tiankai

Ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, a declarat, în ajunul unei importante întâlniri care va avea loc joi în Alaska între reprezentanţi ai Beijingului şi Washingtonului, că ţara sa nu se aşteaptă ca ''o singură reuniune să rezolve toate problemele dintre China şi Statele Unite'', transmite EFE, conform Agerpres.

''Desigur că nu ne aşteptăm ca o singură întâlnire să rezolve toate problemele dintre China şi Statele Unite. De aceea nu avem aşteptări prea mari şi nici nu ne facem iluzii'', a spus Cui, citat de China Daily, oficiosul Partidului Comunist chinez.

În declaraţii făcute miercuri în faţa presei de limbă chineză din SUA, Cui a reamintit linia roşie oficială de a nu ceda niciun milimetru în chestiuni ce ţin de suveranitate, unitate naţională sau integritate teritorială, chestiuni pentru care ''nu există spaţiu'' nici pentru negocieri, nici pentru concesii.

Aceste trei teme-cheie pentru China au legătură, între altele, cu suveranitatea Taiwanului (revendicat de Beijing în pofida faptului că insula se autoguvernează din 1949), cu denunţurile privind încălcarea drepturilor omului în privinţa minorităţilor musulmane din regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) şi cu limitările la adresa libertăţii produse în ultimul an în Hong Kong, notează sursa citată.

''Dacă (Statele Unite) îşi închipuie că R. Chineză va ceda şi va ajunge sub presiune la acorduri cu alte ţări, sau că R. Chineză doreşte să obţină rezultate la această întâlnire prin intermediul acceptării unor solicitări unilaterale, cred că trebuie să înceteze să se mai înşele, deoarece această atitudine nu va sfârşi decât într-o fundătură'', a apreciat diplomatul chinez. ''Vom fi foarte clari în privinţa poziţiei noastre la această reuniune şi nu ne vom angaja şi nici nu vom face concesii în privinţa acestor chestiuni doar pentru a crea o aşa-numită 'atmosferă'. Niciodată nu vom face aşa ceva!'', a susţinut înaltul diplomat chinez.

Cui Tiankai şi-a exprimat speranţa că ''ambele părţi vor veni cu sinceritate şi vor pleca cu o mai bună înţelegere despre celălalt''.

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a declarat că subiectul unei potenţiale întâlniri între preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi preşedintele SUA, Joe Biden, nu se află deocamdată pe agenda negocierilor care vor avea loc în Alaska, relatează Reuters. Însă în timpul dialogului, ambele părţi pot discuta orice chestiune de interes comun, inclusiv schimburi la nivel înalt, a adăugat Zhao.

Reuniunea de joi din Alaska (stat în nord-vestul SUA) este prima întâlnire oficială între reprezentanţi ai Beijingului şi ai Washingtonului după sosirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden, la 20 ianuarie. Din partea Chinei, delegaţia este condusă de reprezentantul Partidului Comunist chinez pentru afaceri externe, Yang Jiechi, şi de către ministrul de resort, Wang Yi. Din partea SUA, delegaţia este condusă de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul preşedintelui Biden pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro